Vår resa till utlandet är nu över och vi är åter på hemmaplan. Vi fick resan väldigt billigt tack vare sista-minuten och med hjälp av ett fint målsparande kan jag fortfarande sätta över en hel del till min frihetsportfölj i september.

Som ni märker kallar jag inte portföljen längre för “miljonportföljen”. Det är helt enkelt för att jag gått över miljongränsen med råge. Nu har jag i stället målet inställt på att bli ekonomiskt fri och därför kallar jag helt enkelt portföljen för just Frihetsportföljen.

Inkomster

Under förra månaden har det inte varit allt för mycket övertid och därigenom landade ordinarie lön på den rätt normala 25k nivån. Jag brukar alltid få frågan vad jag jobbar som och då kan jag svara direkt med att jag är systemutvecklare på ett större IT-bolag.

Bloggen höjde den totala lönen fint och presenterar ett kanonresultat. Det är första gången som bloggen presterat nästan hälften av min ordinarie lön.

När jag började blogga fick jag höra att det inte går att tjäna pengar på just bloggande i någon utsträckning så det blir kännbart – att allt du kunde få var några ynka kronor som du kan skänka till exempelvis välgörenhet. Ursäkta om jag säger det med det där är ren bullshit. 

 

Lön 25 204 kr
Lön Extrajobb 0 kr
Bloggintäkter 11 131 kr
Övrigt 0 kr
SUMMA 36 355 kr

Under månaden fick jag även ca 2500 kr i “utdelning” från ett projekt i Tessin. Då jag inte räknar med utdelningar i mina inkomster i.o.m. att dessa direkt återinvesteras så tar jag inte med detta i beräkningen.

Samtliga av inkomsterna är redovisade netto, d.v.s. efter avdragen skatt. Utdelningen räknar jag inte med under inkomster då denna återinvesteras direkt.

Sparande

Såhär mycket blev kvar efter allt shoppande:

Avanza 19 500 kr
Lendify 1000 kr
Tessin 1000 kr
Kameo 1000 kr
SUMMA 22 500 kr

 

Såhär är alltså fördelningen mellan mina olika säckar.

  • Avanza 86% 86%
  • Lendify 4% 4%
  • Tessin 4% 4%
  • Kameo 4% 4%

Sparkvot

Räknat på ovanstående inkomster och sparande blir då sparkvoten…

%

Sparkvot

Jag är verkligen glad att sparkvoten återigen visat en fin siffra. Om ni minns så var förra månaden betydligt sämre med tanke på oförutsedda utgifter och liknande 🙁 Målet är som vanligt att ha en sparkvot på över 50%.

Här är hur min sparkvot sett ut under helåret 2019:

Så beräknar jag sparkvoten

Sparkvoten beräknar jag genom att ta det jag lyckas spara och dividera med samtliga intäkter (netto).

Den stora frågan är givetvis vad man ska räkna med i sparandet. Själv tar jag enbart med det jag sätter över till min portfölj och diverse andra investeringsalternativ som t.ex. Lendify. 

Jag kan tycka att ammortering till hus och CSN är helt okej att räkna med i sin sparkvot. Däremot tycker jag att det inte är ok att räkna det sparande som du gör till en utlandsresa som du och familjen tänkt åka på nästa halvår.

0 0 vote
Article Rating
13
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x