Det här blir ett lite annorlunda inlägg kring H&M då ni säkert vid det här laget är dödligt less allt som skrivits efter deras halvårsrapport som släpptes igår.

Trots det kan jag inte passa på att förvånas över marknadens reaktion igår. Aktiekursen var först ner 4% för att sedan mot slutet av handelsdagen stå på ca +2%.

Rapporten innebar väl egentligen inget nytt mer än fortsatt besvikelse att H&M inte ger det ljus vid andra kvartalet som Karl-Johan Persson tidigare ordat om. Lagren fortsätter vara ett problem och man går vidare med strategin att göra sig av med olönsamma butiker.

 

Mycket kunder i butikerna

Just nu befinner jag mig faktiskt i New York och kan väl inte undvika att dra några snabba reflektioner här från andra sidan. Det första jag såg när jag klev ur bussen var en enorm logga som satt upphängd högt högt upp på en skyskrapa där det stod H&M. Jag började såklart genast fundera vad den kostar att ha hängandes där… och hur stor loggan skulle vara om man plockade ner den…

Här på Manhattan är det då galet mycket H&M butiker och skillnaden mot många butiker på hemmaplan är att det faktiskt är en rejäl mäng kunder som strömmar in och ut ur butikerna. Du kan omöjligt räkna alla där inne utan att tappa räkningen, vilket du kan i Sverige.

Här är H&M precis utanför Time Square:

 

Svårt att hitta billiga kläder

En annan sak jag tänkte på är att det var svårt för oss att hitta butiker med humana priser på kläder. Vi tog inte med oss allt för mycket och behövde ett par extra shorts och någon T-shirt samt underkläder.

Visst finns det Macy’s som är galet stort men där hittade vi enbart märkeskläder som kostade skjortan. Och så var det lite överallt. Det slutade med att vi gick in på H&M och kom ut med varsin kasse. Det passade bra för mig som aldrig köpt ett par byxor för över 400 kr.

Det som slog mig var också hur lite rea det fanns inne i den butik där vi handlade. Och där det väl var så stod kunder och drog i kläder som gamar. Inte som i Sverige där det kan vara helt tomt vid en sån där ”rea-klädes-snurra”.

 

Fel att ”Lyncha” såhär

Jag är inte helt emot tanken att du ska försöka se dig omkring vad du har i din omgivning och vad som är inne just nu. Hade man gjort det kanske man upptäckt trenden med Fjällräven Kånken tidigare innan aktie i Fenix Outdoor skenat iväg uppåt.

Däremot förstår jag att det blir oerhört fel att kika i en enskild stad för att avgöra hur bolaget går. H&M är helt enkelt enormt stort och det förstår jag verkligen efter min vistelse här. Butiken hemma i min lilla stad är verkligen en pytteliten  bråkdel av hela H&Ms universum och jag börjar inse att det kommer ta mer än ett halvår eller ett år att vända en sådan skuta.

Efter gårdagens rapport ligger jag kvar med mina aktier men har inte köpt några nya.

 

5
0
Kommentera gärna :)x
()
x