Hoppas att julmaten givit sig tillkänna runt midjan och att ni alla är nöjda och glada nu efter det att tomten begett sig av. Jag hade, i vanlig ordning, tänkt bjuda på ett par nyårskarameller inför det nya året. Hoppas på att dessa karameller ska smaka riktigt bra och inspirera er till att börja eller fortsätta ert framtida sparande.

Jag tänkte börja med att kika på mitt samlade sparande för 2017. Här vill jag både kika vilken inkomst jag haft och vad jag kunnat stoppa undan respektive månad. I slutet får jag ihop en genomsnittlig sparkvot som jag kan jämföra med föregående och kommande år.

Om ni hunnit räkna på detta ännu vore det grymt kul att höra hur get gått för er.

 

Inkomster och sparande

Gjorde ett diagram över alla månaders lön och sparande och fick fram följande resultat.

Det blåa = mina inkomster

och det gröna = mitt sparande (antingen i aktier, hos Tessin eller Lendify).

Klicka för större bild

Sedan kommer det som må hända kan vara mest intressant, d.v.s. Sparkvoten!

Sparkvoten får du genom att dividera det du sparat med dina inkomster (netto). Med det sagt är en hög lön inte lika med en hög sparkvot. En högre sparkvot får du genom att sänka dina utgifter och optimera din vardag så att du har möjligheten att investera mer.

 

Genomsnittlig sparkvot under 2017: 65%

 

Slutsatser

Vad kan vi dra för slutsats ur detta då? Ja till att börja med uppnådde jag inte det mål jag hade om att varje månad ha en sparkvot på över 50%. Som ni ser gick det utför i september och där blev det bara 48%.

Å andra sidan är det fler månader i ovanstående diagram där jag verkligen överstiger 50% rejält och då den genomsnittliga sparkvoten är över 50% ser jag det som en vinst. Att sedan en enskild månad underpresterar är fullt förståeligt.

Däremot stör det mig lite att tänka på att jag hade uppnått målet om vi inte köpt vår nya TV 😀 TV:n är dock fantastiskt bra och jag ångrar inte vårt köp. Här kan du läsa om September månad.

Det jag dessutom kan säga är att det blir makalöst svårt att slå detta näst år, kanske nästintill omöjligt. Lyckas jag däremot hålla samma sparkvot som 2017 är jag riktigt nöjd.

Under 2018 kommer jag dessutom få hjälp av mina höjda utdelningar för att fylla på extra mycket i portföljen. Det känns positivt och förväntansfullt!

Vi ses imorgon!

1
0
Kommentera gärna :)x
()
x