Är det någon gång man önskar sig ett ökat sparande så är det under en generell nedgång på börsen. Då är det bra mycket trevligare att köpa. Jag har plockat ut 4 bolag där jag kommer fokusera mina köp här framöver.

4 aktier jag vill köpa nu

Givetvis har jag ett ökat köp-sug i det mesta av portföljens innehav, men ska jag ändå ranka det jag mest vill köpa så ser det ut såhär:

 

När det blir skakigt kommer små- och medelstora bolag påverkas hårdare än större bolag. Via Svolder får du en bred exponering mot dessa bolag men det innebär också att kursen tagit mycket stryk på senare tid.

Latour handlas förvisso till nästan 40% premie, vilket kanske känns dyrt då snittet är strax över 20%. Å andra sidan har Latour handlats till nära 70% premie för inte allt för länge sedan.

Månadsutdelaren Cibus har kommit ner en hel del på senare tid och handlas nu till över 4% direktavkastning. I år höjde man utdelningen med 5%. Innehavet är inte jättestort i portföljen så jag passar gärna på att köpa lite mer

Texas levererade en ruggigt stark rapport för fjärde kvartalet där både vinst och omsättning kom in högre än analytikerna trott. Ändå har aktien tappat en del, mest för att världen nu tror på att bristen på halvledare inte kommer vara allt för länge till. Jag tänker lite omvänt och tror att det kommer dröja länge till innan vi ser en minskad efterfrågan.

Läs gärna min fulla analys kring varför jag äger utdelningsbolaget Texas Instruments:

Texas Instruments TXN – diamanten bland utdelningshöjarna

Inkomster

Såhär såg min lön och mina bloggintäkter ut förra månaden. Det är av denna jag levt på nu under februari och under nästa rubrik visar jag vad som blev över och det jag nu kan investera.

 

Lön 17 540 kr
Bloggintäkter 9 758 kr
Övrigt 0 kr
SUMMA 27 298

Samtliga av inkomsterna är redovisade netto, d.v.s. efter avdragen skatt. Utdelningen räknar jag inte med under inkomster då denna återinvesteras direkt.

Sparande

Den här månaden har jag valt att fokusera nästan allt sparande till min börsportfölj. 1000 kr  går över till Lendify då jag har en automatisk överföring dit

Avanza 16 500 kr
Lendify 1 000 kr
Tessin 0
SUMMA 17 500 kr

 

Sparkvot

Räknat på ovanstående inkomster och sparande blir då sparkvoten…

%

Sparkvot

Så beräknar jag sparkvoten

Sparkvoten beräknar jag genom att ta det jag lyckas spara och dividera med samtliga intäkter (netto).

Den stora frågan är givetvis vad man ska räkna med i sparandet. Själv tar jag enbart med det jag sätter över till min portfölj och diverse andra investeringsalternativ som t.ex. Lendify. 

Jag kan tycka att ammortering till hus och CSN är helt okej att räkna med i sin sparkvot. Däremot tycker jag att det inte är ok att räkna det sparande som du gör till en utlandsresa som du och familjen tänkt åka på nästa halvår.

15
0
Kommentera gärna :)x
()
x