Jag blev rätt tidigt utdelningsinvesterare efter det att jag kickat igång min resa mot miljonen. Anledningen var den fantastiska känsla och motivation som utdelningar faktiskt skapar för det slit jag lägger ner. Utdelningar borde dock beskattas… i alla fall om vi vill gå i Jan Emanuels fotspår.

 

Skatt på utdelning

“Nu kommer ju alla människor som har aktier vilja skjuta mig”

Det sorgliga är att det tog mig nästan 1 timme att hitta hur jag kan sätta en specifik startpunkt i en poddavsnitt och bädda in denna på bloggen. Sedan hittade jag Acast och öppnade min värld. Lyssna 2 minuter på detta klipp kring värdepapper och skatt:

Är det alltså så att Upplands Väsby har det sämre än oss andra? ;D Det var något nytt för mig

Sedan vill jag stanna upp och reflektera lite över det här citatet:

“Vinsten på mina värdepapper. Jag betalar 0 kr i skatt för det”

Jag förstår att det här handlar om utdelning men då måste man också specificera detta och inte bara säga “Vinst på värdepapper”. Äger jag aktier i en traditionell depå och säljer dessa så betalar jag 30% i skatt på vinsten jag gjort. Använder jag i stället ett ISK/KF betalar jag en årlig skatt, oavsett om jag gjort vinst eller inte.

Sedan blir jag lite förvånad. Jag började mitt liv genom att gå från ett lönekuvert till ett annat. Jag hade då inget välbetalt jobb och än idag är jag bland de lägst betalda i min yrkeskategori. Allt jag gjorde den dagen jag bestämde mig för att bli miljonär var att plocka bort nöjen som egentligen inte gav mig särskilt mycket för pengarna.

Men enligt orden från Jan Emanuel är människor som mig körda och det finns ingen chans att jag ska ta mig ut ur eländet. Kanske har jag bevisat motsatsen.

Jag kunde bli miljonär trots att jag började från 1 kr. Jag kunde bli miljonär trots att jag tjänade mycket mindre än majoriteten av mina kompisar.

 

Men borde utdelning beskattas?

Jag tycker faktiskt inte det.

De kronor som jag sätter över till mitt sparande har jag redan skattat för. Sedan betalar jag en årlig skatt för att jag faktiskt sparar kontinuerligt så redan där bidrar jag lite extra.

Ska vi då återgå till utdelningar så äger jag som aktieägare en liten del av det bolag jag investerar i. Själva utdelningen är en del av företagets vinst eller fria kassaflöde och när denna skiftas ut så faller aktiekursen lika mycket som utdelningen, allt annat lika. Rent teoretiskt har jag då inte “tjänat” några pengar när utdelningen kommer.

Utdelningen återinvesterar jag sedan och det kommer göra att jag betalar ännu mer ISK skatt nästa år.

3.9 15 votes
Article Rating
22
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x