Min granne som bygger nytt hus på andra sidan gatan har bett byggbolaget retirera från hans mark. Det garage de tänkte bygga efter huset var klart får helt enkelt vänta. Anledningen är att det blev dyrare än vad man tänkt sig. Men det är inte bara hos min granne som skuldberget växer.

Bilden till inlägget är från det Youtube klipp som jag klippte ihop från Lyxfällan. Se klippet här. Även om resonemanget kring att alla har billån låter helt befängt för dig och mig så är det kanske inte lika främmande för vissa idag.

Köper du en Tesla så är det för många solklart att ta ett lån på härligheten.

Future Car Finance på Twitter: "?? . . #cars #carmemes #carfinance #memes #trending #funny #follow #like #meme #lol https://t.co/AOqtb3dN1R" / Twitter

 

 

Visste du?

Svenskarna har de senaste 25 åren blivit en av Europas högst belånade befolkningar. Och det har nog inte enbart med Stefan Inves att göra…

Skulderna växer

5 200 miljarder kr. Sitt och sug på den siffran lite innan du läser vidare.

Det här är den senaste siffran jag hört som beskriver svenskarnas skuldberg för 2022. År 1996 var de siffran 857 miljarder.

Faktum är att Sverige tillsammans med Danmark och Nederländerna toppar listan bland Europas mest skuldsatta länder. Helt klart verkar det som att svensken missat Göran Perssons välkända citat:

Extra skevt blir det när vi kollar på hur lönerna utvecklats i relation till skulderna

 

 

I december förra året trillade det in ett rätt intressant pressmeddelande från Kronofogden. Den visade att män oavsett ålder i regel tar högre konsumtionslån men att det ändå är kvinnor +45 år som oftast hamnar i de riktigt jävliga problemen hos Kronofogden. Skilsmässa tycks vara en rimlig förklaring.

Samtidigt visar nu nya undersökningar att skuldbeloppet för åldersgruppen 18–25 år ökat med 410 miljoner. Knappt 3% av alla unga vuxna i åldersgruppen 18–25 år i Sverige hade minst en obetald skuld hos Kronofogden i slutet av 2021. 3 på 100 pers alltså. Det är ändå skrämmande.

 

Stigande fastighetspriser som är boven i dramat?

Vad vi ser allt sedan 1996 är en fruktansvärt fin utveckling för villapriser men framförallt bostadsrätter i riket. Troligtvis har vi nu lämnat den bästa utvecklingen bakom oss i takt med att räntan höjs och människor nu inser att pengar faktiskt inte är gratis

 

Det positiva i den här kråksången är väl att bolånen utgör 83%av Svenssons totala skuldberg. Nu har ökningen av skulderna bromsat in rejält och är vi ser den lägsta takten sedan 2006 utifrån en mätning av statistiska centralbyrån.

Riksbankens räntehöjningar ger alltså effekt (konstigt vore väl annat). En genomsnittlig svensk boränta var 1,37% i december 2021 och var 3,41% i december 2022. Nu är majoriteten av räntorna över 4%.

Men vart jag egentligen vill komma med allt mitt pladder är att hela tiden jobba för att få ner dina lån. Fortsätt amortera och ta det dyraste lånen allra först. Förhandla, förhandla och förhandla. Detta trots att räntorna stiger. Är det någon gång det är extra viktigt att förhandla så är det nu.

Det låter givetvis som en klyscha, men denna klyscha är den absolut viktigaste faktorn till att jag nådde miljonen så pass fort, trots en medioker lön.

17
0
Kommentera gärna :)x
()
x