Berkshire Hathaway är kanske det mest omtalade utländska investmentbolaget. Än så länge styrs den här enorma skutan av allas vår Warren Buffett, även om han börjar bli till åren kommen. Två tredjedelar av Berkshire’s totala portfölj utgörs av bolag med utdelning och i det här inlägget visar jag 3 högutdelare bland dessa.

Vad som är en högutdelare och inte kan givetvis diskuteras. Själv tycker jag att 4% skulle kunna vara gränsen.  Starbucks, med sin sjukt fina utdelningstillväxt men tråkiga direktavkastning på 1,94% är knappast en högutdelare i min mening.

Nästa år förväntas Berkshire skeppa in 5 miljarder DOLLAR i utdelning. Föreställ dig hur mycket 1 miljon kronor i utdelning är. Då måste vi också komma ihåg att 1 miljard är 1000 miljoner…

Det sjukaste av allt är att Berkshire inte ger någon utdelning till aktieägarna heller. Men kanske är de återinvesterade utdelningarna en framgångsfaktor i sig.

 

3 högutdelare i Warren Buffett’s portfölj

Kraft Heinz 

Direktavkastning: 5,25%

Trots att bolaget nyligen sänkt sin utdelning så erhålls en relativt fin direktavkastning. Oron kring att utdelningen ska sänkas ytterligare är givetvis en faktor att ta in i beräkningen.

Jag skrev ett inlägg om Kraft Heinz där jag ville framhäva det faktum att även den mest visa kan ha fel ibland. Läs inlägget om Kraft Heinz här

Bolaget finns kvar i Berkshire, även om andelen gått ner stadigt med tanke på kursfallet. 

General Motors

Direktavkastning: 4,23%

General motors designar, tillverkar och distribuerar bilar, lastbilar och andra bildelar.  Utöver den här verksamheten erbjuds även lånefinansiering. Man har en anrik historik sedan början av 1900 talet.

Kanske är detta en riktig fin kassako. 4,23% i direktavkastning och bara lite drygt 30% i utdelningsandel. Det gör att General Motors Co har en fet margin of safety när det kommer till just utdelningar och att man kan pumpa in mycket i sin egna verksamhet för att fortsätta växa.

Det tråkiga är att du i princip får +/- 0 i utdelningstillväxt då utdelningen inte rört sig sedan 2015.

Men allt är inte guld och gröna skogar i bolaget. Jag läste om en strejk som pågår och som påverkat över 30 fabriker. Enligt JPMorgan kan det röra sig om kostnader för bolaget kring $1 miljard i det tredje kvartalet.

En sak som är klar är att det verkar vara extremt lätt att dipp-köpa i General Motors med tanke på kursens utveckling:

 

Wells Fargo & CO

Direktavkastning: 3,79% (var dock över 4% för inte allt för länge sedan). En kursökning sänkte direktavkastningen 

Till skillnad från General Motors så hör man inte lika lätt vad Wells Fargo pysslar med. Här har du finans upp över öronen. Kunderna är främst större bolag, institutioner och myndigheter. Exempel på tjänster innefattar kapitalförvaltning, rådgivning, lånefinansiering samt riskhantering. 

Även här har det varit problem, precis som för många andra bolag och under 5 år har aktiekursen inte rört sig särskilt mycket. 2016 erkände bolaget att man öppnat 2.1 miljoner fake-konton. En siffra som senare visade sig vara över 3 miljoner. Jag förstår att många tappade förtroende till bolaget.

Jag läste dock en artikel om detta i närtid och där nämnde man att kunder har fantastiskt dåligt minne när det kommer till liknande bankskandaler. Kunderna glömmer lätt och bryr sig inte, samtidigt som företaget fortsätter att tjäna pengar. Det är en fördel.

Äger du något av dessa bolag i din egna portfölj?

11
0
Kommentera gärna :)x
()
x