Nu har sannolikheten till ännu fler räntesänkningar ökat rejält efter de positiva inflationssiffrorna. Många banker sänkte direkt den rörliga boräntan ytterligare i och med detta. Här och nu kan det vara läge att se över ditt bolån lite extra.

Jag själv ligger med mitt bolån obundet (3 månader) hos Skandia med 4,64% ränta inklusive rabatt. Det är bra, men jag tänkte att jag kunde förhandla ytterligare. Skandia går ju ut i sin reklam med att räntan redan är färdigförhandlad till riktigt låga nivåer, men det där är nog en sanning med stor modifikation när allt kommer till kritan.

Det räckte med ett samtal till Stabelo så skulle de kunna sänka min ränta via ytterligare rabatt. Just nu pågår det ett ännu större krig än någonsin för att få in samt behålla kunder. Oftast räcker det med att lyfta luren (då många idag har in-ears med röststyrning behövs knappt det).

 

Men sedan kom jag ihåg att en läsare för en tid sedan skrivit något i den här stilen:

Du med 3 miljoner i portföljvärde, borde inte du ansöka om Avanza PB bolån

Såvitt jag vet är det här det mest fördelaktiga bolånet just nu. Nordnet har också ett PB lån, men inte alls lika fördelaktigt.

Tyvärr har jag inte riktigt 3 miljoner i totalt kapital hos Avanza. Dagens summa är 2 932 895 kr. Dock har jag ett hyggligt stort sparande i både Tessin och SaveLend som drar upp totalsiffran till över 3,2. Staplarna nedan representerar mitt portföljvärde månad för månad.

 

En idé

Sedan fick jag en tanke…

Under året har det kommit in en hel del slutbetalningar från mina lån i Tessin som jag inte hunnit återinvestera. Mest är det på grund av att Tessin slutat med sina låneportföljer, vilket jag tyckte var den mest intressanta investeringsformen i Tessin.

Tanken har givetvis varit att återinvestera detta hos Tessin då dessa inneburit fin skörd med hög avkastning. Jag har aldrig råkat på någon kreditförlust utan bara att låneutbetalningen blivit förskjuten. Det har i sin tur inneburit ännu mer pengar tillbaka i slutändan.

Nu fick jag tanken att i stället föra över dessa till Avanza för att då komma upp i den här typen av magisk gräns.

 

Avanza – inte småsinta

Sagt och gjort ringde jag ett samtal till Avanzas PB avdelning.

Efter samtalet visade det sig att det var lugnt att jag inte var uppe i exakt 3 miljoner – det skulle man ordna i alla fall. Allt jag behövde göra var att skicka in amorteringsunderlaget från min andra bank samt skapa en ansökan.

Sedan dagen efter fick jag en ny ruta för just Private Banking hos Avanza. Däremot är jag aningen osäker på om den alltid visats men jag tror inte det…

 

Räntan jag erbjöds var 4,15%. Egentligen är den effektiva räntan 4,23% men enligt personen jag pratade med var inga avgifter så det jag kan räkna med är 4,15%

I ren månadskostnad för mitt lån blir skillnaden:

Skandia: 7 656 kr/månad

Avanza: 6 847 kr/månad

Det är pengar det också som kan användas till annat.

Att bli Private Banking kund via Avanza har länge varit ett stort mål för mig som nu gått i uppfyllelse.

Jag vet att jag varit väldigt hård mot Avanza tidigare och sagt att de mer eller mindre håller på att bli omsprungna på flera punkter. Idag visade de mig vad ordet Kundnöjdhet faktiskt innebär.

Jag hoppas att ni också tar tillfället i akt för att pusha för lite lägre räntor. Det värsta du kan få är ett Nej.

 

25
0
Kommentera gärna :)x
()
x