Sparande har alltid varit viktigt och något som ligger varmt om hjärtat. Nu, när börsen beter sig som den gör, känns det viktigare än någonsin och frågan är vilka knep jag nu kan använda för att öka sparkvoten under kommande månader.

Inkomster

Det sista man vill är väl att vara sjukskriven eller gå arbetslös när vi har det här läget på börsen. Egentligen är det nu man skulle vilja jobba övertid men jag har inte ”lyxen” att kunna göra det på mitt jobb. Vissa verkar ju ibland kunna få jobba hur mycket som helst.

Som vanligt är det lönen jag fick förra månaden som jag presenterar här. Anledningen är att jag betalat räkningar från denna och spenderat av den nu under september. Det som då är över från den kan jag sätta över till Avanza, något som jag gjorde redan i fredags.

All som du ser nedan är netto, alltså efter all skatt är dragen.  

 

Lön 31 665 kr
Bloggintäkter 4 321 kr
Övrigt 900 kr
SUMMA 36 886 kr

Samtliga av inkomsterna är redovisade netto, d.v.s. efter avdragen skatt. Utdelningen räknar jag inte med under inkomster då denna återinvesteras direkt.

 

Sälja mer

Jag lyckades även sälja saker som jag inte behöver för 900 kr. En båtmotor som jag troligtvis aldrig kommer använda. Under kommande månad ska jag försöka få iväg ytterligare prylar. Bland annat har jag flera kartonger med gamla retro spel som stått och samlat damm. Givetvis känns det hårt att göra sig av med dessa, men vad är det för mening att ha kvar allt om de bara stått i 20 år?

Kanske att jag sparar något litet till grabben när han växer upp.

Problemet är väl då att många troligtvis säljer grejor idag. Inte för att investera nödvändigtvis utan för att klara av att betala elräkningen. Sedan är det nog färre som köper då man vill hålla hårt i slantarna.

I en undersökning sas det att svensken har oanvända saker hemma för 30 000 kr i snitt som bara ligger. Säljer man av allt detta så har man helt plötsligt en väldigt fin slant att investera nu under röda dagar.

 

 

Sparande

Såhär mycket blev kvar efter allt shoppande:

Avanza 18 400 kr
Lendify 1 000 kr
Tessin 0 kr
Kameo 0 kr
SUMMA 19 400 kr

 

Sparkvot

Räknat på ovanstående inkomster och sparande blir då sparkvoten…

%

Sparkvot

Så beräknar jag sparkvoten

Sparkvoten beräknar jag genom att ta det jag lyckas spara och dividera med samtliga intäkter (netto).

Den stora frågan är givetvis vad man ska räkna med i sparandet. Själv tar jag enbart med det jag sätter över till min portfölj och diverse andra investeringsalternativ som t.ex. Lendify. 

Jag kan tycka att ammortering till hus och CSN är helt okej att räkna med i sin sparkvot. Däremot tycker jag att det inte är ok att räkna det sparande som du gör till en utlandsresa som du och familjen tänkt åka på nästa halvår.

8
0
Kommentera gärna :)x
()
x