Alla har vi vår första aktie. Det där bolaget du köpte för länge sedan utan att ha riktigt 100% koll på vad du gjorde. Osäkerheten och oron var stor men det fanns ändå en sorts optimism att pengarna skulle öka i värde, så var det i alla fall för mig.

Jag minns klart och tydligt hur jag köpte in mig i det här bolaget. Det började egentligen på Arlanda med att en kollega sa att han precis sålt ett knippe aktier som han köpt dagen innan och gjort sig en hacka på affären. Självklart blev jag sugen och frågade om han kunde lära mig mer.

Efter det dröjde det ett par veckor då jag själv läste på så gott jag kunde om grundläggande kunskaper kring aktiehandel och hur man praktiskt gör. Sedan frågade jag kollegan vad jag borde köpa och jag fick som förslag ett par bolag varpå jag köpte ett av dem…

Nu är det väl kanske inget fel på bolaget i sig, men problemet var väl att jag hade ingen aning om vad jag köpte. Att det hade något med olja att göra, ja det visste jag, men i övrigt var jag helt ovetandes om vad som gömde sig bakom ridån.

Idag har jag väl inte mer koll på Africa Oil, men så investerar jag inte heller i det. Det är väl en gammal uttjatad regel att du alltid ska veta vad du investerar i för att sova gott om natten.

Dessutom undviker jag idag bolag som är allt för mycket beroende av en enskild råvara, varpå Afrika oil faller utanför min korg.

 

Det som är det sjuka är när vi kikar på själva transaktionern till mitt första köp:

2015-04-09 Svenska aktier Köp  Africa Oil 1 st 13,40 SEK -82,00 SEK

Här ser vi alltså att jag köpt 1 stycke Africa oil till kursen 13,40 kr. Dock betalade jag 82 kr för hela affären. Det innebär alltså att jag betalade 69 kr i courtage. Helt galet!

Idag är det nog inte lika lätt att göra det här misstaget nu när det finns Courtageklass Start där du betalar 0 kr i courtage. Det här fanns däremot inte på min tid utan kom när jag hade ett portföljvärde på ca 40.000 kr. Efter det går du troligtvis över till courtageklass Mini.

För min egen del var dock min startklass Medium och vid det här laget hade jag ingen aning om vad courtageklasser ens var eller vad courtage överhuvudtaget var.

Vilken var er första aktie? Äger ni fortfarande bolaget idag?

23
0
Kommentera gärna :)x
()
x