Deere & Company, John Deere, är troligtvis mest kända för sina traktorer här i Sverige. Men att tänka John Deere som enbart robusta traktorer är inte hela sanningen för här gömmer sig en stark teknisk utveckling där John Deere ligger i framkant mot konkurrenterna. Nyligen höjde bolaget utdelningen… för tredje gången under ett enskilt år…

När jag sitter här och funderar kommer jag inte på ett enda svenskt bolag som höjt utdelningen två gånger under ett år. Att sedan höja utdelningen tre gånger kan jag nästan garantera aldrig hänt på svensk mark, åtminstone inte under min tid som investerare.

En stor anledning är att Sverige inte har något direkt utbud av kvartalsutdelare där summan faktiskt kan justeras mellan kvartalen.

John Deere

Vissa brukar titulera John Deere som nummer ett inom industrisektorn för de som söker pålitlig och stadigt ökande utdelningar. Bolaget höjde precis utdelningen med 8%, från $1,25 till $1,35. Innan det höjde man utdelningen i maj från $1,20 och ett kvartal innan från $1,13. Det här innebär en total utdelningstillväxt på ca 20% inom loppet av några kvartal.

Utdelningshöjningarna grundar sig i att Deere presenterat väldigt bra siffror de sista åren. Omsättningen har stigit med i snitt 5% per år de senaste 10 åren men kikar vi enbart på de 5 senaste åren så är samma siffra snarare 13%. Nettoresultatet har ökat med 11% årligen under de senaste 10 åren. Samma siffra är uppe i otroliga 37% årligen sedan 2018.

Utdelningsandelen för industrisektorn i USA ligger på ca 30%. För Deere ligger den siffran på enbart 14%, vilket visar att bolaget har mycket kraft att investera i sin egna verksamhet då man delar ut en så pass liten del av vinsten.

När jag gjorde mitt inlägg om Hög utdelnings VS Hög utdelningstillväxt gick jag igenom varför ett sådant bolag som Deere knappast kan ha en hög direktavkastning. Det skulle enbart vara under extrema tillfällen som under Covid-19 pandemin. Idag ligger direktavkastningen på enbart 1,4% och det är under de 2,2% som jag gärna ser.

Hög utdelning eller Hög utdelningstillväxt

Det finns många saker som talar för Deere och jag kommer inte nämna alla här och nu. En av dessa är att de globala spannmålslagren är låga. Så låga att vi tangerar den lästa nivån sedan 1990-talet p.g.a. hög efterfrågan och dåliga år med skörd.

Man kan ju ställa sig frågan hur det påverkar Deere. Jo, nu när lagren är så låga vill man verkligen utnyttja varje tum av åkermark samt att behovet av den högt teknologiska utrustningen som Deere tillverkar blir högre. Jag tror att det här är så nära techaktie man kan komma då vi pratar jordbruk och industri.

6
0
Kommentera gärna :)x
()
x