Jag är väl ett levande bevis på att ett lyckat sparande Inte handlar om de pengar du tjänar utan de du faktiskt kan undvara. Jag tjänar bara 900 kr mer än medellönen i Sverige* men har ändå lyckats spara och investera mig till 2,5 miljoner i totalt kapital. 

Observera

Observera att jag skrivit lite luddigt kring min inkomst denna månad. 35 000 kr i månaden stämmer men då är en stor del av detta det friskvårsbidrag jag fått utbetalt, samt semestertillägg och lite övertid.

Det jag skrev innan om att det inte blivit någon övertid gäller lönen jag fick nu i fredags. Lönen här är den jag under september spenderat och där jag nu investerat det som blivit kvar.

*Källa, scb

 

Lyxfällan Mikael

Ett tydligt exempel på det jag pratar om visades väl i Lyxfällan säsong 20 avsnitt 1 (se hela avsnittet gratis). För visst kommer ni ihåg det avsnittet från 2016? 🤪Där följde vi i alla fall egenföretagaren Mikael som tjänade över 180 000 brutto i månaden men som ändå fick skulder upp över öronen. Han söp, spelade och handlade hela familjen rakt ner i fördärvet.

Och ja, jag vet hur galet mycket företagare skattar men 180 000 brutto är ändå en lön som får min egen att verka som en droppe i havet.

Som sagt, det är inte pengarna du tjänar som är avgörande – det är pengarna som du faktiskt kan spara.

Inkomster

Det har faktiskt varit otroligt lugnt på jobbet de sista månaderna, något som då resulterat i 0 kr övertid. Lite extra slantar har trillat in från semesterersättningen men inget som sticker ut.

EDIT! Tack för kommentarerna. Det jag skrev precis här ovan gäller lönen jag fick nu i fredags. Lönen ni ser här gäller föregående lön som jag då använt för att leva på och där jag nu investerar det som blir över. Jag har absolut inte 35k netto från mitt jobb utan mycket av detta är friskvårdsbidrag + en rätt hygglig semesterersättning för en hel månad. Dessutom var det mer övertid här räknat

De 400 kronorna under övrigt kommer från lite småförsäljningar av diverse skräp hemma. Det har börjat bli en hel del sådant nu när det snart är dags för flytt. Som vanligt får man 1/10 av det ursprungliga värdet när man säljer i skräp i andrahand 😴

Köpte du en dyr jacka för 3000 kr förra året så kan du glömma att få den summan för den i år.

 

 

Lön 35 102 kr
Bloggintäkter 7 889 kr
Övrigt 400 kr
SUMMA 42 991 kr

Samtliga av inkomsterna är redovisade netto, d.v.s. efter avdragen skatt. Utdelningen räknar jag inte med under inkomster då denna återinvesteras direkt.

Sparande

Nu är bilen i alla fall köpt och det känns skönt att stryka ett streck över det. Kostnaden blev kring 50 000 kr och jag kunde sälja vår nuvarande bil för typ 20 000 kr.

Vad som är kvar att betala är lite restskatt för 2020 samt lite vi ska köpa till huset, men inga stora saker. Vi flyttar in i ett nybyggt hus så förhoppningen är att det inte ska bli så mycket utgifter på renoveringsfronten framöver.

 

Nu har vi faktiskt fått en svalare temperatur, inte bara utomhus utan även på börsen. Självklart ser jag en del köplägen där ute och jag är glad för allt sparande som nu blir av.

Här är hur jag valt att sprida mitt sparande

Avanza 18 500 kr
Lendify 1 000 kr
Tessin 1 000 kr
SUMMA 20 500 kr

 

Sparkvot

Räknat på ovanstående inkomster och sparande blir då sparkvoten…

%

Sparkvot

Så beräknar jag sparkvoten

Sparkvoten beräknar jag genom att ta det jag lyckas spara och dividera med samtliga intäkter (netto).

Den stora frågan är givetvis vad man ska räkna med i sparandet. Själv tar jag enbart med det jag sätter över till min portfölj och diverse andra investeringsalternativ som t.ex. Lendify. 

Jag kan tycka att ammortering till hus och CSN är helt okej att räkna med i sin sparkvot. Däremot tycker jag att det inte är ok att räkna det sparande som du gör till en utlandsresa som du och familjen tänkt åka på nästa halvår.

23
0
Kommentera gärna :)x
()
x