Julafton är över och jag måste ändå säga att det blev en bättre jul än vad jag hade förväntat mig. Kanske beror det på lågt ställda förväntningar? Samtidigt har jag nu ett ekonomiskt bekymmer som jag brottas med. Lite av moralisk karaktär.

Det är så att jag har en syster. Hon har barn sedan tidigare men är nu ensamstående.

Hennes ekonomiska problem har egentligen förföljt henne sedan hon började studera. Det går i princip inte ett enda samtal mellan oss utan att hon på något vis nämner bristen på pengar och dess bristvara.

Innerst inne har hon ett gott hjärta, trots att vi varit lite elaka på varandra nu det sista året. Vi bråkade galet som barn och mamma var väl orolig ett tag att hon skulle slita mig sönder och samman på den tiden.

Om Julklappen

Trots hennes ekonomiska status fortsätter hon att spendera. Det är lite klassiskt Lyxfällan-beteende över det hela (ni som sett förstår säkert). Impuls utan dess like!

Till saken hör att hon nu under julen ville ha tips från mig kring en pryl som hon tänkt köpa åt sitt barn. Jag lovade att kika upp detta och jämföra priser samt ge mitt tyckande och tänkande.

Som vanligt kan jag oftast inte göra saker direkt utan det blir liggande. Jag är dessutom noga med att jämföra pris/värde. Men så helt plötsligt ringde hon mig och sa att hon köpt presenten själv. Fint, tänkte jag! Bara det att hon köpt en deluxe variant av just den här saken som kostat henne mellan 10.000 kr – 15.000 kr.

”Den var nedsatt med nästan hälften!”, var hennes svar när hon insåg hur chockad jag blev…

Jag frågade Inte hur hon lyckats finansiera det här kalaset, även om tanken kring lån slog mig. Dealen var dock att vi skulle dela på den här presenten. Eller kanske snarare ”gå samman”. Då vi verkligen inte är många som delar så blir det en rejäl kaka per skalle.

Det är alltså mitt lilla bekymmer…

Ena delen av mig säger att jag ändå har så pass hög sparkvot och att det skulle vara självklart för mig att betala, låt säga 1/3 av detta. Samtidigt ska gudarna veta att jag inte hade kunnat hålla den här sparkvoten om jag själv haft ett liknande beteende. Då jag själv varit där så vet jag hur det är.

Och ja. Jag sa till henne att jag tyckte den var väldigt dyr och att vi hade kunnat få en liknande pryl för kanske 1/5 av priset fast utan blinkande lampor och raketramper.

Hennes barn blev i alla fall jätteglad för paketet så jag skulle väl kanske säga att tåget att skicka tillbaka prylen redan gått?

Hur hade ni gjort i min situation? Era röster är anonyma och ni måste rösta för att se resultat.

Självklart får ni kommentera om ni har någon annan förslag till lösning. Jag väntar med att swisha tills jag ser hur ni röstat.

Hur hade du gjort?
×
41
0
Kommentera gärna :)x
()
x