Lite märkligt är det att jag aldrig någonsin tagit upp AAK som utdelningsbolag här på bloggen, trots att detta kanske är en av våra vassaste spelare sett till historik. Här kommer i alla fall en genomgång av AAKs utdelning och vad du som investerare kan förvänta dig.

Kort om AAK

Kort och gott är AAK en tillverkare av vegetabiliska oljor och fetter. Det var 2005 som bolaget grundades via en sammanslagning av svenska Karlshamns AB och danska Aarhus United. Därav namnet AAK.

Idag är verksamheten global och man har ett 20-tal produktanläggningar. Tidigare noterade investmentbolaget Melker Schörling är största ägare med 30% av alla aktier. Det här har varit en av investmentbolagets tydligaste framgångssagor.

Hela verksamheten går ut på att man köper vegetabiliska oljor för att sedan sköta om förädlingsprocessen. Dessa säljs sedan till livsmedelsindustrier samt andra leverantörer såsom restauranger. Det här har varit en mycket fin verksamhet de senaste åren med få dippar i efterfrågan.

Pilotskolan följs i AAK med en VD som äger aktier för 13 miljoner kr och varit med i matchen sedan 2018 – Johan Westman.

AAK Utdelning 2024

AAK har höjt utdelningen 15 år i rad allt sedan man började höja år 2009. Åren innan låg utdelningen rätt plant. Då Sverige har relativt få bolag med fin utdelningshistorik så klassas detta som en av de bättre prestationerna på hela Stockholmsbörsen.

Totalt har utdelningen sedan dess stigit med 452%! Det finns många olika sätt att räkna ut någon typ av snitt hur utdelningen vuxit. Personligen gillar jag att räkna ut ett CAGR från hur utdelningen var i starten fram till idag. Då landar snittet på 10,6% årligen, vilket verkligen inte är illa pinkat och i linje med hur många fantastiska utdelningsbolag i USA historiskt presterat.

Värt att nämna är att ingen utdelning gavs som ordinarie 2020 men i slutet av året meddelade AAK om en extrautdelning som då kan likställas med det bolaget skulle delat ut för verksamhetsåret 2019.

 

 

AAK Totalavkastning

Det är bara att lyfta på hatten. En investering i AAK har inneburit extremt fina siffror och man har verkligen kunnat skapa aktieägarvärde till sina investerare.

  Ackumulerad totalavkastning Genomsnittlig årlig totalavkastning 
15 år 1 345% 19%
10 år 402% 18%
7 år 190% 16%
5 år 86% 13%

 

 

AAK direktavkastning

Det tråkiga är att AAK haft en väldigt trist direktavkastning under i stort sett alla år. Egentligen faller denna under min egna gräns på 2,2% för ett utdelningsbolag.

Anledningen är att man delar ut en väldigt liten del av sin vinst. 2023 delade man exempelvis ut enbart 30%. Det här gör att utdelningen kan växa snabbare då man investerat mycket i sin egna verksamhet.

År Direktavkastning
2021 1,40%
2022 1,45%
2023 1,50%
2024 1,23%

 

Bör man investera i AAK?

AAK kan helt klart komma att höja utdelningen med många procent kommande år och det här är utan tvekan ett välskött bolag. Troligtvis hade AAK varit ett val för mig om jag börjat om min resa och lärt av mina misstag för att fokusera mer på utdelningstillväxt.

Idag är jag i ett läge där jag, sakta men säkert, försöker att byta ut mina innehav mot högre utdelning för att så småningom landa i min frihetsportfölj. Det utbytet sker än så länge långsamt.

Om vi ska lyssna på bolagets egna berättelse så är man konkurrensutsatt på marknaden, vilket leder till att man inte har någon produkt där man fritt kan sätta priser utan att ta hänsyn till konkurrens. 

Deras verksamhet kräver dessutom tunga investeringar i stora fabriker som ställer högt krav på kapacitetsutnyttjande. Det är också värt att lyfta att andra bolag i sektorn för dessa oljor också haft stor medvind.

18
0
Kommentera gärna :)x
()
x