Ett av mina mål som bloggare har varit att vara så transparent som möjligt. Jag vill inte undanhålla något om vad jag gör eller hur jag tänker. När det kommer till att sälja aktier så är jag nog en av de som lyckats allra sämst skulle jag gissa. 

Novo Nordisk är kanske det jag ångrar mest. Visst, den dyra Danska källskatten känns inte bra men bortsett från det är Novo ett helt fantastiskt läkemedelsbolag som mest troligt har en god framtidsutsikt.

Ja, ni ser ju själva hur det gick efter det att jag sålde 😀

Mina historiska köp i Novo Nordisk

En intressant parentes är att det enbart finns 14 000 ägare hos Avanza i Novo. Kanske är det källskatten som skrämmer investerarna. Ett alternativ är givetvis att placera aktien hos Nordea där källskatten kommer tillbaka betydligt snabbare och därigenom kan återinvesteras.

Bra många fler aktieägare äger idag godisbolaget Cloetta. 40 000 närmare bestämt. 25 000 av dessa återfinns hos Avanza och resterande har sitt ägande på annat håll.

Jag har också ägt Cloetta och det fanns en tid då jag var positiv till bolaget och skrev mycket om dem. Sedan hittade jag bättre utdelningsbolag och sålde mitt innehav:

Jag sålde som sagt för att jag hittade bättre framåtblickande utdelningspotential i andra bolag, men också för att det blev så mycket hokus-pokus från ledningen när det strulade rejält. Exempelvis branden 2017 där jag tyckte bolaget mörkade viktig information. Sådant gillar jag inte.

Nyligen presenterade Cloetta planera på en jätteinvestering. 2,5 miljarder till en ny fabrik i Nederländerna. Aktien föll då man inte gillade siffrorna på hur mycket extra vinst fabriken kommer generera på sista raden. Man blev rejält besviken helt enkelt 🙁

”Nu ska alltså Cloetta skuldsätta sig hårt för ett skrytbygge i Nederländerna som, om projektkalkylen spricker, äventyrar utdelningen”, säger Gustaf Tapper som äger 1/4 miljon aktier i Cloetta via Antap.

Det var ord och inga visor…

Det som är positivt nu är väl att direktavkastningen nästan är 5%. Betydligt högre än när jag köpte. Däremot har utdelningen åkt berg-och-dalbana och det är först nu man har samma utdelningsnivå som innan pandemin.

Fördelen är väl också att Cloetta nu enbart delar ut 60% av vinsten, vilket ger utrymme till nästa år.

Jag håller mig dock borta, och önskar jag kunde göra likadant när jag går igenom godishyllorna i affären 🙂

Bortsett från Cloetta är väl Kopparbergs det enda bolaget jag inte ångrar att jag sålde. En av anledningarna var det sjukt höga courtaget som Kopparbergs inte verkar vilja bli av med. Resten av mina sälj har varit skit.

20
0
Kommentera gärna :)x
()
x