Berkshire Hathaway är kanske det mest omtalade utländska investmentbolaget. Än så länge styrs den här enorma skutan av allas vår Warren Buffett, även om han börjar bli till åren kommen. Två tredjedelar av Berkshire’s totala portfölj utgörs av bolag med utdelning och i det här inlägget visar jag 3 högutdelare bland dessa.
Vad som är en högutdelare och inte kan givetvis diskuteras. Själv tycker jag att 4% skulle kunna vara gränsen. Starbucks, med sin sjukt fina utdelningstillväxt men tråkiga direktavkastning på 1,94% är knappast en högutdelare i min mening.
Nästa år förväntas Berkshire skeppa in 5 miljarder DOLLAR i utdelning. Föreställ dig hur mycket 1 miljon kronor i utdelning är. Då måste vi också komma ihåg att 1 miljard är 1000 miljoner…
Det sjukaste av allt är att Berkshire inte ger någon utdelning till aktieägarna heller. Men kanske är de återinvesterade utdelningarna en framgångsfaktor i sig.
3 högutdelare i Warren Buffett’s portfölj

Kraft Heinz
Direktavkastning: 5,25%
Trots att bolaget nyligen sänkt sin utdelning så erhålls en relativt fin direktavkastning. Oron kring att utdelningen ska sänkas ytterligare är givetvis en faktor att ta in i beräkningen.
Jag skrev ett inlägg om Kraft Heinz där jag ville framhäva det faktum att även den mest visa kan ha fel ibland. Läs inlägget om Kraft Heinz här
Bolaget finns kvar i Berkshire, även om andelen gått ner stadigt med tanke på kursfallet.


General Motors
Direktavkastning: 4,23%
General motors designar, tillverkar och distribuerar bilar, lastbilar och andra bildelar. Utöver den här verksamheten erbjuds även lånefinansiering. Man har en anrik historik sedan början av 1900 talet.
Kanske är detta en riktig fin kassako. 4,23% i direktavkastning och bara lite drygt 30% i utdelningsandel. Det gör att General Motors Co har en fet margin of safety när det kommer till just utdelningar och att man kan pumpa in mycket i sin egna verksamhet för att fortsätta växa.
Det tråkiga är att du i princip får +/- 0 i utdelningstillväxt då utdelningen inte rört sig sedan 2015.
Men allt är inte guld och gröna skogar i bolaget. Jag läste om en strejk som pågår och som påverkat över 30 fabriker. Enligt JPMorgan kan det röra sig om kostnader för bolaget kring $1 miljard i det tredje kvartalet.
En sak som är klar är att det verkar vara extremt lätt att dipp-köpa i General Motors med tanke på kursens utveckling:


Wells Fargo & CO
Direktavkastning: 3,79% (var dock över 4% för inte allt för länge sedan). En kursökning sänkte direktavkastningen
Till skillnad från General Motors så hör man inte lika lätt vad Wells Fargo pysslar med. Här har du finans upp över öronen. Kunderna är främst större bolag, institutioner och myndigheter. Exempel på tjänster innefattar kapitalförvaltning, rådgivning, lånefinansiering samt riskhantering.
Även här har det varit problem, precis som för många andra bolag och under 5 år har aktiekursen inte rört sig särskilt mycket. 2016 erkände bolaget att man öppnat 2.1 miljoner fake-konton. En siffra som senare visade sig vara över 3 miljoner. Jag förstår att många tappade förtroende till bolaget.
Jag läste dock en artikel om detta i närtid och där nämnde man att kunder har fantastiskt dåligt minne när det kommer till liknande bankskandaler. Kunderna glömmer lätt och bryr sig inte, samtidigt som företaget fortsätter att tjäna pengar. Det är en fördel.

Äger du något av dessa bolag i din egna portfölj?
Jag vill slå ett slag för STORE Capital som finns i Berkshires portfölj. Bra utdelnings % och nu senast en höjning, kursutvecklingen har också varit fin i år. Köpte STORE för ungefär två år sedan.
Jag tycker att det ser riktigt fint ut, men vet du om man bara höjt utdelningen i 4 år i rad? Trodde det var mer men…
De noterades för 5 år sedan, så de har så klart en del att bevisa. Gillar deras affärsmodell, samma stuk som Realty Income. Köpte Store istället då jag bedömde att de kunde växa snabbare närmsta åren.
jag drar nog gränsen vid 5% för att kallas högutdelare, har en hel del sådana som american shipping, volati pref, BP, Resurs och Delarka, av princip har jag som krav att aktierna jag köper alla skall vara utdelare, men har lärt mig mycket mot för 2-3 år sedan och gått på en del läroaktiga minor, kollar stenhårt nu för tiden på totalavkastningen därför kan jag ha aktier med låg utd som Atrium,NP3, Sagax, Wihlborg och Klövern som istället gått sjukt bra kursökningsmässigt,kommer bli mycket utdelningsinflöde med framtida utdelningshöjningar med de kursökningarna som de visat,
Ah jo, 5% är kanske lite mer rimligt. DÅ är det en äkta högutdelare 😀
Men det finns så vitt jag vet ingen riktig definition på detta. 4% i DA är högt, men inte allt för högt.
Funderar på vad Boston pizza klassas som med sina 10% 😛
General Motors liksom många andra biltillverkare är en riskabel investering. Övergången till elbilar kommer anstränga lönsamheten. Stor slakt av teknik, utveckling och fabriker som inte längre behövs, samtidigt som hundratals miljarder måste investeras, och samtidigt som det blir svårt att tjäna pengar på elbilar på kort sikt.
Det känns för övrigt som en dålig affär att köpa aktier med fallande börskurs bara för att få lite utdelning.
Tjenare Peter!
Mjoo det är en spännande reflektion och så tänkte jag också tidigare. Men behöver det verkligen vara så? Är väldigt osäker kring just elbilsbranschen och vilka som kommer överleva.
Är väl samma oro när det kommer till Svenska bolag och Amazon idag…
Allt över 4% tycker jag är hög utdelning, under 1% är lite eller ingenting alls 🙂
Håller med där, men vet att många säger över 5% också 🙂
Berkshire hathaway använder sig av ”share buybacks” istället för utdelningar. Buffet förklarar varför det är bättre för dem och för investerarna här: https://www.google.com/amp/s/amp.businessinsider.com/warren-buffett-on-dividends-2013-3
Han har också uttryckt (i en årsrapport till investerare) att utdelningar inte är något som de kollar på när de värderar ett företag och har uttryckt det som irrelevant. Förklaringen till framgången för dessa utdelningsbolag på marknaden är riskfaktorer som t.ex. Lönsamhet osv (Femfaktorsmodellen av Fama & French)
Jag gillar bloggen och din ambition men fokus på utdelningar har inget stöd i Investerings-teori.
Aktieåterköp kan på många vis jämföras med utdelningar då effekten på sätt och vis blir lika positiv. Ett bolag i Sverige som verkligen fokuserat på det här är Swedish Match.
Jag gillar aktieåterköp och älskar att Holmen gått ut med att detta kommer bli något man ska göra framöver 🙂
Utdelningar är en fantastiskt investeringsstrategi i mångt och mycket tycker jag. Enkelheten är nog den främsta faktorn tycker jag.