Vi befinner oss i en strålande tid med ett varmt börsklimat. Hela året har egentligen varit en lång och fin uppgång från det att vi nosade på en björnmarknad i november/december förra året (2018). Jag tror att det är viktigt att ibland stanna upp och fundera över vilken enorm potential en aktieportfölj faktiskt kan ge.

 

En halv årslön extra

När det kommer till din portfölj, din avkastning och din utdelning så tror jag att det är viktigt att vi gör jämförelser med ditt dagliga leverne. Exempelvis kanske du jämför att dina utdelningar nu täcker upp din totala elförbrukning under året, eller att utdelningarna ger 272 biobiljetter per år, som i mitt fall. Bara din fantasi sätter gränser.

Jag har idag en lön på 25.000 kr netto (efter skatt). 25.000 kr * 12 månader = 300.000 kr per år, eller 150.000 kr per halvår. Som ni ser har min portfölj då avkastat en halv extra årslön bara i år.

Som ni vet har jag tagit några klassiska ”hundår” för att uppnå en 1-miljons-portfölj på 4 år. Drivkraften har varit att det är lika lätt att fördubbla 10.000 kr som 1.000.000 kronor. En stor portfölj har fin potential, det kan du knappast argumentera mot.

Jag har alltid undrat över varför vi kallar det för just ”hundår”. I vår krets betyder hundår att vi slår på en rejäl sparlåga under några år för att bygga en stark portfölj tidigt. Kanske är det för att hundar inte kan välja att äta ute lika ofta som oss människor och därigenom lever otroligt sparsamt…

Samtidigt har jag inte levt dålig under dessa år. Förra året gjorde jag och sambo KTM två utlandsresor och redan i år har vi hunnit med en extra. Det är många fler utlandsresor än den normala svenska hunden brukar göra.

 

8
0
Kommentera gärna :)x
()
x