Min granne som bygger nytt hus på andra sidan gatan har bett byggbolaget retirera från hans mark. Det garage de tänkte bygga efter huset var klart får helt enkelt vänta. Anledningen är att det blev dyrare än vad man tänkt sig. Men det är inte bara hos min granne som skuldberget växer.
Bilden till inlägget är från det Youtube klipp som jag klippte ihop från Lyxfällan. Se klippet här. Även om resonemanget kring att alla har billån låter helt befängt för dig och mig så är det kanske inte lika främmande för vissa idag.
Köper du en Tesla så är det för många solklart att ta ett lån på härligheten.
Visste du?
Skulderna växer
5 200 miljarder kr. Sitt och sug på den siffran lite innan du läser vidare.
Det här är den senaste siffran jag hört som beskriver svenskarnas skuldberg för 2022. År 1996 var de siffran 857 miljarder.
Faktum är att Sverige tillsammans med Danmark och Nederländerna toppar listan bland Europas mest skuldsatta länder. Helt klart verkar det som att svensken missat Göran Perssons välkända citat:
Extra skevt blir det när vi kollar på hur lönerna utvecklats i relation till skulderna
I december förra året trillade det in ett rätt intressant pressmeddelande från Kronofogden. Den visade att män oavsett ålder i regel tar högre konsumtionslån men att det ändå är kvinnor +45 år som oftast hamnar i de riktigt jävliga problemen hos Kronofogden. Skilsmässa tycks vara en rimlig förklaring.
Samtidigt visar nu nya undersökningar att skuldbeloppet för åldersgruppen 18–25 år ökat med 410 miljoner. Knappt 3% av alla unga vuxna i åldersgruppen 18–25 år i Sverige hade minst en obetald skuld hos Kronofogden i slutet av 2021. 3 på 100 pers alltså. Det är ändå skrämmande.
Stigande fastighetspriser som är boven i dramat?
Vad vi ser allt sedan 1996 är en fruktansvärt fin utveckling för villapriser men framförallt bostadsrätter i riket. Troligtvis har vi nu lämnat den bästa utvecklingen bakom oss i takt med att räntan höjs och människor nu inser att pengar faktiskt inte är gratis
Det positiva i den här kråksången är väl att bolånen utgör 83%av Svenssons totala skuldberg. Nu har ökningen av skulderna bromsat in rejält och är vi ser den lägsta takten sedan 2006 utifrån en mätning av statistiska centralbyrån.
Riksbankens räntehöjningar ger alltså effekt (konstigt vore väl annat). En genomsnittlig svensk boränta var 1,37% i december 2021 och var 3,41% i december 2022. Nu är majoriteten av räntorna över 4%.
Men vart jag egentligen vill komma med allt mitt pladder är att hela tiden jobba för att få ner dina lån. Fortsätt amortera och ta det dyraste lånen allra först. Förhandla, förhandla och förhandla. Detta trots att räntorna stiger. Är det någon gång det är extra viktigt att förhandla så är det nu.
Det låter givetvis som en klyscha, men denna klyscha är den absolut viktigaste faktorn till att jag nådde miljonen så pass fort, trots en medioker lön.
Göras Persson må ha uttalat orden, men från början kom det från Ernst Wigforss(S), som ska ha sagt det redan 1932. Oklart i vilket sammanhang.
Även bibeln påstås säga: ”Den rike är den fattiges herre, den som lånar blir långivarens slav.”
Så man kan påstå att det har varit välkänt att skulder är farligt länge. Och ändå har inte folk fattat vinken.
…och Bengt Wigforss, i sin tur, gjorde bara en fri översättning av ett citat (maxim 14) av Publilius Syrus till svenska.
EDIT: Bibelcitatet är tydligen från gamla testamentet, så det var faktiskt före Publilius Syrus.
”Göras Persson må ha uttalat orden, men från början kom det från Ernst Wigforss(S), som ska ha sagt det redan 1932. Oklart i vilket sammanhang”
Bra rättelse. Var väl troligtvis enbart Perssons bok som fick namnet efter det 🙂
Den stora frågan är väl dock:
Kan man inte vara ekonomiskt fri trots att man låt säga har ett bolån? 🙂
Jag blir alltid konfunderad när jag läser Dagens industri och annan affärspress. Stigande bostadspriser beskrivs som positivt och fallande bostadspriser beskrivs som katastrofalt. Samtidigt gäller det omvända sambandet för mat och allting annat. Går matpriserna upp så är det fruktansvärt och går matpriserna ned är det kanon. I Sverige är bostadspriser en funktion av Riksbankens artificiellt låga ränta. När pengar är gratis går det att buda upp priserna långt över priset som skulle gälla på en riktig marknad där räntor bestäms av utbud och efterfrågan på sparat kapital. Inte konstigt att många sitter i klistret nu när räntorna går upp… Read more »
Kort svar: demografi. Längre svar: Läser man Dagens Industri sitter man oftast i en kåk och efter att alla räkningarna är betalda finns där pengar över att investera. Så från den genomsnittlige läsarens vinkel är det positivt med stigande huspriser då han/hon känner sig rikare (alternativt inte lika skuldsatt…). Man ska veta att Dagens Industri (och hela finans-branchen egentligen) inte är våra vänner utan lever på osäkerhet och volatilitet då det säljer. En broker t.ex hatar våra buy-and-hold-strategier då vi inte föder dom på samma sätt som en day-trader.
Det finns många områden som gör mig tveksam hur evolutionärt livskraftig svensken är i jämförelse med många andra folk. Den extrema skuldsättningen är en sådan då den visar total oförmåga att se långsiktiga konsekvenser av dyr konsumtion finansierat med andras pengar. Förr eller senare smäller det. Gäller inte bara sambandet mellan 20 års migration från MENA utan också ständigt ökade skulder utan en tanke på att skulder skall betalas tillbaka och räntenivåer varierar över tid.
Mvh
Svensken har väl dock ”sett sig tvungen” att skuldsätta sig för att finansiera ett liknande levende som andra delar av Europa. Högst skuldsatt men också fattigaste folket i västeuropa, inte minst beroende på av höga skattetrycket.
”Normala” i andra länder är att staten tagit skulderna, inte folket.
Lågkonjunkturen kommer inte bli nådig i landet som finansierat en högkonjunktur med lånade pengar för pool etc.
Vad fick du det ifrån? En snabb googling över ”Richest Countries in Europe” visar att Sverige är det 8:e rikaste landet i Europa. T.o.m före Finland. Vi ligger efter Norge och Danmark dock vilket inte är så förvånande.
Det är stor skillnad på staten och folket, vilket (om jag tolkar det rätt) var Anonymous hela poäng. Se även Cornucopias inlägg i frågan.
Vet inte ursprunget, förmodligen nån ”gold bug”
Gold is the currency of kings.
Silver is the currency of gentlemen.
Debt is the currency of slaves.
“Compound interest is the eighth wonder of the world. He who understands it, earns it … he who doesn’t … pays it.”
― Albert Einstein
Precis varje gång jag ser nån tillskriva Einstein detta citat måste jag göra en facepalm så hård att jag ser stjärnor. Jag börjar även misstänka att den genomsnittliga investeraren tyvärr är ganska olärd. Lätt googla om du vill ha mer detaljer om hur det ”debunkas”. Korta versionen. Första gången det någonsin hittas skriftligen tillskrivas Albert var långt efter hans död. Karin hade alltså en professur (= livslång försörjning utan prestationskrav) och dessutom hyffsad rikedom bla tack vare ett nobelpris. Han var intresserad av att lösa universums gåtor och sket blanka fan I sitt bankkonto. Stop saying I said things I… Read more »
Okej, kan alla sluta stava hyfsad med två f nu, snälla 🙂
Å andra sidan så har svenskarna finansiella tillgångar på 5855 miljarder kr….?
Bolån behöver ju aldrig betalas tillbaka i Sverige, så det är inte så konstigt att vi hamnar här. Varför finns det inte möjlighet (som de flesta bolån i USA) att ta ett lån på 30 år med fast ränta och amortering? Det innebär att efter 30 år är skulden noll och du äger ditt hus.
Bra post! Fram till nyligen har man ju nästan betraktats som stollig ifall man valt att inte belåna sig för konsumtion. Allt har varit uppbyggt kring någon sorts köp nu och betala se’n nån gång-mentalitet. På något vis har grundbulten varit att alla ska kunna köpa allt här och nu och finansiera det via kredit. Det är klart att gemene man inte kan casha sin bostad, men bortsett från studielån och bostad är det väldigt lite man faktiskt inte kan klara sig utan så mycket att man måste låna till det.