Vindarna svänger rätt fort och kraftigt i vår bransch, och så även snacket kring bolag.

När jag började min resa var H&M (direktlänk till Avanza) en av de första bolagen jag studerade mer noga. Ville veta mer då jag alltid handlat mina kläder hos H&M och som ny inom aktier är det lätt att först fastna på sådant som stått en nära. Vid si sådär 13-14 års åldern då jag började handla mina kläder själv sa alltid mamma att jag skulle handla på H&M för där var det billigast.

Under min fösta tid som investerare i bolaget var det en aktie som alla skulle ha i sin portfölj, en folkaktie med andra ord. Sedan började aktiekursen dippa på allvar och helt plötsligt är H&M en slagpåse där inget helt plötsligt görs rätt.

 

 


 

H&M kom igår med sin rapport för Q1, varpå aktien fortsatte backa. Idag är den däremot upp 1,31% i skrivandets stund.

Många har redan hoppat av resan i H&M, vilket jag har full respekt för. Däremot tror jag att det alltid är viktigt att gå tillbaka till sin investeringsstrategi och fundera innan man trycker sälj.

Själv fortsätter jag att handla aktier i bolaget så länge

  1. Bolaget inte radikalt ändrats i mina ögon till det sämre
  2. Visionen om framtiden inte ändrats på ett sådant sätt som märkbart kommer förstöra för bolaget
  3. Bolaget inte utgör en allt för stor vikt i portföljen.

Här är det enbart punkt 3 som hindrar mig från att köpa mer. Var ett tag sedan jag handlade i H&M nu, just av den enkla anledningen att jag inte vill ha allt för stor vikt i ett enskilt bolag. Handla när det gör som ondast, men se till att inte ta onödigt stor risk för det.

Såhär ser min vikt i H&M ut idag:

[visualizer id=”1832″]

 


 

Viktigt att komma ihåg är att H&M i mina ögon är samma bolag som det var när jag började min resa.

Vad beträffar framtiden så kan jag hålla med om att bolaget varit seg att hänga med i online-trenden, vilket givetvis är en stor miss i det samhälle vi lever i.

Nu börjar det däremot hända grejor. Från rapporten:

Sex nya H&M-onlinemarknader planeras öppna under första halvåret 2017; Turkiet, Taiwan, Hongkong, Macao, Singapore och Malaysia.

 


 

Säljer du för snabbt och enbart säljer för att andra säljer är risken stor att du gör samma misstag som jag gjorde i exempelvis Ericsson.

 

 

Som ny investerare är det otroligt vanligt att man gör sådana misstag, och faktum är att det först är på senare tid som jag insett värdet i att alltid göra en egen analys.

 

 

Så…våga vara långsiktig men var aldrig långsiktig på fel grunder. Var inte rädd om andra i din närhet pratar emot dina egna tankar. Lär av dina misstag och våga göra fel och gå din egna väg.

 

Hoppas ni får en riktigt trevlig fredag!

 

 

6
0
Kommentera gärna :)x
()
x