Atlas Copco har de senaste åren hissat flaggan. Det här är det innehav (bortsett investmentbolag) i portföljen som givit mest totalavkastning i kronor räknat. Troligtvis kommer deras fantastiska resa fortsätta.

Om jag backar bandet så har jag gjort fler goda investeringar än dåliga. Tur är väl det, annars hade jag nog inte fortsatt såhär efter 8 år på börsen.

Dagens Industri lade nyligen upp en bild på Skam30, det vill säga de 30 aktier som varit riktiga minor i närtid. Det som slår mig är dels att det är många till antalet och att det är svårt att inte gå på någon mina alls, dels att flertalet av dessa har riktigt många aktieägare. Ta bara SAS som idag har 74k ägare hos Avanza…

Bild från di.se

 

Det var kring 2019 som Börspodden pratade ner min kronjuvel Atlas Copco. Sedan dess har det varit en brutal resa uppåt och både bolaget och aktien har presterat som en raket:

Mina historiska köp i Atlas Copco

 

Likt många andra aktier har jag aldrig sålt något utan bara tankat i både solsken som regnoväder. Mest har jag sett till att köpa aktier när kursen har en nedåtgående trend. Det här är ett bolag som kommer komma tillbaka och visar att kvalité oftast består.

 

Atlas Copco har ett börsvärde på snart 1000 miljarder kr och är därmed ett av Stockholmsbörsens allra största bolag. 2021-2023 var rekordår för Atlas med ca 13% årlig organisk tillväxttakt. Under dessa år gjorde man ett 70-tal förvärv. 2020-2023 har ungefär en tredjedel av verksamhetens kassaflöde vigts åt förvärv.

Rörelsemarginalen har varit otroliga 20% under det senaste decenniet.

Den största delen inom Atlas Copco är tillverkning, försäljning och service av stationära industriella kompressorer. Affärsområdet benämner man Kompressorteknik och innebär stora maskiner som förser fabriker med tryckluft.

Därutöver har Atlas tre mindre affärsområden för produkter inom vakuumteknik, industriteknik och energi.

Luftkompressor för industri från Atlas Copco

 

Atlas har nyligen bytt vd från Mats Rahmströms till Vagner Rego. Positivt är väl att Vagner spenderat hela sitt yrkesliv i Atlas Copco och är nu drygt 50 år. Han har dessutom suttit i ledningsgruppen sedan 2017. Men mycket mer insatt är jag inte. Jag hoppas och tror att bolaget plockat in rätt man på rät säte helt enkelt.

Atlas Copcos nya vd Vagner Rego

Att vara vd i multinationellt bolag med 1000 miljarder kronor i börsvärde, 129 000 aktieägare och 51 000 anställda är nog en väldigt krävande uppgift. Det är Vagner inne på själv:

”Vd-jobbet är ensamt, stressigt och krävande.

Går det bra blir man hyllad, går det dåligt får man sparken.”

Jag har nog aldrig varit med om en period där så många av mina bolag byter vd. Handelsbanken, Investor, Diös, Castellum, Axfood, för att bara nämna några. Att det här sker inom en och samma tidsperiod är nog bara slumpen.

Själv har jag lugnat ner mig med köp i Atlas Copco. Jag kommer i stället lägga pengar i Evolution, Aker BP, BIlia och Cibus.

6
0
Kommentera gärna :)x
()
x