Statistikmyndigheten SBC har i dagarna kommit ut med färska siffror på hur svenskens bolånesituation ser ut. När jag går igenom dessa så slår det mig att vissa har ett bostadslån på över 100%, något som kan verka aningen märkligt.

Så stora bolån har svensken

Tabellen nedan visar alltså att de allra flesta ligger med en belåning på 0-50%. Jag kan tycka att det hade varit roligt med mer detaljerade grupper, exempelvis 30-50%. Men det är SCB som tar ut statistiken, inte jag.

Belåning bostad Andel av hushållen
0-50% 40%
50-70% 31%
70-85% 21%
85-100% 7%
Över 100% 1%

 

Vad som förvånade mig är att 1% ligger med en belåning över 100%. Enda anledningen som jag kan se (du får gärna rätta mig) är den relativt stora prissänkning vi sett på bostadsrätter och villor runt om i landet.

Ponera att du köper din bostad för 1 miljon kr och är belånad till 80%, alltså ett lån på 800 000 kr. Sedan faller bostadens värde med 20% varpå värdet av bostaden blir just 800 000 kr. Jag vet att det är extremt exempel.

Lånet kommer inte gå ner i takt med att bostadens värde sjunker och därmed är du belånad till 100%. Mer än en fjärdedel har en belåning över 70% så det här är inte särskilt förvånande.

I december förra året backade bostadspriserna med 1% och landade därmed på samma nivåer som 2020. Nu senaste månaderna har vi snarare sett en ökning igen.

 

Amortera mer

Idag har alltså tre av tio låntagare ett lån på över 70% av bostadens värde. Det här innebär också att dessa måste amortera 2% av skulden årligen. Dessutom drabbas dessa av ännu en börda, nämligen att bankerna tenderar ta högre räntor för dessa låntagare. Dock rör det sig bara om i snitt 0,09 procentenheter högre. Med höga summor blir det givetvis några kronor…

Jag vet att byggföretag och mäklarbranschen lyft kritik mot de höga amorteringskraven. Anledningen är ”den alltför höga tröskeln in på bostadsmarknaden”.

Personligen tycker jag inte alls det är allt för höga krav. Många går med teorin att enbart amortera tills dess man ligger under 50%. Sedan kvittar det. Att amortera på lånet gör att du varje månad får ett bättre kassaflöde till dit hushåll som över tid ackumuleras. Även om min belåningsgrad nu är under 40% så fortsätter jag månatligen amortera.

Jag har även ordat om att en amorteringsportfölj deluxe kanske inte är en så dum idé.

Frågan kring den hårda amorteringen har lyfts av regeringen som tillsatt en utredning under ledning av ekonomiprofessor Peter Englund. Senare i höst ska resultatet presenteras. Ytterligare ett sätt att bränna skattepengar på helt fel sätt.

31
0
Kommentera gärna :)x
()
x