”Den som är satt i skuld är icke fri” – Göra Persson. Snart är jag kanske mindre fri än vad jag tidigare varit. Det skulle i sådana fall vara intressant då syftet med portföljen faktiskt är att göra mig fri.

Den som är satt i skuld är icke fri min berättelse om hur Sverige återfick sunda statsfinanser | Stockholms Stadsbibliotek

Minus en halv miljon

I år är min portfölj ner

−534 786 kr

Jag har aldrig någonsin belånat portföljen men nu börjar vi sakta och säkert närma oss den punkt där mina egna kriterier för att belåna slår in.

 

Avanza har gjort belåning sämre

Det tråkiga är då den stora snackisen att Avanza nyligen tagit bort det räntefria lånet när du belånar dig upp till 10%. Idag blir räntan 0,99% i stället via Rabattnivå 1. Samtidigt verkar det här ändå vara bättre än Nordnet där lägsta räntan är 1,59% (otroligt att Avanza gör något bättre än Nordnet idag)

Det du ser ovan är vad man kallar för rabattnivåer.

Viktigt att tänka på är att inte alla dina innehav ingår i Ränterabatten. Du ser det med ikonen till höger om varje innehav.

Om du exempelvis vill låna till 0,99% ränta så får du max belåna 10% av totalen för innehaven som ingår i Ränterabatten. Jag själv kan låna nästan 100 000 kr av totalt 1,4 miljoner.

(Se hur mycket du själv kan låna – gå in på den här sidan och scrollar lite längre ner)

 

När lånar jag?

Sedan långt tillbaka har jag haft en regel som säger att jag kan belåna portföljen om värdet sjunkit 30% eller mer från toppen till dagens nivå. Kikar vi bara i mitt ISK så är det redan uppnått, men för portföljen i helhet så är det fortfarande en bit kvar. Min kapitalförsäkring med USA aktier har verkligen varit en krockkudde i år.

Varför just 30%? Ja, varför ska man just gå +10 000 steg om dagen?

Problemet jag har är att jag känner hur jag vill börja tumma på saker och ting nu

”Men egentligen borde jag kunna belåna min ISK nu när specifikt den sjunkit 30%”, kan jag tänka

Jag vet att det är många som blir förvånade att jag är positiv till belåning men gudarna ska veta att jag ändå är otroligt restriktiv till det här beteendet. Exempelvis kommer jag aldrig belåna över 10% av portföljen och troligtvis kommer jag enbart ta 50 000 i lån initialt när(om) portföljen slår i -30%

21
0
Kommentera gärna :)x
()
x