Att den högre räntan strax efter en lång period med bland annat höga elpriset satt sina spår är det inget att tveka om. Ny statistik från Kronofogden visar nu en siffra som är oroväckande. Vad jag däremot inte får ihop är hur summan per skuldsatt hos Fogden kan vara så stor.
Skuldberget hos Kronofogden har slagit ytterligare ett rekord och nu börjar det minst sagt bli svettigt. Den totala summan uppgår nästan till 129 miljarder kr.
I första hand är det nog företagen som får lida mest där man inte får betalt för sina utlägg och i värsta fall tvingas till konkurs. Mindre sympati ger jag till alla som levt över sina tillgångar allt för länge.
På bara drygt ett halvår har skulderna vuxit med 10 miljarder kr som du kan se i tabellen nedan.
Summa skuld | Slutet av 2023 | Augusti 2024 |
Kvinna | 30 326 180 762 kr | 33 407 844 927 kr |
Man | 88 772 949 245 kr | 95 586 153 024 kr |
Totalsumma | 119 099 130 007 kr | 128 993 997 951 kr |
Vad jag däremot inte får ihop är antalet skuldsatta hos Kronofogden som idag är 420 000 st.
Antal skuldsatta hos Kronofogden | Slutet av 2023 | Augusti 2024 |
Kvinna | 138 291 | 138 590 |
Man | 278 957 | 282 041 |
Totalsumma | 417 248 | 420 631 |
Det är alltså hela 4% av Sveriges befolkning, vilket kanske inte är en förvånande siffra när allt kommer till kritan.
Vad som är förvånande är att den genomsnittliga skulden per individ är strax över 300 000 kr. Visst, några ligger betydligt under och några betydligt över, men jag tycker att summan låter väldigt hög. Räntorna har givetvis gjort sitt då skulderna som redan ligger växer lavinartat i takt med högre räntor.
Ett medianvärde hade kanske varit bättre men ett sådant har jag inte tagit fram. Förklaras den höga summan av att när en person faktiskt hanar hos Kronofogden så har det redan gått så långt att summan ligger på den nivån? Ska vi vara ärliga får man inte allt för mycket lyx för 300 000 kr idag.
Nu meddelar i alla fall Kronofogden att det blivit väldigt svårt att faktiskt driva in skulderna då det inte finns några tillgångar att ta av. Förra året kunde man driva in 15 miljarder kr, vilket motsvarar ca 10% av totalen.
Skulderna hos myndigheten växer med 50 miljoner per dag nu…
Jag nämnde tidigare att jag inte lämnar mycket sympati till personerna med dessa skuldberg. Å andra sidan måste jag lämna lite förståelse då antalet ekonomiska händelser avlöst varandra. Först en pandemi, sedan inflation med tillhörande räntehöjningar. Höga elpriser och drivmedel har löst av varandra. Men att folk belånat sig över öronen är det inget snack om.
Med egen erfarenhet av att jobba hos Kronofogden vet jag att många som hamnat där inte har levt över sina tillgångar. Ett havererat företag, en skilsmässa, sjukdom, arbetslöshet eller rentav en kombination av dessa exempel kan göra att även relativt små skuldbelopp snabbt växer till sig. Lyx-fällan-personligheterna utgör en minoritet hos Kronofogden.
Hej!
Satt just och funderade över ifall någon av mina läsare jobbar åt Kronofogden. Förstår att det kanske inte finns någon statistik över ”anledningar” men det hade varit intressant. I Sverige är det ändå relativt skonsamt att starta företag som går omkull (beroende på form givetvis). I alla fall om vi jämför andra länder. Sjukdom och arbetslöshet kan jag helt klart förstå. Alla har nog inte den buffert som vi investerare har.
Tack så mycket för insynen
När jag jobbade på Kronofogden förde myndigheten viss statistik över orsaker till skuldsättningsproblematik.
Vet inte hur pass officiell och tillgänglig denna statistik blev. Men vad jag kommer ihåg, så var det just kombinationen av olyckliga händelser/omständigheter som oftast var förklaringen till skuldsättningen.
Covid var ingen sinekur för restauranger och småföretag. Många som i sviterna efter det lånat upp pengar och sedan inte klarat sig. 300 000 är ju enormt i termer av obetalda abonnemang eller energiräkningar, men inte så mycket om man tänker sig någon som blivit av med sin inkomst plus sitter med ett skuldsatt företag. Att någon misslyckas med något är inget att moralisera över, om man vill rensa upp skulle jag gärna se förbud för ockerlån. De kommer in i bilden när personen redan är på fall och puttar den över kanten. Finns ingenting positivt med att man kan… Läs mer »
Exakt. Som Anonym skrev ovan finns det helt klart olika kategorier. Att ett litet bolag gått riktigt illa och fått konsekvenser på privatekonomin har jag sympati för. Skulle ingen våga ta risker så hade få arbetstillfällen som driver Sverige framåt också kunnat skapas.
Det tar däremot inte bort min syn på att många konsumerat på tok för mycket även i goda tider
Medianskulden var vid nyår knappt 90000 för män och knappt 70000 för kvinnor en ganska kraftig tillväxt de senaste åren.
Skulle jag gissa så är det mycket spelmissbruk bland de här personerna men det är bara en gissning, möjligen väldigt fördomsfull.
Oscar engelbert properties står väl för hälften av de där 120 miljarderna 😉
😛 Den var bra.
Det finns böcker skrivna om svenskarnas ökande skuldberg, för den som vill fördjupa sig. Konsumtionslån som i stort sett vem som helst kan få, med höga räntor (upp till 40%), är en av de mest drivande orsakerna. Det är generellt inte personer med en ordnad och stabil ekonomisk situation som hamnar i skuldfällan. Ett visst mått av ungdomlig naivitet och yolo-mentalitet sätter många i ekonomisk skamvrå redan innan deras vuxna liv hunnit börja. En annan grupp man lätt glömmer bort är den äldre generationen (+65) som dessutom är det delsegment som står för flest nya hos kronofogden. Om de lånar… Läs mer »
Många går i pension med stora bolån kvar. Tidigare generationer betalde av lånen långt innan pension och hade låga månadskostnader. Gör stor skillnad när inkomsten kanske halveras.
Tack för att du delar med dig anonym.
Har alltid funderat hur det är ställt med personer som tar lån på 40%. Det måste som du säger vara personer som vill rätta till redan skapade ekonomiska problem.
Förmodligen kriminella målvakter… När det det ändå är ”hopplöst” så skiter de i allt. Se Den Svarta svanen på SVT play.
Står i kontrast till dagens DI-artikel om att Sverige är på 17:e plats vad det gäller dollarmiljonärer. Enligt titeln har Sverige en halv miljon dollarmiljonärer. Någon vänlig själ som kan berätta hur de har räknat? Kan inte läsa artikeln då den är bakom betalvägg. Har svårt att tro att en av tjugo i Sverige är dollarmiljonär… Hur ligger det till? På riktigt.
…kollade upp det och siffrorna kommer från en UBS rapport som heter ”Global Wealth Report 2024” som man kan ladda hem från deras sida (efter man fyllt i namn och grejer). Läser den rapporten nu.
Edit: Kan ju svara på min egen kommentar kom jag på. UBS har tagit med nettovärdet på hus, och även privat pensionssparande (men inte den allmänna pensionen).
Som lönekonsult registrerar jag utmätningarna på deras lönespecar men vad dom gjort vet jag inte. Hade varit kul att veta 🙂 det är rejäla avdrag på lön kan jag säga. Allt från 3000 – 20000 kr.
De flesta har spelmissbruk. Du har noll förståelse för den sjukdomen. Är ett helvete att lida av direkt som person och indirekt som anhörig.
En sjukdom? Det var roligt skrivet. En sjukdom är nåt man får tex en bakterie eller virus eller cancer eller en infarkt. Att spela bort alla sina pengar ( och ofta andras) är ju bara helkorkat. Men det ordnar sig eftersom man kan få skuldsanering dvs att andra till stor del får betala för kalaset. Det däremot är sjukt. 🤢.
Gener spelar ju en roll i det hela, människor med olika gener blir olika påverkade av sin miljö.
Sätt ett människa med gener för alkoholism eller spelmissbruk i en utsatt miljö så ökar riskerna för att denne utvecklar ett beroende.
Dock ingen sjukdom och ingen ursäkt.
Skuldsatt är väl ändå inte samma sak som att man inte kan betala tillbaks? 🤔
Läste artikeln och även en liknande för flera månader sen. I båda skriver dem skuldsatta men i mina ögon så är ju i princip alla i Sverige skuldsatta.
Man tar ett lån för att köpa lägenhet/hus till exempel. Då är man ju skuldsatt.
Jag har ingen som helst förståelse eller sympati för de som lever över sina tillgångar.Jag har alltid anpassat mig till mina inkomster då jag har varit både fattig, medelinkomsttagare och haft god ekonomi i olika skeden i mitt liv.Inte ens under de 8-10 åren som jag missbrukade alkohol blev jag skuldsatt eller misskötte min ekonomi.Däremot såg jag alltid till att ha mat och alkohol hemma oavsett vilken inkomst jag hade under de åren.När jag drack som mest så köpte jag alkohol för 6000-7000 kr/månad utan att skuldsätta mig.Nu är jag nykter sedan 1/2-2021 och har inte längre något behov av… Läs mer »
Lyft på din betongkeps PJ, lite chocking news men allt på planeten jorden handlar inte om dig. Eloge till dig för att kommit ur ditt beroende. Men med den bakgrunden kanske du kunde ha förståelse för att människor tar fel beslut ibland. Vi har 420K skuldsatta svenskar och den siffran växer snabbt varje år, det är mao ett växande samhällsproblem oavsett orsak eller personliga åsikter.