Jag såg nyligen en fråga swisha förbi varför svenska börsen fortsätter falla.

Självklart är det en intressant fråga men också rätt irrelevant. Det enda du egentligen behöver bry dig om är att det sätts en lägre prislapp på de aktier du äger när svenska börsen generellt sjunker. Plagget du köper (aktien i det här fallet), ja det är däremot detsamma.

Vad som också faller är priset på kexchoklad. Det här spartipset kommer i ”samarbete” med Statoil (Circle K) som just nu ger bort en kexchoklad för 1 kr när du tankar. Vad som inte står är hur mycket du måste tanka. 

Räcker det med att du duttar i något öre i tanken? Ibland får jag sjuka idéer och det här är ett av många exempel. När du sedan tankat för något öre så är det viktigt att du lyfter slangen rejält så du även får med det som personen innan betalat för men inte tankat. Ja jag vet, troligtvis är detta en myt.

Lite som myten att du får mer bränsle för pengarna ifall du inte håller in avtryckaren till bensinhandtaget helt utan tankar under en längre tid. 

 

Inkomster

Här är min lön och mina inkomster från bloggen förra månaden. Anledningen att jag visar förra månadens lön är för att det är denna jag under september spenderat från och nu när lönen kommit för september ser jag vad jag kunnat spara.

 

Lön 26 963 kr
Bloggintäkter 3 550 kr
Övrigt 0 kr
SUMMA 30 513 kr

Samtliga av inkomsterna är redovisade netto, d.v.s. efter avdragen skatt. Utdelningen räknar jag inte med under inkomster då denna återinvesteras direkt.

Sparande

Idag lägger jag 1500 kr per månad i amortering. Jag har tänkt att öka denna något inom kort. Just nu är belåningsgraden på bostaden ca 30%. Målet är givetvis att bli helt skuldfri igen, även om det kan ta tid.

Det var länge sedan jag sköt in extra slantar i SaveLend och Tessin. Läget på börsen är helt enkelt allt för fint just nu och det är många köp jag fortfarande vill göra.

Avanza 10 500
Amortering 1 500
SaveLend 0 kr
Tessin 0 kr
SUMMA 12 000 kr

 

 

Utöver nysparandet från lönen blev det även 3 448 kr i utdelning som självklart återinvesteras direkt.

Sparkvot

Räknat på ovanstående inkomster och sparande blir då sparkvoten…

%

Sparkvot

Så beräknar jag sparkvoten

Sparkvoten beräknar jag genom att ta det jag lyckas spara och dividera med samtliga intäkter (netto).

Den stora frågan är givetvis vad man ska räkna med i sparandet. Själv tar jag enbart med det jag sätter över till min portfölj och diverse andra investeringsalternativ som t.ex. Lendify. 

Jag kan tycka att ammortering till hus och CSN är helt okej att räkna med i sin sparkvot. Däremot tycker jag att det inte är ok att räkna det sparande som du gör till en utlandsresa som du och familjen tänkt åka på nästa halvår.

11
0
Kommentera gärna :)x
()
x