Lyssnade lite på 25 minuter under morgonen där det nämndes 3 stycken grundläggande principer för att lyckas bättre inom finans. Tänkte visa dessa och reflektera lite kring hur jag gör kring reglerna.

Dessa är hämtade direkt ur det suveräna nyhetsbrevet som 25 minuter skickar ut. Du kan också få dessa via http://www.25minuter.se/

 

1) Att hålla dig till det du kan och stanna inom din kompetenssfär.
–Om du inte har en aning om hur branschen ser ut om 10 år bör du ej investera.

Till helhet så följer jag väl ändå den här regeln rätt hyggligt. Det jag gör är att jag försöker satsa på väletablerade bolag med ljus framtid. Skulle exempelvis gärna gått in i både Autoliv och bilbranschen i allmänhet, men då jag inte vet hur utsikten ser ut för bilar framöver så väljer jag att stå utanför.

Gillar banker – personer kommer alltid behöva låna pengar

Gillar Axfood – man kommer alltid behöva mat

H&M – klädesplagg har vi alltid haft på oss.

Det jag skulle vilja säga är att om man investerar i bra bolag så är nog chansen stor att dessa väljer rätt väg att gå även om framtiden svänger.


2) Att utgå från en filtreringsprocess för att sålla ut det som inte passar.
–T.ex: Utgå från företag med historik av 5+ års lönsamhet bakom sig.

Här har jag varit lite väl slarvig och inte gjort min tekniska analys till 100%. Kikade vi på köpet av både Ericsson och Telia så är det väl inte affärer jag skulle ha gått in i med den kunskap jag har idag.

Att ha en filtreringsprocess handlar mycket för mig som utdelningsinvesterare att även kika på hur utdelningen sett ut de senaste åren, vilket jag ändå gör relativt bra.


3) Att ha säkerhetsmarginal.
–Det enklaste sättet att ”sälja dyrt” är att köpa billigt.

Idag är jag lite rädd för att köpa dyrt. Ser vi exempelvis på bankerna så investerar jag inte så mycket i dessa nu då jag anser det vara relativt dyrt. Försöker inte att sälja dyrt idag då min filosofi är att behålla det jag har för att få en fin utdelning i framtiden.

Köper dessutom lite mer när det gör som allra ondast. Exempelvis om ett bolag haft en enskild sämre rapport och kursen sjunkit.


 

Tror att det kan vara nyttigt att ta sig en funderare kring dessa 3 punkter när man ska göra ett investeringsbeslut över huvud taget.

Vet jag tillräckligt mycket om min investering?
Hur ser framtiden ut?
Köper jag vid rätt tillfälle?

1
0
Kommentera gärna :)x
()
x