Har du någon gång funderat på om du har en dålig riskspridning i portföljen? Att diversifiera sin portfölj är kanske den första och viktigaste regeln vi får lära oss. Samtidigt finns det många som underskattar vikten av detta.

I det här inlägget tänkte jag presentera de bolag som förekommer mest i ensamseglarnas portfölj. Med andra ord bolagen som är mest frekvent förekommande hos investerare som endast äger ett bolag.

Listan är hämtad från Investerarens podcast. Tanken är att det blir mer lättöverskådligt om man presenterar det som en tabell. Plus att ni slipper vänta 30 minuter in i avsnittet innan listan presenteras (inget illa menat!).

Den här listan tar enbart i hänsyn investerare hos Avanza. Listorna är ordnade så de bolagen högst upp är de bolag som investerarna med 1 aktie i portföljen äger mest.

Large Cap

Bolag
H&M
Ericsson B
Telia
Investor
Volvo
Nordea
Saab
SSAB
SwedbankMid Cap

Bolag
Fingerprint
Starbreeze
Oasmia
Africa oil
International Petroleum
KappAhl
Leovegas
Hansa Biopharma
Karo Pharma

18-30 åringarna är flitigast på att enbart äga ett bolag i portföljen. Kanske är det faktiskt så att med ålder kommer vishet och klokhet, vem vet?

Det är i Blekinge som det är mest förekommande i den här gruppen. Varför det är så låter jag vara osagt då jag aldrig bott i Blekinge.

För mig finns det ett par anledningar till varför man skulle kunna ha enbart ett bolag i portföljen. Såhär tänker jag:

Framgångssagan Fingerprint. Det är kanske ingen slump att just Fingerprint toppar listan ovan. Tänker som så att om någon får höra att en granne tjänat galet med pengar på Fingerprint så vill man givetvis hoppa på tåget. Man lägger alla ägg i samma korg och kör på! Dock har du ingen aning om vad bolaget pysslar med.

Aktier via din arbetsplats. Vissa bolag kan ibland ge ut aktier som gåva till sina anställda. Då får man personalen mer triggad att jobba dessutom 😉 Här kanske det finns vissa anställda som får aktier som inte ens vet vad aktier är.

Du är nybörjare. Din aktieresa har precis börjat och du har helt enkelt inte hunnit köpa fler bolag ännu.

Du har aktier hos fler aktörer. Kanske har du inte enbart ditt sparande hos Avanza utan kör även Nordnet, Nordea etc.

Investmentbolag. Du har helt enkelt valt ett investmentbolag som du gillar och kör på med detta. Här får du fler underliggande bolag men bolagsrisken finns fortfarande kvar.

Det kan säkert finnas många fler anledningar och enbart fantasin sätter väl gränser.

Inte nog med att det finns riktigt många där ute som enbart äger ett bolag i portföljen. Kikar vi på Avanzas kundstock är det så att 50% av deras kunder nöjer sig med 1-3 bolag i portföljen. Det är väl just detta jag tycker är galet.

Är det någon av er som äger enbart 1-3 aktier i portföljen? Vad tror ni är anledningen till detta?

Själv har jag över 20 bolag i portföljen och ser ingen nackdel med det direkt 🙂

27
0
Kommentera gärna :)x
()
x