Kavastu var en profil som jag tidigt under min resa fick upp ögonen för. Även om det inte är en av mina största källor till inspiration så vet jag att många följer hans metoder för att söka framgång på börsen. Kavastu har nyligen presenterat sin portfölj i en intervju och jag tänkte kika närmare på den.

 

En av Kavastus, Arne Talvings, böcker

 

Säga vad man vill om den här investeringsprofilen men han har ändå slagit börsen samtliga år sedan 2009 enligt honom själv. Med rätt mycket dessutom. Hans kurser är inte gratis, men smakar det så kostar det.

På frågan hur han tänker inför 2023 så svarar han:

”Jag tror att botten på Stockholmsbörsen nåddes i september i fjol. Hur börsen sätter fart från en botten har historiskt sett skiftat. Ibland sätter den fart direkt uppåt och ibland ligger börsen och hugger. Mitt huvudscenario är att vi kommer att ha en huggande börs med en dragning uppåt.”, säger Arne i en intervju med DI

 

Nu öppnar alltså Kavastu (Arne Talving) Pandora’s box och visar vilka aktier man bör äga 2023 för att få maximal avkastning på sina slantar.

Bolag Bransch Direktavkastning
AAK Konsument /Dagligvaru 1,35%
Addnode IT konsult 0,7%
Assa Abloy Industri 1,71%
Axfood Dagligvaru 2,83%
B3 Consulting IT konsult 2,28
Beijer Electronics Teknik/tech 0,41%
Beijer Ref Industi 0,66
Betsson iGaming 4,6%
Bilia Industri 6,69%
Biotage Hälsovård 0,88%
Bravida Fastighet 2,71%
Bufab Industri 1,53%
Creades Investmentbolag 1,67%
Dedicare Hälsovård 3,42%
Epiroc Industri 1,65%
Essity Konsument 2,43%
Evolution iGaming/konsument 1,29%
Fortnox Mjukvara/Teknik 0,16%
Handelsbanken Bank 4,58%
Hexatronic Telekom/Teknik 0,08%
HMS Networks Telekom/Teknik 0,84%
Industrivärden Investmentbolag 2,47%
Indutrade Industri 0,99%
Investor Investmentbolag 1,94%
Kindred iGaming 4,26%
Kinnevik Investmentbolag 0%
Lagercrantz Industri 1,18%
Lifco Industri 0,79%
Lundbergs Investmentbolag 0,8%
Medcap Investmentbolag/riskkapital 0%
Munters Industri 0,83%
NCAB Teknik 0,9%
New Wave Konsument 1,83%
Nibe Industri 0,47%
Nordea Bank 6%
NOTE Teknik 0%
OEM Industri 1,79%
Prevas IT-Konsult 2,69%
SEB Bank 4,68%
Swedbank Bank 4,95%
TF Bank Bank 0,55%
Vitrolife Hälsovård 0,34%
Tietoevry Mjukvara/IT-Konsult 4,54%

OBS! Jag inser att det är sjukt svårt att dela in vissa bolag i enbart en bransch och det här är min egna indelning. Vart ska man lägga ett bolag som tillverkar utrustning för industrin men som ändå kan användas i våra bostäder? 🙂 Så, ha överseende med att branscherna kanske inte är korrekta.

Det finns några saker jag noterar med den här portföljen. Först och främst ger i princip alla bolag ovan en utdelning, även om den i majoriteten av fallen är väldigt liten. Det här är bolag som fokuserar på att investera vinsten i sitt egna bolag för att på så vis växa ytterligare. Inget fel med det.

Roligt är att vi hittar många investmentbolag i den här portföljen. 6 stycken om jag räknat rätt. Kinnevik är vi i alla fall överens om att den känns köpvärd och jag funderar fortfarande på om jag ska kliva in. Nu verkar den aktien ta fart så strax är det nog försent.

En annan sak jag reflekterar över är att det är mycket bank i portföljen. Troligtvis för att MA200* har börjat visa sig i positivt territorium. Jag gillar det, och tror också att bank har ett fint år tillmötes. Kul för alla som investerar, för det här har inte varit en rolig saga att vara med i under de senaste åren kan jag tala om.

*glidande medelvärde de sista 200 dagarna.

Sist vill jag bara påpeka att bolagen i den här portföljen har bra kvalité som oftast presterat sjukt bra historiskt. Många av dessa har tappat på senare tid men nu börjat visa en uppåtgående trend. Det är inga bolag i den här listan där aktien är på väg söderut. Det är i alla fall min syn på portföljen.

För hela intervjun får du prenumerera på Dagens Industri och artikeln hittar du här. Tyvärr är det svindyrt att över tid prenumerera 🙂 Annars får du nöja dig med min sammanfattning. Gratis saker smakar inte lika bra antar jag.

31
0
Kommentera gärna :)x
()
x