Jag fick nyligen en fråga på min mail som handlar om det vi ofta grunnar på: När är det egentligen läge att sälja ett innehav och plocka hem en vinst? Just i den här frågan handlade det om Paradox, vars resa sedan börsnoteringen varit makalös.

 

FRÅGA

Jag har idag Paradox Interactive i min portfölj sen innan jag började med Utdelningsaktier och undrar idag om det är värt att sälja av denna innehav som utgör iaf 30% av min portfölj.

Värdet är ca 30k, inköpt för 16k. Dvs ökat 82% sedan inköp.

Min tanke är att sälja av detta och sedan investera mer i bolag som ger mer i utdelning och även balansera portföljen samtidigt då den väger lite väl mycket åt olika branscher och bolag.

 

SVAR

Först och främst, riktigt roligt att du fått vara med på den fina resa som Paradox faktiskt gjort. Själv blev jag intresserad av bolaget efter att ha pratat med f.d. VD Fredrik Wester vid ett event för rätt så många år sedan. Allt sedan dess har jag varit förtjust i den drivkraft Wester visat men som du är bolaget nu i fas att byta VD.

I ärlighetens namn köpte jag bolaget mest för detta samtalet samt för att jag har ett par kompisar som jobbar där och stormtrivs. Sedan älskar jag också spelutveckling! En helt galen analys såhär nu i efterhand, men som visade sig vara helt rätt (ibland kan det bli så också).

Precis som du säger är Paradox kanske inget stabilt utdelningsbolag. I år fick vi veta att utdelningen kvarstår trots ett mycket fint år och nu är direktavkastningen under 1%. Sedan kan det ju vara så att Paradox kommer bli en stabil utdelare framöver, men rent generellt är det svårt att hitta gamingbolag som presterar på utdelningsfronten.

För mig finns det egentligen 4 anledningar till att sälja en aktie:

  1. Värderingen har blivit för hög och man vill plocka hem en vinst och köpa något som är lägre värderat
  2. Du blir tvungen att vikta om portföljens innehav
  3. Bolaget är inte vad du en gång trott. Det kan hända att du tappat förtroende för bolagets ledning eller att bolaget helt enkelt inte vandrar den väg som du en gång trott.
  4. Du vill frigöra pengar för t.ex. ett husköp

 

För mig är anledning 4 högst ointressant. Portföljens pengar är portföljens pengar. Däremot så ska gudarna veta att det är många som säljer just p.g.a. dessa anledningar och att det även finns insynspersoner i bolag som säljer med anledning av detta.

Anledning 1 och 2 hänger på sätt och vis ihop, men inte alltid. Jag har sett många som sålt ett innehav alldeles för tidigt och där resan uppåt precis börjat även fast man trott att festen varit slut. Att veta när ett bolag är för högt värderat är en enorm vetenskap, varav jag gillar att hålla kvar i mina stabila utdelare över tid i stället för att försöka inse när bolaget är för högt värderat.

Om det nu är så att Paradox har viktats för högt i din portfölj (låt säga över 10%) så tycker jag att du ska sälja av en del så att det blir mindre viktat. Men min rekommendation är att aldrig sälja ett bolag bara för att det går bra. Jag vet att detta strider mycket mot värdeinvesterarnas filosofier, men då är jag också kanske inte en ren värdeinvesterare i botten.

Som jag ser det är du på tok för högt viktad i bolaget (30%) och jag skulle vikta ner mig lite. Här råder det också olika skolor. Vissa anser att det räcker med 1-5 bolag, medan vissa vill ha det traditionsenliga 10-15.

 

Bolagets VD ska också ses som en otroligt viktig person och är det så att du inte tror att deras nya VD (Ebba Ljungered) inte kan driva skutan lika bra så kanske det också kan vara smart att sälja.

Jag sålde som sagt halva mitt innehav för en tid sedan mest för att ”jag tyckte att det kändes dyrt” men i ärlighetens namn kunde jag ju inte spå ifall aktiekursen skulle fortsätta uppåt, vilket den också gjorde.

 

 

8
0
Kommentera gärna :)x
()
x