Ibland funderar jag på vilket jobb jag skulle vilja ha om jag inte vore systemutvecklare på ett relativt stort IT-bolag. Valet faller oftast på någon typ av forskare som kan grotta in sig i något specifikt flera flera år. På samma sätt brukar jag fundera på vilka jobb jag skulle avsky. Tandläkare är ett av dem.

Tandläkarutbildningen är 5 år men troligtvis kan denna också förekomma i olika former. Lönen är väl ändå fin och snittlönen för en nyutexaminerad tandläkare ligger mellan 31 000 och 39 000 kr per månad 2019.

Samtidigt förstår jag inte hur tandläkare orkar med jobbet deras jobb. Fast å andra sidan är allt jag ser en person som går till en kund för att titta i munnen, följt av en annan kund och ytterligare en kund. Så ser min bild ut, men tandläkaryrket kanske är så mycket mer än det vi patienter ser.

Det måste nog finnas en inre drivkraft till just tänder och något som driver tandläkare till att dag ut och dag in gräva i munnar på folk. Men nu var det inte det jag skulle prata om…

Mitt besök hos tandläkaren

Förra veckan besökte jag tandläkaren och det är inte direkt så jag ser fram emot besöken. Därav kanske min dåliga förståelse kring hur folk kan utbilda sig i 5 år till just detta.

Genom alla år har jag kört ett abonnemang som kostar 45 kr i månaden. Då inkluderas ett gratis besök vartannat år samt en extra behandling av tandsten varje år. Dock vet i gudarna om det är värt det.

Första året blir det enbart 540 kr men investerar du dessa på börsen varje år med en årlig avkastning om 9% så blir det snabbt pengar som ni ser här:

Samtidigt såg jag att en vanlig undersökning i Stockholm kostar över 800 kr?!? Så med det sagt är nog det rätt värt för mig ändå. Dock finns det väl de som resonerar att du inte behöver besöka tandläkaren om du levt länge utan något problem och sköter dina tänder väl.

 

Det roliga med besöket…

…inträffade egentligen i slutet. Som ni vet så är tandläkare experter på att upplysa kraften bakom tandtråd och det hör väl till det normala att jag går därifrån med vetskapen om att jag glömt bort rutinen med just tandtråd. Känner du igen dig?

Jag frågade i alla fall vilken tandtråd som tandvården rekommenderade och fick ett glatt svar:

“Ja alltså det finns ju väldigt många olika sorter men vi brukar rekommenderar ju den här jonsson och jonsson”

Det var något lustigt över att Johnson & Johnson uttalades jonsson och jonsson i det här sammanhanget. Därav känner jag mig rätt trygg att min tandläkare inte läser den här bloggen 🙂 Men givetvis blev jag extra glad när jag hörde hur tandläkarna gör reklam för mitt största bolag i portföljen.

På sätt och vis är det sjukt tur att vi alla inte är lika. Då hade det nog inte funnits några behövliga tandläkare i vårt land. Dessutom är det tur att inte alla går med samma mål att bli ekonomiskt fria som dig och mig. Vem hade då skött om vårt samhälle?

5 2 votes
Article Rating
15
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x