Jag skulle bli väldigt glad om Du kunde ge ditt ärliga och ej sockrat omdöme kring Solpaneler år 2025. På senare tid har jag blivit nedringd av bolag som vill sälja, men alltid när man pratar med personerna som jobbar på själva bolaget låter allt som guld och gröna skogar. Det är inte direkt allmänhetens uppfattning just nu kan jag tycka.
Så förändras det gröna bidraget rörande solenergi
- Rabatt på solpaneler är just nu 20%. Efter juli i år sänks rabatten till 15%
- Rabatt på batterier är just nu 50%. Än så länge har vi inte hört något om att det här bidraget ska justeras
- Varje person som betalar skatt i hushållet har rätt att få bidrag på som mest 50 000 kr per person. Är ni två vuxna blir det alltså totalt 100 000 kr i avdrag som mest.
Varför jag ens börjat fundera i dessa banor
Vi är idag en rätt stor konsument av el. Det handlar om stort hus, varmgarage och pool. Summerar vi ihop allt blir det några kilowatt per år.
Jag fick ett tips av en oberoende elektriker som sa att vårt tak skulle vara rätt optimalt för solenergi med tanke på yta, riktning och liknande. Därför började jag titta närmare på ämnet.
Idag har jag pengar för att göra en sådan investering utan lån. Många tänker på själva återbetalningstiden, d.v.s. den tidpunkt då du faktiskt börjar ”tjäna” pengar på din investering. För mig handlar det mer om att vi kan stärka kassaflödet varje år, precis som när du gör extra amorteringar på ditt lån.
Själv kunde jag inget alls om detta innan jag började bli nedringd av diverse bolag. Nu kan jag mer men jag känner också någon typ av osäkerhet kring mycket. Troligtvis för att jag inte har någon oberoende att prata med.
Den generella bilden just nu tycks vara negativ. Precis som värmepumpar var det här ett hett ämne 2022/23 när elpriserna steg till rekordnivåer. Efter det är det många bolag som gått omkull och enbart de riktigt stabila är väl kvar, alternativt några nya uppstickare som vill testa lyckan.
Nedringd
När jag fyllde i ett formulär via Facebook var det säkert 5 bolag som började ringa. Inte så bra, kanske du tänker. Men faktum är att det var exakt vad jag trodde skulle hända. Nu fick jag lyssna på alla, öka min kunskap, och se vilka saker som bolagen håller med varandra om och där de tycker olika.
Vad som förvånade mig var att många bolag var överrens om mycket samt hade liknande skisser när det kommer till hur och hur många paneler som ska fästas. Även den förväntade intjäningen räknat i kWh stämde rätt bra mellan bolagen. Kring 11 000 kWh per år skulle min anläggning generera.
En annan sak som jag förstått men kanske inte är helt insatt i är hur batterier och de smarta el-tjänsterna fungerar. Här handlar det om att köpa el när det är billigt, lagra, och sedan använda när elen är dyr igen. Det finns även stödtjänster där jag får ner min kostnad genom att balansera elnätet.
Få kunde dock svara på hur mycket det här skulle innebära totalt över året då alla år ser olika ut, enligt min förståelse.
Svea Solar
Det bolag som legat mest på och varit mest engagerade är Svea Solar. Tydligen anlitar IKEA dem för att installera solceller till deras varuhus (något jag fick höra mer än två gånger).
Svea Solar skulle jag också säga var det bolag som gav den tydligaste och mest informativa offerten, var tydligast med svaren på mina frågor och även mest mån om att få mig som kund. En varningsklocka ringer givetvis på den sista punkten.
Deras offertpris för 32 paneler, ett 15 kWh batter, växelriktare, stödtjänster låg på 181 000 kr. Då når jag också taket i år för det gröna bidraget. Nästa år kan jag om jag vill utöka batteriet och då ta del av nya bidragspengar.
Totalt skulle jag under 30 år göra en besparing på 874 000 kr. Vår vision är att bo kvar i huset tills vi inte förmår ta hand om det längre.
Men…
När jag sedan studerade betygen kring Svea Solor så är det verkligen ingen vacker syn. Efter att ha läst dessa vill du knappast röra bolaget med tång.
Sedan är givetvis frågan om andra bolag fått bättre betyg, så långt har jag inte kommit.
Jag har som sagt jättemycket efterforskning kvar att göra. Det är inte så att jag kommer hoppa på något i all hast bara för att bidraget sänks från 20% ner till 15% (batterierna dock kvar på 50%).
Har du någon åsikt eller att du själv installerat får du jättegärna kommentera alternativt skicka mail. All feedback uppskattas då jag inte har många i min närhet att prata med angående detta. Det bästa är att prata med personer som faktiskt installerat och inte med bolagen som säljer. Det är rätt självklart.
Jag gissar att du får mer pengar tillbaka om du köper Fortum och bara inkasserar utdelningen än att hålla på och mecka med paneler
Det skulle jag nog säga är en rimlig gissning med deras 6% stabila direktavkastning. Min tanke har även varit att amortera extra på lånet. Även det blir en krockkudde om räntan skulle höjas igen.
Är troligtvis inte allt för många år innan jag åtminstone börjar använda utdelningen för att gå ner i tid, så med det i åtanke vore det säkert ett bättre val.
Tack för ditt tycke 🙂
6% ordinarie utdelning, 10% med årets extrautdelning. Jag ser Fortum som ett bättre sätt att vara exponerad mot sektorn om man tror på stigande elpriser än att bygga ett eget kraftverk på taket.
Man ska vara medveten om hur mycket elpriset påverkar kalkylen. Det verkar alltid vara glädjekalkyler som installatörerna gör. Jag lät installera 11,5 kW 32 paneler 2021. Det kostade 145 tusen kr efter bidrag. Inget batteri för det var inte aktuellt 2021. Jag har hittills gjort följande besparingar (Summa av sparad el, såld el och skattereduktion) 2021 5048:- Start i augusti. 2022 25055:- Dyr el i augusti och september. 2023 11444:- Elstödet som betalades ut 2023 drog ner kalkylen med 2800:- 2024 9081:- Riktigt billig el under sommaren, försämrade villkor hos elbolaget. Så hittills 48482:- sparat 3,5 år på insatsen på 145.000:- 33% eller 8,5 %/ år. Av… Läs mer »
Jättefin kalkyl där Björn och den bugar och bockar jag för! Helt klart är har elpriset en betydelse i vad du i kronor räknat sparar varje månad (något som egentligen borde vara det viktigaste). Däremot har jag lite även gått i tankarna att det är en viss procentuell del av det hela du sparar i rena kWh. Jag förstår själv att det är en dum tanke då det är kronor som räknas och inget annat. Skrev du någonstans vilket bolag du anlitade? Tänkte i liknande banor som dig när det kommer till poolen och värmepumpen där. Man kan köra 30… Läs mer »
Lite sent svar: Jag anlitade Solinnovation. Jag ser att de har en del missnöjda kunder precis som de flesta i branschen men jag är nöjd med dem. Allt fungerar som det ska. Jag känner 4 till som köpt av dem och de har också fått bra anläggningar. De har som alla andra haft problem med växtvärk och leveransproblem under vissa perioder. Nu har väl de flesta i branschen snarare mindre att göra antar jag. Det kan vara lite svårare att få inkoppling på vissa ställen. Elbolaget där jag bor anser att det är fullt i nätet i vårt område. Så… Läs mer »
Från och med 1 januari 2026 så kommer ”60-öringen” slopas, dvs, bidraget på 60 öre/kWh man får för det man säljer ut på nätet. Detta kommer radikalt försämra ekonomin för solceller. Så kolla i dina kalkyler om dom räknat med detta för hela perioden, i så fall skulle jag säga att det är grov oseriöst att göra så. För det andra, så får man ju då ställa den tänkta besparingen mot kostnaden för solcellerna. Om du ska låna pengar, vad är räntan osv. Jämföra det med alternativa investeringar. Beroende på vilket elområde du bor i så är ju elpriserna annorlunda.… Läs mer »
Det är inget bidrag, det är en förenkling för mikroproducenter som ersätter moms för såld el. Alternativet hade varit att alla blivit småföretagare för att kunna momsdeklarera. Säljer du något, då ska du ta ut moms för det. Då uppfanns detta förenklingsdirektiv som medger avdrag om 60 öre/kWh upp till din egenförbrukning. Jag har egen firma och kommer garanterat att deklarera för såld solel oavsett vad byråkraterna anser, med de andra 200000 svenskarna kommer nog att klia sig i huvudet….
Tack för förklaringen. Står företaget på elabonnemanget eller får du deklarera såld el oavsett?
Ja det får vi nog se hur de har tänkt sig. Det låter helt obegripligt att JAG ska sälja el utan att få göra avdrag för moms, medans ELBOLAGET sen säljer samma el till min granne och då får de göra avdrag för moms.
EXTREMT bra information. Att 60 öringen slopas är inget jag vetat om och inget som något av de 6 bolagen jag snackat med hitintills ens nämnt, av förståeliga skäl. Allt de säger är att det är bra att göra det nu innan det gröna bidraget sänks 😉
Solceller utan bidrag och 60 öringen kommer sänka priset på installationerna marknaden dör kanske. Nästa steg från elbolagen blir att du få betala för att du levererar ström ut på nätet.
För egen del har jag kommit fram till att det inte är lönt, inte ens med installationsbidrag och 50-öringen i produktionsbidrag. Jag har ingen elbil så säkert 90% av min förbrukning sker när solceller INTE producerar. Och producera för att sälja ut på nätet till sommarpriser (och utan den extra 50öringen) blir väldigt lite inkomster. Ett hemmabatteri skulle passa mig bättre, men med de hiskeliga priserna i kombination med rätt kort livslängd får jag inte ihop det heller. Att köpa t.ex Investor för de pengarna borde vara mycket MYCKET bättre. Tror dock inte det är en bra ide att fråga läsarna. För… Läs mer »
” Jag har ingen elbil så säkert 90% av min förbrukning sker när solceller”
Det där var en jättebra grej också! Har ingen elbil själv men ändå laddbox i garaget från förra ägaren. Sedan tror jag att tiden kanske är inne om några år att faktiskt skaffa elbil.
Håller med dig om Investor.
Vilka skulle du säga är vettiga att fråga i sådana fall? Känns som att bolagen i sig inte heller är en vettig källa att gå till
Kanske en god affär för den enskilde konsumenten, men för Sveriges energisystem är det tokdåligt. Mer volatil väderberoende el skapar obalanser i systemet som Svenska Kraftnät försöker hantera genom att vräka ut miljarder till vatten/kärnkraft/olja för att stabilisera den negativa påverkan som sol/vind innebär.
Men jag förstår tanken med ökade framtida kassaflöden:)
Intressant. Har typ tänkt tvärt om att man hjälper till att stabilisera nätet. Å andra sidan är det här en sommarsport och då är ju redan energi inget problem utan snarare ett överskott
Största bluffen sen Teliaaktien. Räkna med att all såld el inbringar hundralappar per år. Enda ekonomiskt vettiga är självförbrukningen, bra om du kör mycket AC på sommaren. Lägg pengarna i en globalfond istället.
Du gör felet i att räkna att vinsten ligger i såld el. Där gör du ingen vinst, det är i egenförbrukningen som vinsten framöver kommer att finnas…
Jag är lite inne på ditt resonemang https://snalgrisen.blogspot.com/
Det här med såld el har jag aldrig ens tänkt tanken kring. Verkar däremot rätt smart att köpa el billigt och lagra tills när elpriserna stiger om man har timpris. Aldrig haft timpris men som jag förstår är jag tvungen att ha det om jag vill utnyttja deras tjänster till max, något som är rätt logiskt ändå
Majoriteten av mina läsare verkar förespråka börsen. Jag har lärt väl här inne åtminstone 😀
Castellums bud på Entra för snålt. Under kursen
Installerade för 3 år sedan, solpaneler samt 10kwh batteri: Jag producerar ca 7000kwh per år vilket är väldigt nära min konsumption. Nyare engergisnålt hus med värmepump, ingen e-bil. (bor i mellaneuropa) Egenkonsumption ligger på drygt 50% (51% 2024, 55% 2023). April – September nära allt från egenproduktion, Feb-Mars samt Okt ca 50%, Nov, Dec, Jan ca 10% Göra extremt komplexa Business case /NPV här tror jag inte på – för många parametrar som kan ändra sig (bidrag, el-priser, teknisk utveckling, etc). För mig var viktigaste kriterierna att göra mig mindre beroende av elpriser, miljötänk (gillar känslan att vi faktiskt producerar… Läs mer »
Tja, vad säger man? om vi lägger diskussioner om alternativkostnad åt sidan och fokuserar mer på kostnad/intjäning och teknik. fokusera på att använda all el själv! sälja elen nästa år kommer bara bli nätnytta+spotpris då ”60-öringen” försvinner. det är i egenanvändningen pengarna ligger, varje kWh som inte passerar elmätaren är 1sek (ja, varierar lite men höftat). så använder du 24000kWh/år installera hälften så stor anläggning, ja lockande att installera så mycket som möjligt men avskrivningstiden blir löljigt lång då man inte tjänar lika mycket på att sälja elen, och du kommer förmodligen exportera för mycket i relation till egenanvändning… (typ… Läs mer »
Över 400 g co2e sparade utsläpp per kWh är inte ett dugg seriöst, ifall inte ditt hus ligger i Tyskland. I Sverige är våra utsläppsvärden från el ungefär en storleksordning bättre…
vad gäller besparingen – se särskilt upp om det är relevanta priser de har räknat med för stödtjänster från batterier. Vanligt att räkna med priser från 2022 när marknadspriserna peakade, numera har de sjunkit tillbaka.
Precis, har också hört att peaken där var 2022 och åtminstone ett bolag var ärliga nog att berätta det för mig. Frågan är väl hur man kan få reda på relevanta priser.
Vi var också inne på solceller i samband med omläggning av tak men landade i att börsen ger bättre avkastning.
Tvivlar inte på det. Nu har jag en rätt rejäl grundplåt till portfölj så det här var helt enkelt en tanke att skapa ytterligare sänkta kostnader till den dagen jag går ner i tid eller slutar arbeta helt. Verkar tyvärr som att många som installerat är rätt missnöjda
Vi installerade solceller från SveaSolar 2015. Har fungerat utan minsta problem och solcellerna levererar enligt plan. Nu är drygt 60 % av kostnaden intjänad. Vid höga elpriser ger de högre avkastning, är elen billig ger de mindre. Man kan säga att de fungerar som en försäkring.
Jag är mer tveksam till separata batterier. Hoppas att V2G snart blir klart, då får du kanske 60 kWh ”gratis” kapacitet. Den dag det kommer, slår jag till.
Aldrig hört talas om V2G faktiskt. Sedan är väl frågan hur pass stort batteri man faktiskt klarar av. Vi ligger på en 25 amperes säkring idag och enligt säljaren jag pratade med ska det absolut inte vara några problem att dra in 21 kwh batteri.
Hur upplever du stödtjänsterna och det Svea Solar kallar för Sunbeam?
Maila mig gärna så kanske vi kan snacka mer 🙂 Väldigt intresserad av att höra.
Sedan kanske inte du behövt anlita deras support något. Det verkar var omöjligt att få tag i dom när problem uppstår
Nu bor jag inte i hus, men däremot tittar vi på hus och de med solpaneler och laddstolpe för elbil är betydligt mer attraktiva. Så därför ville jag bara lyfta lite andra perspektiv, för alla dina svar här hittills verkar mest vara folk som tänker bokstavliga kalkyler på kostnad för solpanelerna och kostnad elförbrukningen. Så: 1. Ditt hus kommer bli betydligt mer värt, vilket också är en del av kalkylen. 2. Världen kommer knappast bli mindre elberoende. Var tror du att du är om 5-10 år, kommer du ha fler maskiner som är beroende av el än du har nu?… Läs mer »
Du tror huset blir betydligt mer värt med solpaneler och att elbilar innebär en enorm kostnadssänkning. Värdeladdade ord baserat på gissningar
Jag har läst dina punkter och tycker de är ganska vettiga. Att värdet på huset ökar spelar just nu inte så stor roll men som vi alla vet kan tiderna förändras.
Att värdet på huset stiger spelar roll om du har lån, värdera om huset efter 5 år och sänk på så sätt belåningsgraden, du kan få bättre ränta och kommer du under 50% slipper du amortera mer.
Vi har haft solceller i tre år nu. Vi bor i ett stort hus, har pool och elbil. Våra elräkningar har tidigare legat ganska högt även på sommaren, mycket på grund av överföringsavgift och skatt då man köper el. De senaste åren har April tom September täckts till 85% av egenproducerad el, och det är där man sparar mest. Om man tar 2024 som ett exempel, där det var låga elpriser var värdet av: Egenproducerad el : 6100 Kr Såld el: 4500 Kr Skattereduktion: 2200 Kr Totalt 12800 Kr Anläggningen kostade oss 105 000 Kr, så payback på ca 8… Läs mer »
Ingen verkar ha nämnt effekttaxan som alla kommer drabbas av från och med 2027. Effekttaxan gör det lite mer lönsamt med kombinationen solpaneler och batteri, eftersom man kan jämna ut effekttopparna och därmed hålla nere nätavgiften. Mycket lämpligt för de som har stora förbrukare, som t.ex. laddning av elbil, bastu osv. Själv har jag solpaneler i tre väderstreck och en genomsnittlig årsavkastning på drygt 6%, utan batteri. Jag tror dock att avkastningen kommer sjunka framöver. Alternativkostnaden för oss var inlåningsräntan på sparkontot vi tog pengarna ifrån (idag c:a 2% innan skatt). Jag betraktar detta som ren riskspridning, investering i annan… Läs mer »
Som du kanske vet anlitade vi Svea Solar för några år sedna och satte upp 28 paneler samt en 15 kW växelriktare. Dessvärre inga batterier då de var för dyra och för små do. Betalade 130 000 kr för detta (10 kWp) Dagens paneler har högre toppeffekt så jag gissar du får runt ca 12000 kWh/år eller nåt. Hade inget att anmärka på Svea Solar, de skötte sig bra. Köpte faktiskt via IKEA men mervärdet var noll och inget. Det du kan tänka på är att återbetalningstiden antagligen inte kommer att stämma med deras prognos. Fokus framöver kommer att vara… Läs mer »
Jättestort tack att du delar med dig Snålgrisen. Har ju följt dig länge men helt missat att familjen faktiskt kör solceller.
Din gissning på 12k typ exakt det jag fått utifrån deras beräkning.
60 öringen har ett par nämnt tidigare och det var väl värd information måste jag säga. Utifrån den offert jag fick så kan man tydligt se att det knappt blir någon såld el under årets månader men det där måste jag ta och undersöka närmre. Har kanske tänkt ett steg för kort här
Kan inte mer än hålla med angående Svea Solar, mina föräldrar anlitade dem för sin anläggning och min pappa var tydlig med att han ville att arbetet utfördes säkert med ställning och sele då han jobbar just med detta fackligt. Det första dem gjorde var att sätta upp ställningen på fel sida huset och jobba på den andra sidan sedan inte ens sätta på sig selarna, möjligen ett missförstånd då de som monterade var från Ukraina och inte hade koll på reglerna.. (Arbetet blev stoppat, och eftersom de var fast pris blev inte mina föräldrar påverkade) Efter solcellerna var monterade… Läs mer »
Det är förmodligen väldigt lokalt. Här i Småland var det bra (helsvenska) gubbar som gjorde jobbet hos mig. De var lyhörda för hur jag ville ha kabeldragning och gjorde det så snyggt det bara kunde göras-
Hör med http://www.moveco.se, de har fått väldigt bra omdömme.
Ska helt ta och fråga efter offert där ifall de levererar hos mig. Som du säger har de fått suveränt mycket bättre betyg än Solar
Tror man får bättre avkastning på att investera pengar något stort internationellt solpanels bolag. Och här hemma köpa el med timtariff
Hej du har bättre avkastning på börsen i indexfond, investor, valfri bank. har haft solpaneler sen 2021 och nu inne på ett andra batteri (som var väldigt billigt). det är glädjekalkyler man får. Men…. jag gör det för att ha en alternativ investering till börsen, en sorts riskspridare. Det andra batteriet är till för att kunna kapa effekttoppar, det första för nätbalansering (som var sjukt dålig ersättning mot vad det utmålades). jag har även en elbil som rullar sjukt många mil så alla kWh jag kan producera och få in i bilen är vinst på så sätt att jag slipper… Läs mer »
Jag har kikat på solceller flera gånger. Men det blir inget för min del. Återbetalningstiden är konstant för lång och mycket i kalkylerna bygger på bidrag och höga elpriser tycker jag. Jag köper aktier och använder utdelning till att betala elräkningen. Har sen dessutom någonting som är värt något även om 30 år. Däremot har jag installerat en LVP i sommarstugan. En lysande affär. Betalar sig på 4-5 är samtidigt som jag utan större fundering håller en högre underhållsvärme när jag inte är där.
Ur ett ekonomiskt perspektiv, nej! Har solceller och är relativt insatt. Jobbar även för ett stort bolag, som bland annat säljer och installerar solceller. De nya politiska besluten/beräkningamodellerna gör att du i bästa fall går +/- 0kr. Dessutom styrs spotpriset till allt större del av den momentana mängden sol, jämfört med för ett par år sedan. Du blir nedringd för att det råder panik och när skattereduktionen försvinner är det game over för alla som kan grundskolematematik. Skulle du ändå vilja göra detta så gå med en elnätsägare, vars garantier faktiskt är värda något. INTE något av de hundratals bolag… Läs mer »
Har själv paneler men inget batteri. Har 9kw och har fått tillbaka lite över 10k per år.
Förutom första året då det var så galna priser, vart över 20k de året.
Betalade 80k för min.
Tror de kommer bli sämre och sämre med ersättningen. Kanske en mindre anläggning i så fall. Tänker skaffa smart mätare till min så jag kan strypa produktionen till egenförbrukningen på sommaren när det är -priser och 60öringen försvinner.
god morgon, Vi gjorde precis som du, tog in offerter från flera olika företag. (bor i gammalt hus på landet, drar en rejäl skopa el per år) Vi har mark att sätta anläggningen på, för att slippa takanordningen och ville ha en enkel lösning. Efter tusen mail (bla Svea, som inte återkopplade när vi började ifrågasätta vissa saker) så kom vi fram till att det enklaste är att köpa två stora batterier som per år skulle hålla nästintill hela våran årskonsumtion. Billigast, så man slipper all service, uppdateringar och diverse andra ganska rejäls kostnader som tillkommer. Två av bolagen höll… Läs mer »
Låter rätt motsägelsefullt måste jag säga. ”drar en rejäl skopa el per år” men en årsförbrukning får ändå plats i två batterier? Ett hembatteri brukar ligga i storleksordningen 10-15kWh…