Mycket tyder på att privatpersoner kommer få det betydligt bättre ekonomiskt 2025. Främst är det personer med riktigt fet lön som kommer kunna lyxa till det ännu mer tack vare skattesänkningarna. Dit hör inte jag…
Egentligen kan man säga att den bättre ekonomin 2025 bottnar i fyra enskilda faktorer. Kanske finns det även fler men dessa är de givna:
Lägre styrränta som påverkar privatpersoner med lån (på bloggens startsida kan du följa vilket nästa datum är för nästa eventuella sänkning)
Sänkt skatt för lönetagare (jobbskatteavdraget)
Troligtvis bättre löneförhöjningar än de flesta år
Lägre inflationstakt och således lägre prishöjningar på bland annat dagligvaror, allt annat lika
Allt det här är positivt för privatpersonen. Sedan finns det även mindre faktorer såsom slopad flygskatt och skattesänkning på bensin och diesel, men dessa har jag försummat. Den sänkta skatten på ISK/KF kommer börja ge effekt först på deklarationen nästa år.
Löneförhöjning 2025
Swedbank har låtit analysera ekonomin för de vanligaste yrkesgrupperna i Sverige. För de 30 vanligaste yrkena stiger inkomsten efter skatt med i snitt 1 200 kr varje månad. Då är inte inflationen inräknad.
Skattesänkningen står för 300 kr extra varje månad inom de vanligaste yrkena. Dock skiljer det rejält mellan yrken och för en specialistläkare kommer skatten i snitt sänkas med hela 2 000 kr/månad. Kort kan man säga att de med fet inkomst får det ännu bättre. Jag väljer inte att använda orden ”de rika” då hög inkomst inte i praktiken innebär att man är rik.
Löneökningarna väntas bli hela 3,6% i år. Det är mycket och bra mycket mer än vad jag själv brukar få sett till de senaste åren.
Tar vi med löneökning, skattesänkning och även inflationen (som då ger minus) så kommer många få en betydligt bättre köpkraft. Då är inte räntesänkning inkluderat som jag förstår det.
Yrke | Snitt, bruttolön kr/mån | Real löneökning |
---|---|---|
Advokat | 64 568 | 1686 |
Förskollärare | 37 915 | 1075 |
Grundutbildad sjuksköterska | 43 491 | 1183 |
Gymnasielärare | 44 606 |
1218 |
Ingenjör inon elektroteknik | 49 624 |
1 312 |
Mjukvaru- och systemutvecklare | 54 754 |
1 577 |
Polis | 43 157 |
1 237 |
Specialistläkare | 95 457 |
3 662 |
ST-Läkare | 57 096 |
1 549 |
Vårdbiträde | 29 329 |
824 |
OBS! Med real löneökning menar man att även inflationen är medräknad, en faktor som de allra flesta tyvärr ej tänker på.
Vad jag själv reflekterar över i tabellen ovan är att min bruttolön känns förhållandevis liten mot snittet. Idag har jag ganska exakt 40 000 kr innan skatten dras, alltså brutto. Som programmerare inom webb ingår jag i Mjukvaru- och systemutvecklare där snittlönen tycks vara 54 000 kr. Det är i och för sig efter årets lönehöjningar, men ändå.
Här vill jag också förtydliga att jag inte är ett proffs när det kommer till att höja min egna lön, vilket jag tryckt på många gånger. Utdelningarna ger mig nu nästan 11 000 kr extra varje månad och jag har alltid tyckt att det är lättare att höja den summan än själva lönen.
Vi får se hur det går i år. 3,6% är tydligen det man ska satsa på även om jag tycker det låter hyfsat högt.
De som påverkas negativt är de med låg lön som bor i hyresrätter. Hyran väntas i år höjas med 5% och har man inte marginalerna på sin sida så kan det bli tufft. Dessutom försvinner den tillfälliga höjningen av bostadsbidraget till barnfamiljer.
Tyvärr är allt för många arbetsgivare för dumsnåla och riskerar hellre kompetensbortfall än att lönejustera till marknadsmässiga löner vilket gör att enda sättet att höja sin lön till dessa nivåer är att sonika byta jobb även om man trivs. Vissa har ju så klart börjat tidigt i livet i sin bransch och haft åren på sin sida, men för oss övriga så blir det byta jobb och kanske återvända några år senare. Har många kollegor som återkommit, med fetare lön än de begärde initialt, lång näsa för chefer som nekade i första vändan 😀
”vilket gör att enda sättet att höja sin lön till dessa nivåer är att sonika byta jobb”
Ja och det har jag ju varit jävligt kass med under åren vill jag lova. Helt enkelt har man blivit väldigt bekväm och jag tänker att min nuvarande arbetsplats ger mig så mycket bra fördelar och att lönen är det enda som varit hyfsat tråkigt. Å andra sidan, när jag inte bytt, hur vet jag då att gräset inte är grönare på andra sidan? 😉
Tack förresten för kommentaren. Tror du skrivit här tidigare 🙂
Måste säga att det är intressant att du är så mån om sparade och dina investeringar, men inte prioriterar att höja din lön. Jag tänker att det måste ha varit det mest slagkraftiga sättet att kunna öka dina investeringar?
Eller är det så att du prioriterar trivsel framför lön?
HAHA ja det har jag också funderat på ett par gånger. Ett år för hyfsat länge sedan satte jag ner foten och då fick jag ändå ett högre lönelyft. Med det sagt så jobbar jag inte in i kaklet på mitt jobb och jag skulle mycket väl kunna lägga ner betydligt mer energi och kraft än vad jag gör. Då har jag varit relativt nöjd med min löneutveckling och kanske förtjänar jag helt enkelt inte bättre. Någon gång har jag funderat på ifall det skulle vara värt att starta upp något eget och börja konsulta. Den tanken har jag inte… Läs mer »
Skulle tro att lönesnittet dras upp ordentligt av personer som tjänar betydligt större summor, företrädelsevis i storstäderna. I Stockholm är det inte ovanligt att 40k brutto är en ingångslön för många nyexaminerade studenter. Därmed inte säkert att dina branschkollegor i samma stad tjänar 55k brutto. Dock håller jag med om att din lön inte verkat stiga så mycket med åren så du kan säkert göra mer för att få upp din inkomst. Även om du säger att det är lättare att höja intäkter från bloggen än från lön så säger jag bara – why not both? Hade såklart varit annorlunda… Läs mer »
Tjenare Miljonären! Jo exakt så tänkte jag också. Skulle vara intressant att hitta statistik över sektorer för respektive län men så vitt jag vet har då inte jag kommit över något sådant ännu. ”För dig bör det även finnas goda möjligheter att starta egen konsulttjänst.” Precis vad jag funderat över tidigare år men det har aldrig blivit av. Det är lite som med investeringar, det väntade jag också med på tok för länge. Å andra sidan är det väldigt många som aldrig investerar en krona i sitt liv så allt är relativt antar jag Tusen tack för din vänliga kommentar… Läs mer »
Vilken kommun/län bor du? Jag har tillgång till Akavias lönestatistik, så jag kan kolla åt dig.
Tänk då på oss personliga assistenter.
Vi hörs eller nämns aldrig i diskussioner om vårdens låga löner och arbetsvillkor.
Bara jobba dagtid har knappt någon råd med. Vår lön styrs av regeringen eftersom de sätter nivån på ersättningen till bolagen. Våra löner höjs i avtalen men inte i linje med det som regeringen höjer. Vilket betyder att bolagen måste dra in på något för att ha råd med våra löner. Utbildningar tex.
Som programmerare måste det finnas bra potential att få upp lönen en bra bit om du har en del erfarenhet (vilket jag antar att du har?), speciellt med att medellönen i din grupp ligger på 54tkr. Idag går i princip de flesta nyexade civilingenjörer in på knappt 40tkr i månaden och då utan någon som helst erfarenhet och därifrån har de dessutom en förväntan på att öka lönen mer kommande år. Så klart är ju jobbyte det bästa sättet att få upp lönen numera och arbetsmarknaden har ju inte varit den bästa senaste 2-3 åren, men erfaret folk inom programmering… Läs mer »
Alltså erfarenhet har jag men jag har väl aldrig riktigt fått någon spjutspetskompetens då jag varit väldigt all-around. Dock verkar det vara full-stack som många efterfrågar nu så vet i gudarna.
Läste någon som tidigare skrev att nyexade går med 40k i månaden. Lät helt crazy 🙂
Intressant att de lagt in specialistläkare också. Ingångslönerna där ligger på 65-70 000. 97 000 skulle kunna vara något snitt bland (seniora) överläkare, primärvårdsläkare i glesbygd eller liknande. Dock finns ytterligare ett problem i analysen. På en klinik får chefen en pott att fördela. Även om märket skulle hamna på 3.6% är det mindre troligt att offentlig sektor får det. Snarare troligt med 2,0% i utfall. Skulle de mot förmodan få 3,6% kan en riktad satsning på t.ex sjuksköterskor bidra till att potten för läkare (som redan har så hög lön) blir lägre. Varje klinik får en pott där chefen… Läs mer »
Tack observeraren!
Jag vet heller inte hur Swedbank lyckats få fram prognosen på 3,6%. Som du skriver är risken stor att den offentliga sektorn landar betydligt under den gränsen
Du har ju ganska exakt medellönen i sverige som ligger på 39900 kr, (42000 kr för män)
Medianen ligger ju på 35600 kr, så ”kass” är ju inte lönen. kanske för din utbildning/kompetens, men skulle verkligen inte säga kass utan mellanmjölk kanske :).
Ligger på samma lön som du (ganska exakt) inom offentlig sektor och är rätt nöjd med det (tillkommer dock en väldig trygghet inom offentlig sektor vilket jag värderar högt).
Jobbar själv inom offentlig sektor (statligt) och det där med trygghet tillhör det förgångna. Det sparas som bekant in inom stora delar av offentlig sektor och då sägs folk upp. Precis som överallt annars. Men du menar kanske något annat när du skriver trygghet?
Jobbar inom kommun (en av de större), vi har enbart växt med tid, dock är vi en teknisk förvaltning. där kanske det är lite skillnad beroende på vad man jobbar med (t ex sjukvård?)
Att vara medel måste väl ändå vara det bästa 😉
Helt annan fråga, månadsrapport för december, på g?
Sitter själv med en bruttolön på 34 000 kr efter 5 års utbildning och en master. Har mycket bra villkor men det känns surt när man läser ovan listor att medellönen ligger på 42 000 kr.
Donald Trump hotat Danmark med strafftullar om landet inte går med på hans villkor. USA:s tillträdande president har även varnat för att en militär insats inte är utesluten.
&ct=g
Skrev inte du detta förra året också? Jag kan missta mig. Min löneökning detta året blev 0. Jag har tyvärr för hög lön jämfört en framtida kollega via en ”merger”. Det var argumentet. Jag har andra fördelar och flexibilitet men detta gör ju inte att jag inte tänker på andra saker nu i och med detta. Det får ju en att fundera när man generar en kvarts miljon extra i inkomster in i företaget för året utöver sina egna arbetsuppgifter. Jag täckte också upp skitbeslut som kostar mig två veckors kontinuerligt intensivt fokuserat arbete. Jag tror dock en inkomst väl… Läs mer »
Hittade din blogg slumpmässigt och har nu blivit riktigt inspirerad. Jag bytte yrke tillbaka till IT efter att arbetat inom finans nu i fem år, och tog en löneminskning på 100%. Dock känner jag att det är rätt val, då arbetstimmarna är rimliga och teamet nice. Hoppas dock på en löneökning i år, då jag skaffat CCNA certifikatet. Min finanslön har ju försvunnit då jag varit ung och dum, så blir faktiskt en nystart nu 2025. Om jag 2035 ligger på 3mill investerat som du, kommer jag bli riktigt nöjd.
Löneminskning på 100%, oavsett från vilken nivå, innebär att du nu jobbar gratis – 0kr/månad. Det är inte villkor någon bör ställa upp på.
Hade jag varit din chef hade jag gått dig till mötes och givit dig 20% löneökning i år. Det blir inte dyrt för chefen om man räknar i kronor.
Jag avskyr det!!! Jag jobbade som tågvärd, jobbet skulle försvinna, så jag beslöt mig för att plugga till systemutvecklare. Jag hade en lön på ca 34 000 i månaden med OB. Blev färdig med utbildningen i somras. Men jag undrar var dem där jobben som skrivs om i media finns? Sökt hur mycket som helst. Men nu slutar det med att jag måste börja i tunnelbanan och gå ner i lön till 27500 kr i månaden för att jag skulle ha behövt jobbat inom trafik i 9 år för att få en sluten på 30 000. Så, ja, jag är… Läs mer »
Just nu känns marknaden ganska seg tyvärr, och har väl varit lite halvrisig i något år eller två.
Den goda nyheten är att det första jobbet är det svåraste. För ca 15-20 år sedan var det ofta en möjlighet att ta ett jobb som testare först för att visa vad man går för och sedan byta. Men test har förändrats en del de senaste decennierna.
Nu har jag inte sökt så mycket jobb den senaste tiden, så alla mina uppfattningar är tagna ur vad jag hör runt omkring mig.
Intressant läsning, glöm inte skattefri ISK upp till 150k och 300k nästa år.
Vi ska inte heller glömma höga räntor 2024 så det betyder mycket pengar tillbaka via deklaration 2025.
Högre återbetalning för bilresor i deklarationen
Låga bränslekostnader och nya bilar drar mindre per mil
Elen har blivit billigare
Mycket talar för mer i plånboken för dom flesta.
Men halloj https://tvamanadsloner.blogspot.com/ !
Snyggt att du tog upp det där med högre räntor och att det faktiskt påverkar deklarationen i positiv bemärkelse. Är nog en och annan som kommer unna sig en utlandsresa när väl pengarna trillar in framåt våren 😉
Dock borde ju varenda person som är intresserad av investering och som också har bolån, jämka. Det blir många tusenlappar man kan ha haft på börsen upp till 1.5 år innan man annars fått tillbaka dom
Högre räntor innebär ju också att du betalat mer i första hand..