Igår läste jag en artikel om att inkomsterna mellan de rikaste och fattigaste ökat rätt mycket från 1995. Men, är det här så farligt som det faktiskt låter?

Genast dyker fiktiva figurer som Robin Hood och Karl-Bertil Johnsson upp i huvudet. “Ta från de rika och ge till de fattiga”. Mer omtänksamt och rakryggat kan det väl knappast bli?

Det här har länge varit en debatt och Jonas S var en av dem som förespråkade höjda skatter för aktieutdelningar enligt den 10 sekunder långa videon nedan:

Men frågan till dig här och nu är:

Behöver du vara rik för att börja investera och äga aktier?

Jag började från 1 kr så själv var jag rätt fattig…

Vad säger tabellen nedan?

Grupp

2019

2010

1995

1 procent av befolkningen med högst inkomster 1021% 809% 441%
10 procent av befolkningen med högst inkomster 308% 282% 214%
10 procent av befolkningen med lägst inkomster 38% 38% 43%

Här ser vi alltså att medelinkomsten bland den 1% med högst inkomst tjänar 10 gånger så mycket som medianinkomsttagaren.

Samtidigt ser vi att medelinkomsten bland de 10% med lägst inkomst enbart har 38% av medianen.

Vi kan också se att gapet ökat rejält från 1995. Inversen av det Karl-Bertil ville uppnå med andra ord.

Det finns en artikel där man listar 10 intressanta fakta om Bill Gates förmögenhet. Där står bland annat han kan spendera 1 miljon dollar varje dag men pengarna hade ändå räckt i 285 år. Hade du kunnat spendera sisådär 8 miljon kronor varje dag i 285 år?

Det här stör ju många något så in åt h*lvete. Varför kan han inte bara dela ut pengarna till de som ligger längst ner i tabellen kan man fråga? Well, jag tycker ändå att personer som har en så galen förmögenhet ändå gjort sjukt mycket för mänskligheten. Det gäller inte i alla fall men oftast har personer likt Bill Gates förändrat mänskligheten och därigenom tycker jag att man gjort sig förtjänt av extra slantar. Pengarna som blivit i vinst har bland annat gått till att driva mänskligheten ännu längre framåt.

Oftast har dessa människor inte haft pengar i sikte utan snarare ett brinnande intresse för att följa deras drömmar. Pengarna har kommit som ett brev på posten. Undantaget är väl Warren Buffett som byggt upp sin förmögenhet helt med hjälp av börsen. Han har väl ändå inte påverkat världen? Vad andra än tycker så har Warren påverkat mig med inspiration upp över öronen och att han sitter med en fet pengahög stör mig inte ett dugg.

 

Sedan får vi tänka på att det är många som faktiskt är galet rika och som ändå skänker mycket till välgörenhet:

“Pengar gör mig lyckligare för jag kan ge bort det”

1.9 12 votes
Article Rating
13
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x