Årets löneförhöjning blev lite av en besvikelse. Men spelar det så stor roll när allt kommer till kritan? Att löneförhandla har aldrig varit min starka sida. Samtidigt fattar jag inte varför jag med mycket Vård av Barn ska bli lidande.

 

Så mycket mer lön borde du få 2024

Jag skrev tidigare en liten artikel om förväntade löneförhöjningar samt snittlönerna i respektive yrkeskategori.

Din och min lön mot andras

Vad jag själv tar med mig från det jag skrev är att snittet på prognosen för löneökningen 2024 tycks vara 3,7%. Det är ändå rätt bra kan jag tycka, ifall det slår in.

 

Det hade kunnat gå bättre…

Så gick jag då till det årliga lönesamtalet. Det finns alltid en viss spänning inför ett sådant samtal. Lite som när ett bolag presenterar sitt bokslut och styrelsen ger förslag till kommande utdelning (ursäkta en kass jämförelse).

Jag vet inte hur det funkar på alla arbetsplatser där ute, men för oss är det hyfsat enkelt. Respektive avdelning får en sorts pott som då ska spritsas ut bland alla medarbetare. I år låg den potten på 2,7%. En procentenhet under snittprognosen alltså (3,7%). Av den potten är det sedan chefens roll att fördela procenten. Vissa landar under 2,7%, för att ge plats åt de som presterat bättre eller de som då ligger på fel lön som det så fint heter.

För att direkt sammanfatta historian så kommer jag landa under 2,7%, snarare 2,5%.

Årets löneförhöjning blir därmed 1088 kr brutto per månad, lite slarvigt räknat.

Hade jag inte gjort min resa mot miljonen så hade jag troligtvis blivit mer besviken. Idag blir det mest en axelryckning. Chefen (som är ny för mig) hade nog förväntat sig en annan reaktion. Det måste vara roligare att kalla in de som fått mer än snittet, snarare än det motsatta.

Hitintills i år har utdelningsportföljen i snitt levererat 10 000 kr i månaden, som då kan ställas mot dessa 1000 kr extra i lön.

Dessutom har portföljen bara de 3 första månaderna levererat en kvarts miljon i avkastning.

 

En renodlad Joakim Von Anka hade troligtvis surat ihop totalt efter ett liknande lönebesked. Jag själv tänker att andra kollegor i stället kan få ett lyft. Kanske investerar dessa kollegor inte i någon utdelningsportfölj som låter pengarna jobba i stället för att jobba för pengarna.

 

Bör VAB påverka lönen

Vad jag i stället blir besviken över är chefens argument till den lägre lönen. Där fick jag höra att jag VAB:at väldigt mycket under året. Det är förvisso sant. Grabbens tråkiga sjukdom och fruns tråkiga graviditet har gjort att jag ställt upp för familjen som alltid går först.

Samtidigt, borde löneförhöjningen verkligen baseras på hur mycket tid jag lagt under Vård Av Barn? Jag tycker inte det. Förvisso förstår jag att det blir svårare att mäta min prestation mot andras då jag varit på plats mindre tid. Jag förstår problematiken.

Det har blivit en liten tradition på bloggen att jag skriver om mina misslyckade löneförhandlingar, och den här bloggen är nog ingen ställe att gå till för tips i löneprocessen. Snarare har jag velat visa relationen mellan löneförhöjningarna och utdelningsportföljens frammarsch.

Att slita häcken av mig på jobbet, ta på mig ytterligare ansvar och jobba mer än vad jag gör idag är jag inte sugen på. Speciellt inte när jag ser hur lättsamt det är att trolla fram pengar utanför jobbets portar.

39
0
Kommentera gärna :)x
()
x