Oron kring börsen fortsatte under gårdagen och OMXS30 landade på -2,8% för heldagen. Under mina år som aktiesparare är det inte många dagar som bjudit på en så pass tuff utveckling nedåt.

Det finns såklart mycket oro kring stigande räntor i USA och kanske är detta den största anledningen till nedgången då även vi i Sverige dras med. Investerare på andra sidan pölen börjar nu se andra alternativ än börsen när räntan stiger. TINA (There Is No Alternative), börjar kanske få ett alternativ.

En sak jag reflekterade kring igår är att Index för Stockholmsbörsens 30 mest omsatta bolag (OMXS30) stod högre när jag började för 3 år sedan än idag.

Jag köpte mina första aktier när index låg kring 1650 – 1700. Det är den högsta punkten ni ser i bilden ovan. Idag står index i 1550 punkter.

Men hur kan det här egentligen komma sig? Ska inte börsen alltid gå uppåt på sikt?

Det här är väl kanske en stor anledning till att jag och många andra antyder att 3 år inte är en nog lång tid på börsen. Själv tycker jag även att 5 år är för kort tid. 10 år, där börjar vi snacka. Då har det både blivit uppgångar och nedgångar men troligtvis har du fått god skörd efter din tid som investerare.

Kikar vi däremot på hur min utveckling sett ut sedan starten 2015 inklusive utdelningar så är det lite mer positivt. Och det är ju oftast den här grafen med återinvesterade utdelningar som jag tycker att du ska kika på:

Visst var avkastningen uppe i nästan 80.000 kr nu innan oktober men som vanligt väljer jag att inte kika på det och i stället köpa mer just nu.

Igår blev det riktigt mycket köp och jag försökte sprida köpen så gott jag kunde mellan bolagen.

Det jag är mest rädd för nu är väl att nästkommande stapel ska vara lägre än föregående månad. Då pratar jag om det stapeldiagram som visar värdet i min portfölj över tid:

Jobbigt att bryta en så fin trend, men jag antar att det måste ske förr eller senare.

 

Hur länge tror du att nedgången kommer vara?
×

 

17
0
Kommentera gärna :)x
()
x