Regeringens nya budget bestÄr av tusentals sidor men kan ÀndÄ sammanfattas till ett par viktiga punkter skulle jag sÀga. Till dig som hoppats pÄ sÀnkt skatt för ISK/KF sÄ kommer du bli besviken. Besvikelsen Àr dock mycket större hos alla de som pendlar dag ut och dag in till sin arbetsplats.

 

SĂ€nkta bensinpriser 2022

Jag sÄg ett litet reportage nyligen pÄ TV4 dÀr en knegare stÀllde sig negativ kring regeringens budget kopplat till drivmedelspriserna. Han menar att den nya regeringen lovade guld och gröna skogar men att förÀndringen nu inte blir sÄ stor.

Han Ă€r inte ensam med att tycka det…

Även förra regering stĂ€ller sig kritiska. Lovordet var ju att det skulle bli 10 kr billigare vid pump. Nu blir det i stĂ€llet 14 öre billigare för bensin och 41 öre för diesel. Man har berĂ€knat att det hĂ€r i snitt kommer att innebĂ€ra 400 kr extra för hushĂ„llen i mĂ„naden om du kör 1500 mil per Ă„r.

 

ISK skatten dÄ?

Som du sÀkert minns var Àven sÀnkt ISK skatt uppe pÄ bordet. Ett grundavdrag pÄ 300 000 kr skulle göras pÄ investeringssparkonton (ISK). Men nÄgon skattesÀnkning blir det Àn sÄ lÀnge inte. Sedan finns det givetvis chans att man gör Àndringar framöver.

 

Skulle man köpt elbil?

Vad som ocksÄ Àr anmÀrkningsvÀrt Àr det slopade stödet nÀr du köper elbil (klimatbonus). Det hÀr kan röra sig om 70 000 kr för ett enskilt köp. Beskedet gjorde att kön ringlade sig lÄng till bilhandlarna dÄ sista dagen att fÄ stödet var igÄr. Kanske var det hÀr den lilla droppen som fick bÀgaren att rinna över för de som tidigare tvekat mellan att Àga/inte Àga elbil.

Jag har dÄ kvar min dieselbil som drar ca 0,5 liter milen. SjÀlvklart Àr jag sugen pÄ elbil men har inte Àgnat tid Ät att försöka hitta en som Àr stor nog för att rymma barnvagn och sÄdant.

 

Grattis till arbetslösa

FoolProofMe - So You're Young and Unemployed. What Should You Do?

De som faktiskt Àr vinnarna Àr vÀl de som inte Àr ute i jobb. De bÀttre förhÄllandena som infördes under pandemin med bland annat ett högre maxtak stannar kvar. Det hÀr var tidigare tÀnk som en temporÀr lösning.

 

 

14
0
Kommentera gÀrna :)x
()
x