Dagens heta snackis är uppenbarligen artikeln om Kavastu som just nu ligger ute på Dagens Industri (Di). Jag har läst artikeln och tänkte ge min syn på det hela. Artikeln är dess värre låst om du inte betalar DI’s höga månadsavgift, vilket jag gör. Jag kan dock ge en sammanfattning av läget till er som inte läst den.

Det bästa med mina artiklar är väl att de är gratis, men då är de inte heller proffs-skrivna 🙂 Ni får det ni betalar för, sa han som sålde tygblöjor.

För er som inte vet så är Arne Kavastu Talving (a.k.a ”Kvasten”) en känd Twitterprofil, investerare, DJ och författare som lyckats slå index avsevärt under lång tid. Vad som är lång tid går givetvis att resonera om. Det är väl just därför Kavastu blivit så känd och har en så bred följarskara. Han gör det få andra lyckas med.

Just nu håller jag på läsa Arnes och Marcus Hernhags senaste bok Bli rik och fri med aktier. En enormt bra bok där vi bl.a. får läsa om hur Arne tog en rejäl funderare kring sin börsstrategi under en Thailandsresa. På resan hade han släpat med sig en hel del blaskor om börs och annat från tidigare år. Efter det har han lyckats bra, riktigt bra faktiskt!

Artikeln då

Den här artikeln som kom ut idag blev känd för att skribenten Richard Bråse sågade den föreläsning som Kavastu nu håller.

Något som är intressant är hur Di valt att namnge artikeln:

Di get bottenbetyg till aktieguruns väckelsemöte

Bottenbetyg är för mig ett galet lågt betyg och jag har svårt att inse hur dålig en presentation skulle kunna vara för att jag skulle ge bottenbetyg.

Under föreläsningen meddelar Kavastu att det tagit honom 20 år att bli så duktig investerare som han är idag. Många vill helt klart lära sig snabbare, varpå de flesta tycker att det är värt att betala de 5.990 kr ink. moms som föreläsningen kostar. Lyckas du spara 1000 kr varje månader är det ett halvårs sparande. Visst, det är mycket pengar, det kan jag inte sticka under stolen med.

Första delen av föreläsningen tycks vara fokuserad på börsens utveckling samt hur Kavastus portfölj presterat mot denna. Det är här som största delen av artikeln är skriven där man påstår att det skulle vara ohållbart att ha en sådan överavkastning över tid

”Det visar sig tämligen snabbt att det inte krävs något geni av krypteringsexperten Arne Beurlings mått för att knäcka Kavastukoden.

Det bärande elementet är något så banalt som ett glidande medelvärde. När aktier befinner sig över 200 dagars glidande medelvärde, kallat MA200, är de intressanta att äga, men när de halkar under motsvarande nivå gäller det att vara mer försiktig och sälja”., skriver Di

Andra delen av föreläsningen riktar sig främst mot att ta upp de bolag som just nu kan tyckas vara intressanta. Däribland nämns:

Nordea på p/e 10 och direktavkastning på 7 procent kan inte vara fel långsiktigt.”

Thule sköter sig hela tiden. Så länge den sköter sig är den välkommen i portföljen.”

Klumpigt skrivet

När klockan närmar sig den utsatta sluttiden 18.00 tar Di:s utsände ett bett från den

energibar som tillsammans med ett anteckningsblock och en nyckelring ingår i kurspaketet.

Den smakar inget vidare och vid närmare granskning står det klart att bäst före-datumet har passerats.

Väldigt elakt skrivet enligt mig. Speciellt till någon som brinner för att lära ut sin lärdom till andra, precis som jag försöker göra. Troligtvis betalar du inte avgiften för de give-aways som följer med.

Kan dessutom inflika att det absolut inte är något fel på smaken på äldre energibars. Det har jag testat via Matsmart.

 

Skulle jag kunna betala för föreläsningen

Jag är på något vis inte sponsrad men själv skulle jag faktiskt kunna tänka mig betala de 6000 kr som föreläsningen kostar. Det är knappt vad bloggen drar in på 2 månader, och det skulle jag med lätthet kunna offra för att ge mina läsare ännu bättre kunskap framöver.

Problemet för mig är snarare att jag bor på en sådan plats där det blir ett dagsverke att ta mig från min hemmaplan till föreläsningsstället. Den tiden kan jag tyvärr inte offra nu.

Kavastu gör ett galet bra jobb och tycker inte ni att det känns värt att veva in 6000 kr för föreläsningen kan jag i alla fall rekommendera de 239 kr det kostar att beställa hans senaste bok som även Marcus Hernhag är med och skriver.

47
0
Kommentera gärna :)x
()
x