Igår skrev jag ett inlägg om miljonärsskatten som blev ett av de mest lästa inläggen i år på kort tid. Idag har det kommit färska uppgifter kring den höjda skatten och antagligen insåg S att det var läge att förklara mer med tanke på hur stor debatten varit.

Tusen tack till alla som kommenterade mitt senaste inlägg. Verkligen intressant men tyvärr har jag inte hunnit svara på mycket med tanke på en rätt stressig arbetsdag.

 

Taket på ISK

DI rapporterade under onsdagen att man tagit del av en utredning från riksdagens utredningstjänst där det stod:

Vi diskuterar ett tak för ISK-tillgångar på 100.000 och 200.000 kronor

Taken innebär att vinst på belopp som sparas utöver 100.000 respektive 200.000 kronor beskattas med 30 procent. Det här väver alltså på ytterligare en komplexitet i ISK skatten som i sig inte är allt för lätt att förstå. I korthet skattar du lite varje år oavsett om din portfölj går i vinst eller ej. Skatten är beroende på rådande statslåneräntan. Skulle den stiga blir det att du skattar mer.

 

Förtydligande kring detta

Nu meddelar Magdalena Andersson att ett så pass lågt tak på 100 000 och 200 000 inte är aktuellt.

”Syftet är inte att ge sig på vanliga småsparare. Ungdomar som sparar ihop till insatsen till sitt första boende eller någon som är lite äldre som sparar för att sätta guldkant på tillvaron när man går i pension”, säger hon.

Sedan meddelar hon att en tredjedel av de pengar som finns på ISK-kontona är konton som har 3 miljoner eller mer sparande. Det är just här de ställer sig frågan ifall det fortfarande ska vara ”rabatterad” skatt på sparande som ISK innebär.

Men jag själv menar att vi ännu inte kunnat se den faktiska inverkan på ett ISK sparande. Vänta bara tills statslåneräntan stiger och börsen går ner några år. Helt plötsligt blir det inte ett fördelaktigt sparande via ISK (du skattar ju även fast du inte gjort någon vinst under året)

 

Viktigt är att de inte slagit fast gränsen på 3 miljoner, men mycket lutar mot det:

”Vi har inte satt ned foten, men vid 3 miljoner är det väl svårt att säga att man är småsparare längre.”, fortsätter Magdalena Andersson.

 

Är jag en småsparare?

Jag har inte allt för långt kvar till 3 miljoner. Innebär det att jag inte längre blir en småsparare?

Självklart går det att vrida på definitionen men anledningen till mitt stora sparande är inte att jag drar in galet stor lön. Tvärt om, jag har rätt kass lön om jag kikar på vart många universitetskompisar tagit sig i lönekarriären.

Nej, mitt sparande kommer från mina metoder att inte spendera pengar på saker som inte ger mig nog värde. Sedan om jag är småsparare eller inte, ja det verkar Maggan redan ha svaret på.

 

 

95
0
Kommentera gärna :)x
()
x