Igår publicerade jag ett inlägg som delvis handlade om att återinvestera utdelningar och den otroliga kraft som ligger bakom detta över tid.

Så tidigt som igår publicerade även 25 sekunder ett avsnitt som också berörde ämnet:

 

Fånigt med den typen av grafer

”Vad som däremot är riktigt fånigt är att visa grafer på hur bra det blir om man återinvesterar utdelning”

Jag vill kanske börja med att säga att jag är en trogen följare av både 25 minuter och 25 sekunder. Podden i min lista av poddar.

Att den här videon dök upp just igår var ju lite intressant. Har själv ingen aning om det var riktat till mig eller inte och bryr mig egentligen inte om det. Lustigt sammanträffande var det i alla fall…

 

Försvarar mig

Självklart känns det lite dumt nu i efterhand. Att återinvestera utdelningar till skillnad från att enbart hålla kvar i aktierna och köpa mosbrickor för utdelningen säger ju sig själv ge bättre effekt.

Det är med andra ord inte så konstigt att kurvan med återinvesterade utdelningar ger bättre resultat, oavsett upp eller sidledes utveckling i aktiekursen.

Om ett bolag inte kan leverera över tid kommer återinvesterade utdelningar inte vara förnuftigt. Kursen sjunker och sjunker och med det kommer mest troligt även utdelningarna sänkas. Därigenom handlar det om att köpa bolag som över tid bara växer och med tiden höjer utdelningen.

Det är sådana bolag jag letar i min portfölj.

Men! Det jag egentligen ville ha sagt med återinvesterade utdelningar och dess positiva effekter är:

  • Återinvesterade utdelningar ger en solklar ränta-på-ränta effekt som är lätt att förstå. När du återinvesterar utdelningarna så kommer du få mer utdelningar nästa år. Dessa utdelningar återinvesterar du igen och igen och igen. För att det ska finnas värde krävs att bolaget har en positiv utdelningstrend.
  • Pengarna från utdelningarna behöver du egentligen inte. Du har visat att du klarar dig på din lön och sparkvot.
  • Aktier du köper idag i fina bolag kommer att ha kostat dig lika mycket om 10 år men ge en rejäl ökad utdelning. EXEMPEL: Om du köpte en aktie för 10 år sedan för 20 kr och som gav 1 kr i utdelning (5% direktavkastning) och behållit denna så har utdelningen för just denna aktie stigit men priset du betalade är fortfarande 20 kr.

Att enbart stirra sig blind på direktavkastningen är inget jag rekommenderar. Det krävs som sagt att bolaget presterar väl och helst höjer utdelningen kontinuerligt.

Tillfälliga svackor i bolag kan du däremot med glädje tacka för och köpa extra mycket om inte din ursprungliga syn på bolaget förändrats.

Till sist ett fint citat från vår Warren Buffett:

“The best thing that happens to us is when a great company gets into temporary trouble…We want to buy them when they’re on the operating table.”

7
0
Kommentera gärna :)x
()
x