Fotbolls EM är i full gång och finalen går av stapeln den 14 juli. Jag hade egentligen inte kunnat bry mig mindre. Vad som däremot är lite av höjdpunkten inför varje EM är att dagens industri tar fram en s.k. vinnarportfölj som jag enligt tradition brukar spana in lite extra. I år tycker jag den ser lovande ut.

Hela tanken med portföljen är att ha en defensiv målvakt med fyra stycken defensiva backar som kan agera krockkudde. Sedan har vi mittfältet som också spelar defensivt, men som kan göra offensiva attacker och följa allmänkonjunkturen. Sist men inte minst har vi då forward-fältet där syftet lite säger sig själv.

Personligen kan jag tycka att 11 aktier är något få till antalet. Dock kommer vi se att DI i år valt ut två investmentbolag som då sprider riskerna ännu mer. Utifrån det så känns antalet helt okej.

Som utdelningsinvesterare är det givetvis roligt att äga många aktier för att få spridning på dina inkommande slantar varje år. Det är lite av tjusningen som jag tror fler än jag brinner för. Själv har jag kring 30 st i min portfölj.

Vad som är speciellt den här gången är att jag redan äger 7 av 11 aktier som återfinns i den nya fräscha portföljen. Det märks ganska tydligt att jag själv har en defensiv strategi då samtliga återfinns i mitten och där bak.

Vitec är troligtvis en fantastisk aktie att äga, även om jag själv aldrig ägt. Totalavkastningen har varit enorm och detta liknar många extremt framgångsrika utdelningshöjare på andra sidan Atlanten. Troligtvis kommer Vitec även bli Sveriges första utdelningsaristokrat.

Det enda som talar mot Vitec är väl prislappen på ca 50 gånger årsvinsten. Smakar det så kostar det…

Addtech är också en aktie med extremt stor tillväxthistorik. Idag har Addtech ca 150 bolag under sina vingar och förvärven verkar fortsätta. Sedan pandemin har utdelningen stigit från 1 kr till 2,8 kr/aktie.

Avanza är troligtvis den aktie som tilltalar mig mest bland de tre längst fram i ledet. Med en generös direktavkastning på +4% så har även utdelningsinvesterare något att hämta här. Under 3 av 5 börsnedgångar sedan 2000 har Avanza slagit Stockholmsbörsen.

Nu var det väl så att förra gången (2021) som DI satte ihop en portfölj likt detta så gick det åt pipan. Man satte väl Kinnevik som målvakt av någon anledning, och där vet vi alla hur det gick efter 2021.

Att Axfood nu är målvakt känns mycket bättre. Det här är dessutom Stockholmsbörsens enda aktie som gjort aktieägarna rikare under alla 5 nedgångar sedan 2000.

Sedan får vi se om affären med City Gross faktiskt blir verklighet. Nu har både S och V gått ut i rampljuset och skrikit sig hesa åt affären där man menar att ”Vanligt folk får betala”. Skitsnack skulle jag säga. Axfood och Willys har jobbat stenhårt med att erbjuda Sveriges billigaste matkasse och det är onödigt att de nu får skit för att köpa City Gross.

På tal om det såg jag att min bloggkollega Petrusko nu plockat in Axfood i sin portfölj igen. Det var nog han som fick mig intresserad av bolaget från första början 2016.

12
0
Kommentera gärna :)x
()
x