Som du märkt har jag börjat ett nytt koncept där jag varje morgon följer utdelningsbeskeden bland våra svenska bolag. Det här är den, enligt mig, mest intressanta tidpunkt på börsåret som bör följas extra noga. Vecka 4 har på många vis överraskat mig och många andra positivt. 

 

Höjda utdelningar, och höjda utdelningar

Jag hade själv trott på tråkiga nyheter men majoriteten av alla utdelningsbesked under veckan har varit positiva. Egentligen är det bara 5 som varit tråkiga.

*SCA – räknar vi med extrautdelningen förra året är det egentligen en utdelningssänkning i år. Däremot tycker jag att man bör fokusera på den ordinarie utdelningen

*Hexagon – omvandlat till SEK med eurokursen 11,18.

 

För egen del blev Intrum den klart mest överraskande nyheten. Bolaget har just nu väldigt pressad balansräkning och ett sätt att lindra den vore att dela ut mindre. Det var inte många som tippade på oförändrad eller höjd utdelning. Kul för oss som äger, men vad innebär det långsiktigt?

Intrum lär åtminstone hamna i toppen på listor över bolag som delar ut mest och troligtvis kan det gynna aktiekursen. Nya VD:n som nu sitter kvar verkar också lovande. Men det sa jag även om förra liraren som fick gå fortare än kvickt 😀

VD Intrum, Andrés Rubio

H&M var också en märklig överraskning. Deras rörelseresultat föll med 87% under fjärde kvartalet och för helåret 2022 var det 36% sämre mot 2021. Ändå väljer bolaget att hålla kvar i utdelningen trots att man ser en dålig start på 2023.

Galet? Ja kanske.

Nu har jag inte läst nästan något om Hemnet men i mitt egna huvud känns det som att det här är en förlorare. Vill någon sälja sin bostad just nu? Vill någon köpa bostad just nu? Ändå höjer man utdelningen från 0,55 kr till 1 kr. Aktien föll däremot över 10% under rapportdagen.

Tyvärr var det i stort sett bara utdelningsbeskeden som var positiva. Av de 24 storbolagen som rapporterat så har 17 företag rapporterat sämre vinstutveckling än tidigare kvartal. Trenden är rätt tydlig.

Under pandemin drog bolagen åt handbromsen direkt och majoriteten slopade utdelningen. Såhär i efterhand kan vi tycka att läget just nu känns värre men när Covid-19 var nytt så visste ingen hur det skulle påverka världen. Skulle det bli total lock-down? Och hur länge?  Vi får ändå lita på att bolagen fattar rätt beslut om sin egen förmåga att dela ut pengar till oss.

Var det något utdelningsbesked som du såg som extra positivt?

 

Vilka rapporter ser jag mest fram emot nästa vecka?

  • Tele2
  • JM
  • Axfood
17
0
Kommentera gärna :)x
()
x