Det sista vi väljer att gör oss av med är troligtvis vårt hem, medicinen vi behöver samt maten på bordet. Innan den stunden kommer så är det buffertsparandet som får lida. Det här beteendet ser vi redan idag hos svenska folket och det är självklart ingen vacker syn.
Jag har personligen gjort det omvända. Mitt sparande på banken har ökat och mina investeringar på börsen har minskat. Det är inte optimalt med tanke på att börsen erbjuder fenomenala möjligheter just nu, men det är något jag helt enkelt blivit tvungen att göra med tanke på husköpet.
Enligt färsk statistik från SCB så minskar nu tillgångarna på bankkontot kraftigt. För andra kvartalet i rad var uttagen från hushållens bankkonton större än insättningarna. Risken är väl att trenden fortsätter innan räntan börjar sänkas igen.
”Det är en väntad men oroväckande trend. Många har behövt ta av bufferten för att parera det senaste årets utgiftssmäll men räntetoppen kan dröja en bit in på hösten, då kommer hushållens motståndskraft återigen att prövas”, säger Américo Fernández, privatekonom på SEB
Vart försvinner pengarna?
Den okända faktorn är givetvis vart pengarna tar vägen när de plockas ut från banken. En teori är att svensken flyttat pengarna från bankkontot till börsen igen, men det handlar nog bara om de med riktigt goda marginaler. En mer sannolik teori är att man försöker amortera mer på bolånet, en trend som faktiskt ökat.
Mest sannolikt är ändå att ökade kostnader helt enkelt fått hushållen att ta från bankkontot för att betala det som ska betalas. En oroväckande trend, som Fernández säger.
Fördelen är trots allt att utlåningen minskar, vilket också är det man vill se av stigande räntor. Under årets första kvartal var årstillväxten på lån nere på rekordlåga 2,5% enligt SCB.
Det ska bli spännande att se hur regeringen ställer sig till det här. Ökar de tillfälliga stödpaketen till hushållen eller hur ska man tackla situationen? Det bästa enligt mig är att inte ge godis till barnen. Har man gjort dåliga kortsiktiga beslut så får man lära sig av den läxan.
Kanske får man svälja stoltheten och sälja sin nya fina elbil som man köpte då pengar faktiskt var gratis. Det tråkiga är givetvis att människor har lätt att förse sig med prylar, men svårt att göra sig av med dem.
Rika människor blir rikare och fattiga fattigare
Man får väl rösta på V om man vill ha en ändring på det där 🙂
Tack för kommentaren
Det svider nog rejält i skinnet för många men faktum är väl att de som är födda runt 2000-talet eller senare vet inget annat än ”noll” ränta på bolån mm och nu när räntorna stiger till ”normal” nivå som vi äldre är van med, så blir det jobbigt då många lånat för att köpa dyra bostäder och bilar.
Jag instämmer, men det är det brutalt snabba höjningar. Det känns.
Även folk födda innan 2000-talet får sig en käftsmäll. 80-talist här som alltid levt sparsamt men nog är det kännbart alltid.
Är faktiskt förundrad över att folk fortfarande konsumerar som de gör.
Inte bara kostnaden för bolånet som ökat 500%. Maten, elen, drivmedel, sällaköpsvaror, resor m.m.
Skrämmande om det är bufferten man tar av.
Ny höjning att vänta på torsdag. Det kommer sannolikt sämre tider innan det vänder. Jag håller i hatten och fortsätter dra åt där det går…
Yupp, jag är 80-talist, så jag band lånet på 10 år på 2%. Fick min gamla Far till att göra det samma. Men lyckades inte övertala någon annan inklusive min äldre syster. Folk är något hjärntvättade alla svarar samma sak ”historisk tjänar man inte på att binda”
För man gör ju inte det. Har man marginaler att klara tillfälliga höjningar har man aldrig tjänat på att binda. Det ska ses som en försäkring där du betalar en premium för att veta vad du har för utgifter varje månad.
Just nu känns det bra med bundet, men det kanske det inte gör om 3 år om rörliga då är på 0.5%.
Snyggt Benny, bra med såna som kan tänka och agera självständigt.
Man får lära sig den långa vägen helt enkelt. Knappt något man kan läsa sig till det där 🙂 Kan väl själv säga att jag aldrig heller fått smaka på den världen på riktigt då jag inte ägde mitt boende på den tiden
Bilden visar väl att tillgångarna ökar men inte lika mycket som tidigare? Eller ska man ta bort kpfi?
På just den där bilden har tillgångarna minskar tillväxten av tillgångarna på sparkontot. Men det SCB meddelat är att man även ser hur fler tar ut från sitt banksparande. Frågan är givetvis vad man väljer att göra med de slantarna.
Svenska styrräntan bör höjas till 4,25% imorgon. USA har 5,25%. England har 5%. ECB har 4/4,25% med fler höjningar i bagaget. Riksbanken tar dessutom långsemester till september medans andra kommer höja friskt under tiden. Svenska Kronan kommer fortsätta rasa. Helt i onödan. Nästan 10% inflation dessutom.
Yupp Sverige ligge rlångt efter i räntehöjningar vilket leder till att valutan inte stärks när Riksbanken höjer men inte tillräckligt för att ens vara i paritet med andra länders räntor.
Men det är ju vad Riksbanken vill, de vill att vi ska ha en svag valuta detta har alltid varit målet de sista 15 åren.
Ja riksbanken får skärpa sig nu. Slå till rejält och höj styrräntan direkt till 8% nu när inflation ligger kring 10% (2% inflation är ju målet). Då kommer kronan stärkas mot övriga valutor vilket skulle få ned inflation (dessutom kanske man äntligen skulle kunna få råd med en bostad i Stockholm istället för hyresrätt samt aktier lär ju då också bli billigare vilket alltid är trevligt).
Ryck plåstret snabbt samt MVH
PS. Lär bli 0,25-0,5% höjning imorgon tyvärr
Att försvaga en valuta är extremt enkelt. Att stärka den är inte lika lätt. J.fr vad som är enklast: Att konsumera pengar, eller tjäna pengar? Samma princip gäller för valutor.
Känns verkligen som att vi nu gått från positiva utsikter till mer negativa igen. Det har vänt snabbt 😀
Räntor, mat, drivmedel äter upp en stor del av inkomsten för dom flesta just nu.
För att inte dra ner på levnadsstandarden ryker många buffertar.
Glöm dock ej att investera nu för plankan du köper är mest troligt 50% dyrare om 5 år.
Investera lite försiktig i fastigheter som är dubbelt så dyra om 10 år.
Jag som kört över 16000mil med (då nyinköpt) elbil från 2019 kan till dags datum konstatera att detta är billigaste bilen jag ägt per mil. TCO på under 20sek per mil (mycket pga i stort obefintlig service och mycket gratisladdning). Lär bli många som säljer sin ICE-bil dock när drivmedelspriserna lär fortsätta att stiga pga peak oil (en stor förklaring till dom nu samverkande kriserna vi ser). I övrigt håller jag med om att prylar är lidelse så nu när jag inte jobbar denna sommar har vi sålt av massa gamla saker i källaren och dragit in nästan 10tkr bara… Läs mer »
Jag och min sambo skrotade en bil med motorproblem, sålde en bil för 90000 och köpte två begagnade elbilar för sammanlagt 300000 för 2,5 år sedan. Vi har sparat bensin för 130000 kronor sedan dess. Laddningen kostar några hundra per månad, men med elstödet som var och med timprisstyrning så gick det nog nästan jämt ut. Dessutom har jag laddat 50% av den ena elbilens laddning helt gratis vid jobbet. Jag brukar säga att de inte kan kallas för bilar. Det har varit rullande sparbössor för oss. Vi bor i (billig) villa på landet med långa pendlaravstånd till jobb. Har… Läs mer »
Tjenare!
Snyggt. Ja det där med att ladda elbilen på jobbet har nästan blivit som att Bajsa Borta. Tror dock laddningen vinner i kronor räknat.
Känner många som har stolle handlat då pengar var gratis.
Köpt Husvagn för 3 år sen 350..kr .. varit använd 3 dagar på 3 år.
Nytt kök till lägenheten 300.. kr.. det gamla var 5 år.
Semester i Thailand på kredit..
Utomhus pool under Coronan .. täcker hela gräsmattan..
Känns ej som någon lågkonjunktur i min mellan Svenska Stad.
Hör polacker och estländare som förfasar sig över kronan.
Blir ej många Euro.
Man får hoppas att regeringen inte delar ut subventioner till bygg industrin. Det måste bottna ur först och sen se om man måste göra något. Finns ju risk att inflationen bara fastnar runt 4-5% som i inflationens värld är en väldigt ”sticky” nivå. Man snackar sällan om det
Tror att Riksbanken höjer med 0,5% tar i ordentligt. Kommer att röra om i burken. Inte en dag för tidigt. Skall bli kul och se hur dessa fastighetsbolag som inte brytt sig om att kolla på risken reagerar. Hur som helst kanske man kan köpa Hufvudstaden för 115kr. Katarina Martinsson köpte för 118kr.
MvH Lars
Köpa hufvudstaden känns korkat. Om de skulle värdera sina fastigheter till en rimligt värdering på 5-6% avkastningskrav så skulle de handlas till substanspremie på över 100%. Istället så värderar de sina kontorsfastigheter med stora vakanser till lägre avkastningskrav än vad de andra fastighetsbolagen gör på stabila hyresrätter.
Men kontorsfastigheter går ju att omvandla till bostäder, på lukrativa adresser dessutom. Håller med, ingen behöver mer kontor nu, men bostäder, det skriks det efter.
Då måste kommunen gå med på att det skall ändra till bostäder det tar år att få godkänt.
Ja de måste höja med minst 0,5% men även efter en sån höjning kommer de ligga efter så kommer inte påverka SEK nämnvärt.
Ja det är nog många som svettas nu när de sitter på dyra lån och räntor som ökat från 1% till 3,5%. Bankernas CALP-kalkyler ska ju täcka detta för bolån, men bil och andra konsumtionslån är det värre med. Vårat största problem är den svenska kronan som har blivit usel. Dumma som vi var valutasäkrade vi inte de pengar som ska användas för bostadsköp utomlands till en mer stabil valuta. Det får vi äta upp nu, pengarna räcker helt enkelt inte till längre för att köpa den tilltänkta bostaden, så nu blir det att spara och vänta något år till.… Läs mer »
Många bostadslån ser nog värre ut från 1-1,5% till nu 5% rörligt(Nordea)
Själv band jag hus lånet på 10 år på 2%, och band ström priset på 5 år på 40 öre. Är fascinerande hur ignoranta folk är vad gäller inflation. Men visst när bank toppar+DI journalister sitter i TV Q4 2021 og säger att denna inflationen försvinner straxs inga problem alls. Då tror folk på det då de inte förstår att banker tror att uppkomsten av inflation kommer från att folket förväntar inflation. Så om alla tror att inflationen ska gå ner då går den ner. Sen att folk inte säljer huset eller bilen i slutet av 2022 eller i början… Läs mer »