Nämnde i ett tidigare inlägg att pappa dess värre trillat av pinn, och med honom även hans aktieportfölj. Såg väldigt mycket upp till farsan på många vis. Han visste mycket om allt och än idag kan jag i vissa stunder tänka ”det där måste jag fråga pappa om”, för att sedan någon sekund efteråt komma på att det kan bli rätt svårt.

Bouppteckningen blev gjord precis här i dagarna och då fick jag reda på hur hans tillgångar såg ut. Däribland även hans portfölj. Måste säga att jag blev rätt förvånad. Innehåller var som följer:

3500 andelar Peab B

150 andelar Telia Company

Tror att du som läser detta vid det här laget inser brister i pappas tänk. Peab har i och för sig haft en bra resa, vilket man inte direkt kan säga om Telia. Att ha en portfölj med enbart 2 bolag är dock ingen sund idé. Faller ett bolag är man riktigt illa ute. Har man i stället en väl fördelad portfölj med 10-15 bolag så är man betydligt bättre ute.

Dessutom verkar pappa ha köpt alla aktier direkt via sin storbank och säkert betalat mängder i courtage (avgifter), något som jag inte heller kan rekommendera.

Även om hans portfölj inte var värd så mycket så uppgår ändå summan till en del. 3500 Peab B i dagens kurs (70,3 kr/aktie) blir totalt 246 050 kr. Det är så klart lite pengar.

Hatten av för pappa. Han var en klok man som verkligen levde sitt liv väl och jag älskar honom för den han var. Att han däremot hade mycket att lära om aktier, ja det kan vi nog alla hålla med om.

0
Kommentera gärna :)x
()
x