För de allra flesta trillade lönen in på kontot redan igår och vi kunde direkt sätta över vårt sparande för att investera mot framtida rikedom. Jag själv har funderat över hur mycket sparandet glidit mig ur händerna de sista åren.

 

Minskad sparkvot de sista åren

Att äga hus är inte så billigt som många tror. Å andra sidan älskar jag att investera pengar på projekt kring huset. Skillnaden jag gör mot många andra är väl att jag inte ökar belåningen, utan snarare ökat mitt målsparande väldigt mycket. Just målsparandet väver jag inte in i den uträknade sparkvoten.

På samma gång som kostnaderna ökat så har mitt kapital aldrig vuxit lika mycket som det gör just precis nu. Portföljens utveckling bidrar däremot inte till ett bättre kassaflöde för hushållet då jag aldrig någonsin tagit ut en enda krona från portföljen. Sedan botten i slutet av förra året är portföljens värde upp 675 000 kr exklusive nysparande.

Det är rätt magiskt.

Mina hundår är kanske över nu. Det har blivit dags att luta sig tillbaka för att låta portföljen och utdelningarna göra sitt. Jag antar att jag enbart lyssnat på er läsare, nämligen att se till att leva lite mer för slantarna.

Å andra sidan menar jag fortfarande att allt nysparande är bra nysparande. Därför försöker jag fortsatt hålla sparkvoten över 10%.

 

Günther jobbar i en annan klass

Någon som helt klart inte tycks dra ner tempot på sitt nysparande är Günther Mårder. Första gången jag hörde talas om honom var berättelsen där han stod vid avfallsstationen på arbetsplatsen för att ta maten som kollegorna annars skulle slänga i komposten. Om det stämmer eller ej vet jag inte.

När jag i skrivande stund renoverar om toaletten så är det inte direkt så att vi snålar. Visst, vi väljer inte den dyraste duschen och toalettstolen, men det är inte heller så vi köper begagnade prylar eller skippar golvvärmen. Vi lägger oss på en nivå under lyx men som samtidigt ger bra kvalité för pengarna.

Nu har Günther tydligen snöat in extra mycket på att försöka sälja grejor. I en podd berättar han om sitt nuvarande projekt att sälja någon sittpuff som han fått gratis av ett kontor som skulle stängas ned. Man kan finna njutning i olika saker antar jag…

Hans nya bästa spartips handlar just om att börja sälja mer

”Titta på någonting som du idag inte använder”, säger han.  

”Se det som ett uppdrag att kommande vecka lägga ut det här på en begagnad sajt”, fortsätter han.

På ett sätt gillar jag det här spartipset. Att väva in någon typ av deadline i ett sparmål är något som behövs. Annars rinner det väldigt lätt ut i sanden. Det blir dessutom extra viktigt då svenskar äger oanvända prylar hemma för 30.000 kr i genomsnitt. En rätt stor summa pengar kan jag tycka.

När jag själv tittar mig omkring i rummet ser jag en mindre kyl för dryck från IKEA som jag inte använt på länge. Vidare ser jag ett Nintendo Wii U som jag inte spelat på… oj, jag vet inte hur många år.

Att bara helt enkelt titta sig omkring för att fundera i 30 sekunder kan vara värdefullt. Dessutom finns det väl inget bättre än att skapa mer yta i hemmet.

Nintendo Land + Wii U Premium 32 Go : Amazon.se: TV-spel

 

Inkomster

Det här är faktiskt första månaden på länge som jag får ut en full lön från ordinarie jobb 🙂

 

Lön 30 384 kr
Bloggintäkter 6 800 kr
Övrigt 0 kr
SUMMA 37 184 kr

Samtliga av inkomsterna är redovisade netto, d.v.s. efter avdragen skatt. Utdelningen räknar jag inte med under inkomster då denna återinvesteras direkt.

Sparande

Den stora anledningen att det inte blev så mycket nysparande under månaden är för diverse nyköp till bostaden som jag nämnt tidigare. Jag passar dessutom på att fylla på bufferten något. 

Min förhoppning är att kunna öka sparandet framöver i takt med att räntan går ner. Hur det faktiskt blir, ja det får vi se. 

Avanza 3 800 kr
Amortering bolån 1 500 kr
SaveLend 0 kr
Tessin 0 kr
SUMMA 5 300 kr

 

Sparkvot

Räknat på ovanstående inkomster och sparande blir då sparkvoten…

%

Sparkvot

Så beräknar jag sparkvoten

Sparkvoten beräknar jag genom att ta det jag lyckas spara och dividera med samtliga intäkter (netto).

Den stora frågan är givetvis vad man ska räkna med i sparandet. Själv tar jag enbart med det jag sätter över till min portfölj och diverse andra investeringsalternativ som t.ex. SaveLend.

Jag kan tycka att amortering till hus och CSN är helt okej att räkna med i sin sparkvot. Däremot tycker jag att det inte är ok att räkna det sparande som du gör till en utlandsresa som du och familjen tänkt åka på nästa halvår.

15
0
Kommentera gärna :)x
()
x