Jag brukar oftast säga att du inte ska jämföra dig med andra, och så är det faktiskt också. Gör du det mår du oftast bara dåligt och det gäller nog att i stället försöka förbättra sig själv utifrån dina mål, hur klyschigt det än må låta. 

Så mycket kapital har du jämfört med andras

Samtidigt är det ibland lite svårt att inte jämföra sig och när det kommer till samlat kapital kan det ändå vara rätt intressant. Därigenom har jag i tabellen nedan illustrerat svenskarnas sparande.

Viktigt att lägga till är att det här visar hur det ser ut på Avanza och inte generellt i Sverige. Det tabellen alltså visar är portföljvärdet för den genomsnittliga kunden hos Avanza:

Ålder Samlat kapital hos Avanza
27-åringen 100 000 kr
48-åringen 400 000 kr
75-åringen 1 000 000 kr

Några små reflektioner

Det som är viktigt att tänka på är alltså att det här bara rör människor som faktiskt har tagit tummen ur och påbörjat sitt sparande hos nätmäklaren Avanza. Som ni vet finns det galet många som aldrig tar det här steget i livet, och på så vis aldrig får någon avkastning på pengarna.

Själv startade jag mitt sparande strax innan 30 års ålder och hade då alltså mindre kapital än snittet. Nu har jag dock betydligt mer då jag 3 år efteråt strax har 500.000 samlat hos Avanza (+ lite hos Tessin och Lendify). Då har jag också sparat rätt mycket varje månad, men det är också ett bevis på vilken fantastisk effekt en hög sparkvot kan ha.

I tabellen ovan ser vi alltså att snittet av 75-åringen har 1 miljon på sitt Avanza-konto. Det första jag tänkte på var att jag tyckte att det ändå lät rätt lite. Nog borde man väl kunna nå upp till den summan tidigare? Sedan började jag tänka efter lite…

När man är 75 år har det alltså gått 10 år av pensionen och då är det kanske så att man under dessa 10 år tagit delar av portföljen för att få en guldkant i tillvaron. Det är inte alls omöjligt. För det värsta är väl ändå att dö rikast på kyrkogården?

 

Enligt tabellen ovan skulle jag alltså tillhöra +50 års skiktet med tanke på mitt samlade kapital, vilket känns riktigt bra. Jag är fast medveten om att de allra flesta kan öka sitt sparande lite extra genom att dra ner på saker som kanske inte skänker dig ren och skär lycka.

Själv tänker jag att det är viktigt att få upp en relativt stabil portfölj-grund tidigt som sedan mer eller mindre sköter sig själv. Vi vet av erfarenhet att det går fortare och fortare och att de pengar du faktiskt skjuter in genom sparande gör mindre effekt totalt sett då avkastningen efter ett tag tar över merparten.

Hur ser ert kapital ut jämfört med snittet? Blev du förvånad över hur det ser ut?

 

21
0
Kommentera gärna :)x
()
x