Det finns nog fler än jag där ute som känner det… Ett ständigt hat mot detta bolag och ständiga skriverier om att man inte bör äga H&M längre, att det på något vis inte är samma bolag som det en gång var. Här följer min syn på vad jag tänkt göra med innehavet.


Tycker man allt för ofta får kommentarer på Twitter när man skriver att man köpt mer H&M. Får dessutom en hel del frågor just varför jag kan välja fortsätta köpa H&M nu när läget ser ut som det gör.

Men, frågan jag ställer mig är oftast: vad är det egentligen för läge vi befinner oss i? Hur framtiden ser ut kan vi aldrig veta och därigenom tycker jag att det är svårt att spekulera om läge att köpa något.

Det jag i stället vill kolla på är hur stabilt bolaget varit över tid. Att H&M är ett stabilt bolag som historiskt levererat råder det ingen tvekan om. Sedan är det förstås så att det psykologiska ute reflekterar mycket till kursens svängningar.

Som långsiktig investerare har jag tidigare gjort misstag och sålt för tidigt p.g.a. vad marknaden tycker och tänker, snarare än att lyssna på mig själv. Ta exemplet i Ericsson. Min långsiktiga strategi var klockren men jag valde att trycka sälj vid helt fel tillfälle.


Grafen är hämtad från Avanza

Det jag tycker man ska komma ihåg är att H&M fortfarande går bra. Det öppnas ständigt butiker och försäljningen går fint. Det som gör att aktien pressas ner är just att förväntan om vinsten i framtiden är lägre än vad den är idag. Lyssna på det ordet själva…förväntan. Vad är det som säger att förväntan blir utfallet?

När väl en negativ spiral vuxit fram så tenderar mängden att följa med, sälja sitt innehav och kursen går således ner. Inget konstigt med det då många är osäkra på framtiden hos H&M.

Jag gillar att äga bolag av kött och blod. Nyligen har herr Persson (Stefan Persson) tryckt in en riktigt stor deg i H&M och det bevisar för mig och många andra att ledningen fortfarande tror på bolaget. Hade det däremot varit tvärt om, att ledningen själva sålde det mesta av sitt innehav, ja DÅ hade jag börjat tvivla. Om inte ägarna själva tror på bolaget, ja vem ska då göra det?


Kom ihåg att börsen är ett psykologiskt väsen. Bolag går upp och bolag går ner, men i längden tenderar bra bolag att fortsätta gå just bra.

Givetvis kan jag inte rekommendera någon att köpa något här på bloggen. Jag vill bara förmedla att jag fortfarande är lång i mitt innehav och inte har som avsikt att sälja något ännu.

Det är när det verkligen är utmanande som du och ingen annan ska luta dig tillbaka och tro på varför du köpt aktien från första början. För mig är H&M ett stabilt bolag men som jag skrev så är historisk stabilitet ingen garanti för framtida stabilitet.

En bra ledning, ett bra koncept och framförallt ett nytt sätt att se på e-handel gör däremot att jag känner mig trygg, trots att skutan svajar i dessa dagar.

Jag vet redan nu att jag kommer få en hel del skit för detta inlägg och frågan varför jag väljer att locka fler ner i brunnen. Men jag vill inte locka någon. Bara informera att aldrig trycka på säljknappen för att någon annan gör det.

15
0
Kommentera gärna :)x
()
x