Min första hundralapp satte jag över till Avanza år 2015. I september 2019 blev jag miljonär. Det här är ett enormt steg för mig och självklart är jag glad att inse att steget till miljonär inte var lika svårt som jag hade föreställt mig. Samtidigt har jag fått lite “kritik” också. Den kritiken grundar sig i att vem som helst kan bli miljonär om man bara sparar lika mycket som jag gjort, även om du sparar på ett vanligt bankkonto. Jag tänkte möta upp denna lite.

 

Jag lägger korten på bordet

När jag visar den här bilden så brukar jag väldigt ofta få frågan:

Bilden visar portföljens utveckling sedan jag började blogga. Varje stapel är 1 månad

 

“Hur mycket av detta är rent sparande och hur mycket är avkastning?”

För att göra en lång historia kort kan jag säga att ca 200.000 var avkastning när jag slog över 1 miljon kronor. Med andra ord 20% av kakan. Då har jag även räknat med avkastning från Lendify, Tessin och Kameo.

Jag förstår att många blir besvikna nu. Kanske hade du förväntat dig att min krona skulle ha förvandlats till 1 miljon på 4 år precis som bloggnamnet antyder. Så är tyvärr inte fallet.

 

3 faktorer som avgör hur bra du lyckas

När det kommer till börsen så är det dessa faktorer som styr hur bra du kommer att lyckas

  • Tiden – hur lång tid du kan tänka dig investera
  • Din avkastning – troligtvis den mest avgörande faktorn i långa loppet. Stockholmsbörsen har i snitt ökat med 8,46 % per år mellan 1999-2018. Källa: SIXRX
  • Det du sparar

Det säger sig själv att du borde lyckas bättre om du investerar 1000 kr varje månad i 10 år, än om du bara investerar 1000 kr vid start och låter avkastningen verka. Det är också självklart att en som precis fyllt 18 har större potential än en 70-åring då tiden har enormt stor inverkan. Samtidigt kan personen på 18 år dö vid 20 års ålder – tiden är alltid en oviss faktor.

När jag började investera så hade jag redan 2 saker klara för mig:

  • Jag vet inte hur lång tid jag kommer leva
  • Jag vet inte hur stor min avkastning kommer vara

Det som var kvar då var tredje faktorn som handlar om ditt sparande. Här har jag lagt ner mest jobb och verkligen försökt pusha mitt sparande till en hög gräns men som ändå känns behaglig. Tidigt i min resa insåg jag att jag fick mer nöje av att köpa en aktie i H&M än att köpa deras tröjor.

 

“Alla kan lyckas om man sparar lika mycket som du”

Jag förstår att många tänker såhär då jag faktiskt sparat ihop 800 000 kr och enbart 200 000 kr är avkastning. Helst vill du sätta in 10 000 kr och se dessa förvandlas till 1 miljon lika snabbt som blixten slår ner.

Här skulle jag vilja ta tillfället i akt och trycka på 2 saker som är till mitt försvar, och som förhoppningsvis kan ge dig mer motivation.

Börsens utveckling

OMXS30 visar utvecklingen av de 30 mest omsatta bolagen på Stockholmbörsen. Detta mäts i något som kallas “punkter” och just nu befinner vi oss på 1 653 punkter. När jag började investera i mars 2015 så befann sig index över denna nivå:

Allt jag vill säga med det här är att du i princip kan börja investera när börsen befinner sig på sin toppnivå, och ändå en ok avkastning med tiden. Fundera därför aldrig på om du valt rätt läge att börja din investeringsresa. Idag är bättre än imorgon, och inse kraften av att återinvestera utdelningen.

4 år är för kort tid

4 år är enligt mig för kort tid att vara exponerad mot börsen. Behöver du pengarna inom 5 år skulle jag inte rekommendera aktier som tillgångsslag. Då passar en bra räntefond betydligt bättre.

Under min resa till miljonen har jag påverkat det jag tycker mig kunna påverka mest; nämligen sparandet. Tack vare det har jag byggt en suverän grund till portfölj som idag ger mig 30.000 extra kr att leva för i form av utdelning varje år. Som jag nämnt tidigare blir det 272 “gratis” biobesök under ett år.

 

Sedan kan jag säga som det är att jag skiter i om folk tycker att jag är falsk, och att min resa skulle vara en bluff. Jag får så otroligt mycket kärlek från de allra flesta så jag har lätt att filtrera bort de som inte tycker att min resa är något märkvärdigt. Jag har kört mitt race, och jag hoppas kunna inspirera andra till att göra samma val som jag gjorde för 4 år sedan.

0 0 vote
Article Rating
63
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x