Jag lär väl få på nöten om jag skriver att jag är besviken på Handelsbankens utdelning som presenterades idag. Men jag skriver det i alla fall 😛

Idag lämnade Handelsbanken (SHB) beskedet att utdelningen 2019 (baserat på börsåret 2018) lämnas oförändrad på 5,5 kr/aktie. Föra året lämnades dessutom en extrautdelning på 2 kr/aktie, något som inte görs i år.

Anledningen till att detta är uppseendeväckande är att det i historien enbart varit 2 tillfällen då bolaget Inte höjt utdelningen. Den första gången var 1992 och den andra gången var 2008/2009 då finanskrisen skakade världen.

Förväntningarna enligt analytikerna var att utdelningen skulle vara hela 6,5 kr. Det ser ut som att Handelsbanken blir den enda svenska storbanken som inte höjer utdelningen.

Efter att ha läst rapporten kan jag konstatera att det nog är de stigande kostnaderna som är roten till det onda. Handelsbanken dras med problematik kring att deras verksamhet kostar mer och mer. Det blir lite som att du som förälder ska betala mer veckopeng till dina barn samtidigt som hushållets kostnader ständigt ökar – det blir ohållbart i längden.

I rapporten kan vi också urskilja att SHB blir slagna av konkurrenten SEB gång på gång. Det här måste kännas då Handelsbanken är vana att ständigt stå högst på tronen.

Min take är att kursen går ner idag.

När börsen öppnar så säljer jag hela mitt innehav i Handelsbanken. (För er som inte förstod det så var det sista ett skämt) 🙂

Handelsbankens utdelningshistorik sedan 1994
11
0
Kommentera gärna :)x
()
x