Bättre vinster än väntat från storbankerna. Så kan vi utan tvekan summera rapporterna för det tredje kvartalet. Nu när majoriteten av årets siffror är räknade så kan vi med större säkerhet blicka mot utdelningarna kommande år. Här är sammanställningen av vad bankerna väntas dela ut 2025. Hos samtliga ser vi nu en direktavkastning som är bättre än det historiska snittet. En sak är klar… der kommer bli pengaregn.
Bankaktiernas påverkan av USA valet
Just nu svänger bankaktier väldigt mycket beroende på hur oddsen mellan Trump och Kamala Harris skiftar. En Trump-seger skulle sägs kunna gynna banker och energibolag, men samtidigt pressa fastighetsbolag och andra räntebärande värdepapper då räntan blir högre. Högre ränta har historiskt påverkat banker väl men det är heller ingen självklarhet, vilket 2024 visat.
Nu står vi alldeles strax inför en spännande vecka där Riskbanken ska meddela ifall det blir en sänkning med 0,25 procentenheter eller 0,5 procentenheter. Om du mot förmodan missat det försöker jag visa det viktigaste kommande händelserna på bloggen numer (vi får se hur länge det håller i sig).
Handelsbanken, Nordea, SEB, Swedbank och Danske Bank har en gemensam tro att det kommer bli en sänkning med 0,5 men det finns många andra röster där ute som tvivlar.
Mycket fina siffror
Vad vi däremot vet är att alla svenska banker överträffade analytikernas förväntan med god marginal. Det här fick också fina kursreaktioner hos de flesta bankerna:
- Handelsbanken – steg 8% under rapportdagen
- Nordea – steg 6%
- Swedbank – steg 5%
- SEB – backade 5,5%
Även om vinsterna backade jämfört med kanonåret 2023 så belönades alltså bankaktierna då siffrorna inte var lika blodiga som många trott. SEB var den bank som straffades, mest med tanke på att stor belåning är riktad mot företag. Utlåningen till företag krympte med 2,4% under september månad. Konkurserna har ökat och många har helt enkelt inte utrymme att låna mer. Här är 2025 hoppet för företagen.
På den privata sidan ser det annorlunda ut. I Sverige har utlåningen till privatbostäder faktiskt börjat växa. Nu i september var tillväxttakten för bolån 1% enligt SCB. Här är det Handelsbanken och Swedbank som gynnas mest då dessa har den största delen av sin låneportfölj riktad mot bolån.
Lägre räntor generellt innebär dock att bankerna har lättare att höja sina marginaler då efterfrågan på lån blir större. Till detta så verkar färre benägna att flytta pengar från sparkonton till transaktionskonton när räntan nu blir lägre.
Trots det så ser 2025 ut att bli något dystrare där vinsten för majoriteten av bankerna räknas minska tvåsiffrigt. Dock är nästa års utdelning baserad på vinsten i år, så investerare med fokus på hög utdelning har fortsatt något att se fram emot. Marknaden har också redan prisat in detta så värderingarna är hyfsat låga och direktavkastningen hög.
Kreditförluster beskriver hur mycket pengar bankerna går miste om från personer/företag som inte betalar lånen i tid. För alla bankerna var detta lägre än väntat vid kvartal 3. Bankerna sätter oftast in mer eller mindre pengar för eventuella kreditförluster beroende på hur nuvarande situation ter sig. Handelsbanken kunde å andra sidan återvinna 141 miljoner i stället för att sätta av ytterligare.er. Handelsbanken var dock ensam om att återvinna 141 miljoner i stället för att sätta av ytterligare 203 Mkr. Det blev alltså ett plus på raden för kreditförluster.
Bankernas utdelning 2025
När vi då ställer upp estimaten för vad analytikerna på Factset tror om bankernas utdelning 2025 så ser väldigt lovande ut. Idag kan du köpa samtliga bankaktier till över 7% direktavkastning räknat på nästa års utdelning.
Utdelning 2025 (prognos) | Direktavkastning räknat på utdelning | |
---|---|---|
Handelsbanken | 11,5 kr | 10,3% |
Nordea* | 10,8 kr | 8,6% |
SEB | 11,4 | 7,5% |
Swedbank | 15,5 | 7,2% |
*Nordea handlas i Euro och här har beloppet konverterats med kursen 11,5
Den banks som tros dela ut mest i förhållande till hur dagens kurs är alltså Handelsbanken där framtida direktavkastning liknar de vi brukar se hos BDC:er, norska oljebolag eller shippingbolag. Självklart kan verkligheten komma att se annorlunda ut men analytikerna brukar sätta hyfsat bra utdelningsprognoser för bankerna kan jag tycka.
Summerar vi allt ser alltså bankerna ut att kunna leverera bättre utdelningar kommande år än vad många trott. Med ett fantastiskt kvartal 3 ser det ut att banker blir högutdelarna 2025.
Jag äger Handelsbanken och Nordea men planerar att köpa in mig i även Swedbank Och SEB. Frågan är ju vad utdelningen 2026 och framåt, kommer att bli, Om Man köper de fyra bankerna nu och sedan behåller dem i ca 15 år så borde det iallafall bli en hyggligt ok affär kan man hoppas.
När man köper aktier/fonder så ska man alltid tänka på att försöka behålla dem långsiktigt och 10-15 års sikt är nog en bra regel att försöka hålla sig till enligt min ringa mening.
Min tanke är väl att direktavkastningen framöver borde landa kring 5-6%. Över det kan man nog inte förvänta sig i det långa loppet. Sett till omxs30:s snitt så är det ändå väldigt bra
Kan hoppas att Handelsbanken delar ut bonusutdelning nästa år igen. Var bra att öka positionen i våras. Kanske dags att köpa på sig de andra bankerna också när de har sån hög direktavkastning.
På kort sikt är det ju tyvärr ett nollsummespel men kikar man på samtliga av dessa så har majoriteten av avkastningen kommit från återinvesterad utdelning. Den ränta-på-ränta maskinen ska man inte underskatta direkt.
Tack för en trevlig kommentar!
Det blir fina utdelningar av banksektorn kan man bara konstatera.
Jag gjorde en fin vinst när jag sålde Handelsbanken på rapportdagen efter att ha haft det innehavet i ca 3 veckor.Nu inväntar jag röda dagar med nedgångar för att eventuellt köpa in mig igen i Handelsbanken och/eller i andra bankaktier.Jag blir aldrig fixerad vid ett bolag och dess aktie så det spelar ingen roll ifall jag köper bankaktier eller andra aktier då värdepapper enbart är till för att tjäna pengar på oavsett om det är via utdelningar eller som kursvinster eller som båda delarna.Jag älskar att få höga utdelningar ofta helst varje månad och det borde bankerna lätt kunna börja… Läs mer »
Jag har aldrig riktigt tagit mig så långt. Älskar att köpa sektorer som har det jobbigt för tillfället men för den sakens skull säljer jag sällan sektorer som går på högtryck.