Vad vi ser här och nu är den största prisökningen på mat sedan 1950-talet, enligt statistik från SCB. Bara det senaste året har priserna på mat och alkoholfria drycker ökat med 20,95%. När det kommer till matpriserna så tycker jag att det finns några saker som är mer intressanta än andra.
Först en liten parentes. Det verkar som att Elsas önskan slog in, efter 8 års väntan. Den som väntar på något gott…
Frågan är väl om det här verkligen kommer innebära lägre köttkonsumtion nu när svenskarna vallfärdar mot den billiga falukorven och Eldorados köttbullar.
Matpriserna – det här är unikt
Vi får gå tillbaka till 1951 för att se en tolvmånadersperiod där matpriserna ökat med över 20%. Det här var inte långt efter andra världskriget så det vi ser här och nu är rätt anmärkningsvärt.
Det enda livsmedlet som faktiskt sjunkit i pris är salladskålen. Här är de livsmedel som ökat allra mest. Med facit i hand får vi alltså byta ut purjolöken i soppan mot salladskål. Hur bra det blir kan jag tyvärr inte svara på.
Produkt
|
Årsförändring (%)
|
---|---|
Purjolök | 79,5 |
Blomkål | 79,2 |
Paprika | 54,1 |
Honungsmelon | 51,4 |
Socker | 48,1 |
Annat smörgåsfett | 45,3 |
Smör | 39,4 |
Småcitrus | 38,4 |
Gräddfil, creme Fraiche | 38,4 |
Hushållsmargarin | 38,0 |
Varför så höga matpriser?
Vad som är extra intressant är att matpriserna i vårt grannland Norge inte alls stigit till skyarna under de sista mätningarna. I stället verkar att prisökningstakten nu i stället avtagit. Här i Sverige fortsätter den stiga. Det här illustreras med en från Dagens Industri
Det finns något som kallas HIKP, vilket är ett normaliserat konsumentprisindex. Detta ska då skapa jämförbarhet mellan europeiska länder låter det så fint. Har du lust att läsa mer av det mot förmodan så hittar du info här.
Hursomhelst uppgick HIKP till 8,7% för Norges del (februari). Enligt SCB som visar att prisökningstakten så låg den siffran på 21,6% i februari här i Sverige. Vi ser alltså en mer än dubbelt så hög takt här i Sverige jämfört med grannlandet.
Anledningen sägs enligt branschorganisationen Svenska Dagligvaruhandel vara den svaga Svenska kronan. Tyvärr kan det resonemanget inte försvaras då norska kronan fallit mer än svenska jämfört med både dollarn och Euron det sista året.
Riksbankens uppmaning har under den här tiden varit att jaga reapriserna i butik. Det här har i sin tur fått livsmedelsföretagen såsom Axfood att se rött. Och det är klart, om alla enbart plockar det billigaste varorna så kommer det problem. Svaret från livsmedelsbutikerna blir således att skippa många reapriser.
Nästa vecka får vi kanske svaret
De stigande matpriserna har fått finansminister Elisabeth Svantesson (M) att kalla dagligvarujättarna Axfood, Coop och Ica till någon typ av möte nästa vecka. Här ska man stå till svars varför man höjt priserna mer än grannländerna. Det mötet hade man gärna varit deltagare i.
Mia Brunell Livfors (VD för Axfoods majoritetsägare Axel Johnson) har kommenterat detta. Enligt henne så ligger felet i höjningen inte hos Axfood och andra matvarujättar. I en intervju med DI säger hon:
”Axfood har höjt priserna mindre procentuellt, gentemot kund, kontra ökade inköpspriser och omkostnader. Det är en hel kedja av anledningar som ligger bakom matprisinflationen. Det är inte så att det är butikskedjorna som har höjt priserna utan man måste se hela värdekedjan”
Vidare säger hon:
”De som har verktygen i sin hand och kan göra någon förändring är faktiskt regeringen själva”
Jag är beredd att hålla med till 100%. Tar vi in fler från andra länder än vad vi klarar av, ja då kommer det bli problem. Höjer vi skatterna allt för mycket, ja då kommer det bli problem förr eller senare.
Själv hoppas jag på att Elisabeth Svantesson sätts på plats nästa vecka och att inte matvarujättarna sätts som ansvariga här.
Läs gärna mer om Axfood som utdelningsbolag och varför jag äger dem i portföljen.
ICAs avans per vara är 31,1%. Såklart skall personal, hyror och el med mera betalas. Vad man sällan hör i ”mediastormen” hur mycket har ägaren tagit ut i lön. Extra konstigt verkar det vara när det i princip nästan är bara är Ica butiks ägare som köper de dyraste bilarna i Sverige.
Mvh
Tjosan Larsa!
Nä precis, men den informationen tycker jag man skulle kunna gräva fram 🙂 deras löner är nog de första som höjs
Läste på något forum om vilka ica handlare som köpt vilka bilar. Minns tyvärr inte. Kanske det var twitter?
Detta kanske är smaskigt för ica?
Ica kopierade rakt av Ewalies företagsidè
Mvh
Äh upp med siffrorna på bordet.
Så får vi se, se vad som döljer sig i kostnad för såld vara.
Flesta bolagen passar på att höja priserna.
Drivmedelpriserna har snart på årsbasis stannat av så kommer vidare prishöjningar så vore det galet. Samma med valutor.
Tänker på bönder och logistikkedjans kostnader.
Problemet med detta är att det finns massa mer kostnader än bara varorna. Så om ica köper in smör för 20 kr istället för 15 så betyder det inte att kostnaden för ica bara har ökat med 5 kr.. De ska fortfarande transportera/lagra sen ställa upp i en butik av personal med lön samt att lokalen har en hyra som ökade med ca 9% vid årskiftet. Sen ska kylningen av smöret betalas. Så 20% marginal på en enskild produkt ger inte 20% vinst..
Väl talat!
Vilken tur att dina varor bara påverkas av bränslepriset. Att det är explosivt dyrare med ”strunt” som gödsel, el, hyror, löner eller nyanskaffning av utrustning kan inte ha nån effekt. Inte heller att det tar sin tid för kostnader att leta sig igenom värdekedjan. Vi har minst ett år kvar av hög inflation på mat, och det förutsätter att det jag nämnde ,(och allt jag glömt) slutar öka i pris idag. Faktum är att vi 2022 globalt hade ett extremt bra år för skördar samt en mild europeisk vinter. Får vi ett normalt, eller gud förbjude, ett missväxtår 2023. Är… Read more »
Verkar inte vara ett problem i Norge.
Om du läser igen så ser du att jag tar hänsyn till värdekedjan.
Konstgödsel:
Sverige har ingen egen produktion av det och således så importeras det och valutan påverkar där med. Samt drivmedelpriser påverkar därav för frakt av gödslet.
Trevlig dag 😉
Annat smörgåsfett 45,3%
lidl lättmargarin ”lätt” har ökat från 9,90:- till 22,90:-. en nätt ökning med sådär 130%…
denna veckan är just det paketet nedsatt till 16,90:- så jag tänkte passa på att köpa ett paket extra, men hyllan var helt tom när jag kom dit strax efter kl 16.
man kan även konstatera att kort datumlådorna är tomma nuförtiden när folk har blivit mer medvetna om priserna.
Men snälla, köp inte margarin, det är inte ens mat. Smör eller om du måste, smör blandat med rapsolja.
Pannkaka blir ju typ bäst att steka i margarin men annars använder jag det typ aldrig 😛
Det bästa är att man kan frysa ner betydligt mer än vad man tror. Sedan tror jag inte att vi kommer komma tillbaka till den prisnivå vi såg tidigare men lite kommer nog priserna sänkas
Vid jämförelsen med Norge, så stämmer det ju att norska kronan också tappat.
Men det många förbiser är att vi i Sverige importerar 50% av alla mat. Det gör inte Norge.
De har också stora jordbruksstöd, så en del av maten betalas via skattsedeln.
Ah det var ju intressant. Trodde vi importerade i princip lika mycket. Men det är klart, dom har ju laxen ????
En del borde väl Veronica på att norrmännen haft generellt högre baspriser än Sverige på många livsmedel. Delar ju åkt till Sverige för att handla billigt.
Om en vara kostade 100 kr i Sverige men 120 kr i Norge och sen höjs priserna med 21 resp 8 procent då bli nuvarande priser 121 kr och 129 kr.
Fast med tanke på att medellönen i Norge är 864866 norska kronor jämfört med 416306 svenska kronor, betalar de ”halva priset” jämfört med oss, även om maten är dyrare. Eller tänker jag fel?
Mycket tyder på att vi är i inledande fasen av mänskligheten kanske intressantaste ögonblick (i stort global hyperinflation). Rikedomar förstörs inte utan dom överförs (nu till dom som äger ädelmetall och råvaror). Har själv upplevt flera hyperinflationer och det går att klara sig finfint om du bara ser till att inte sitta på svarte Petter (valuta som SEK,EUR,CNY,USD mfl mfl).
Historien härmar sig själv om och om igen och vi lär oss aldrig av historien tyvärr.
MVH
PS det går att förhindra men styrräntan måste skyndsamt höjas till ungefär samma nivå som inflation (ca 15%).
”Jag är beredd att hålla med till 100%. Tar vi in fler från andra länder än vad vi klarar av, ja då kommer det bli problem. Höjer vi skatterna allt för mycket, ja då kommer det bli problem förr eller senare.”
Så ökade livsmedelspriser beror på invandring? Hahha kul slutledningsförmåga!
Jo exakt så! Nä men det jag menar är att Sverige som land inte fattat dom bästa besluten nu de senaste årtionena. Sedan vet jag inte varför just Sverige sticker ut här men som någon skrev ovan importerat Sverige mer än Norge och då kanske det är rimligt