Avanza har nu enbart 4 dagar kvar att betala ut den beryktade källskatten som ska vara oss tillhanda senast första kvartalet 2024. Än så länge syns inget spår av dessa pengar på mitt konto i alla fall. 

Utifrån tidigare erfarenhet så vet jag att olika investerare får tillbaka källskatten vid olika datum. Så har det i alla fall varit historiskt, och är säkert inget undantag i år. Kanske har du som läser redan fått din slant. Logga gärna in och kika, så kan du meddela mig här i kommentarerna 🙂

När jag skrev mitt inlägg om Avanzas källskatt 2024 så var min gissning att vi skulle få vänta till den absolut sista dagen innan pengarna rullar in. Nu kanske transaktionen även kan ske på helgen, i sådana fall vore det rimliga på söndag den 31 mars.

Avanza skrev i sin senaste rapport att pengarna skulle betalas ut i kvartal 1 2024. Min gissning om att det skulle bli absolut sista dagen detta kvartal verkar rätt klockren.

Inkomster

Det har absolut inte varit något fel på inkomsterna den här månaden. För er nytillkomna läsare så är det här månadslönen jag fick 25 februari som jag då levt på fram till idag. Det som blir över kan jag helt enkelt spara/investera.

När jag kikar tillbaka på hur portföljen gått (kursutveckling + utdelning) så drunknar helt klart mitt nysparande i dessa siffror. Det har varit noll riskmedvetenhet från investerarna som med glädje välkomnat de positiva makro-nyheterna där ute.

November 2023: +157 842 kr

December 2023: +158 401 kr

Januari 2024: +41 348 kr

Februari 2024: +37 774 kr

Mars (hitintills): +156 734 kr

Hela portföljen är nu värd 3,1 miljoner kr från att precis nyligen passerat 3 miljoner.

Med det sagt är allt nysparande alltid ett positivt nysparande som hjälper din portfölj att nå nya höjder.

 

Lön 28 320 kr
Bloggintäkter 6 889 kr
Övrigt 0 kr
SUMMA 35 209 kr

Samtliga av inkomsterna är redovisade netto, d.v.s. efter avdragen skatt. Utdelningen räknar jag inte med under inkomster då denna återinvesteras direkt.

Sparande

Det blir en månad med ett mindre sparande. Jag fortsätter mitt målsparande till badrumsrenoveringen lite på sidan om mitt vanliga sparande. Sedan har det gått åt en del pengar till ett annat rum som vi håller på att göra om.

Fördelen med att ha haft en hög sparkvot tidigare är att du har god marginal att ta av utan att behöva riskera något i nya lån etc.

Idag har jag också en buffert på 80 000 kr. Många skulle nog resonera att det är väldigt mycket men jag själv känner mig trygg med den. När vi bodde i lägenhet var bufferten ca 40 000 kr men idag när vi bor i ett stort gammalt hus känns 80 000 mer rimligt.

Trots allt lyckades jag ändå spara 5000 kr till portföljen den här månaden. Det är pengar det också.

Avanza 5 000 kr
Amortering 1 500 kr
SaveLend 0 kr
Tessin 0 kr
SUMMA 6 500 kr

 

Sparkvoten har varit en nedåtgående trend hitintills i år.

 

Vad som däremot är betydligt mer positivt är att utdelningarna som jag förväntas få nu i mars totalt krossat mitt nysparande. På sätt och vis är det just det jag så länge drömt om.

Sparkvot

Räknat på ovanstående inkomster och sparande blir då sparkvoten…

%

Sparkvot

Så beräknar jag sparkvoten

Sparkvoten beräknar jag genom att ta det jag lyckas spara och dividera med samtliga intäkter (netto).

Den stora frågan är givetvis vad man ska räkna med i sparandet. Själv tar jag enbart med det jag sätter över till min portfölj och diverse andra investeringsalternativ som t.ex. Lendify. 

Jag kan tycka att ammortering till hus och CSN är helt okej att räkna med i sin sparkvot. Däremot tycker jag att det inte är ok att räkna det sparande som du gör till en utlandsresa som du och familjen tänkt åka på nästa halvår.

26
0
Kommentera gärna :)x
()
x