Utgifterna fortsätter att hagla in efter vårt senaste bostadsköp. Att flytta är inte billigt, det ska gudarna veta. Frågan är väl om vi tagit oss vatten över huvudet. Jag antar att det först är när tidvattnet drar sig tillbaka som vi får se vilka som badat naken.

Veckan har i övrigt varit turbulent där fortsatt ras i SBB var ett flitigt diskuterat ämne.

Under veckan slogs också ett rekord med det största dagsrasen hittills för ett svenskt storbolag. Den tråkiga titeln fick Embracer som föll 45% på onsdagen.

Bostadssektorn fortsätter vara en våt filt i min portfölj. Första kvartalet i år påbörjades 8.300 nya bostäder, vilket är en halvering från motsvarande period förra året. Det intressanta är att enligt Boverket så behövs en byggtakt på 65 000 bostäder per år. Men vem vill bygga när det är olönsamt?

 

Fakturor och åter fakturor

På tal om olönsamt så inser jag vilket hål i plånboken en flytt faktiskt kan göra. Här är några av de största posterna som tillkommit under vår egna bostadsaffär:

  • Mäklararvode: 35 000 kr
  • Styling av nuvarande hus: 17 000 kr
  • Lagfart: 60 000 kr
  • Köp av diverse prylar från tidigare ägare i vårt nya hus: 30 000 kr
  • Flyttstäd: 3000 kr

Sedan är det också ett frågetecken kring skatten. När vi sålde förra lägenheten och flyttade in till vårt hus (som vi nu säljer) så begärde jag uppskov på hela vinstbeloppet. Frågan är nu om jag kan göra samma sak när jag sålt denna bostad… (om du vet får du hemskt gärna kommentera)

Genom att dra i handbromsen när det kommer till mitt sparande har jag kunnat parera mycket engångsutgifter som tillkommit. Det var ett val jag gjorde för en tid sedan då jag inte vill sälja delar av portföljen.

 

Visste du?

Du som får en vinst när du säljer din bostad och ska köpa en ny har vissa fall möjlighet att skjuta upp beskattningen av hela eller delar av vinsten genom att begära bostadsuppskov.

Den årliga skatten på cirka 0,5 procent av uppskovsbeloppet (uppskovsräntan), togs bort inkomståret 2021. Du betalar alltså inte någon årlig skatt från och med deklarationen 2022 om du har ett bostadsuppskov och bostaden såldes före år 2020.

Inkomster

Inkomsterna är inte något att skryta med och ligger väl egentligen på samma nivå som tidigare månader. Åtminstone är jag glad att jag inte blivit arbetslös nu under vår bostadsaffär. Då hade det blivit ett elände.

Bloggen tickar på som vanligt. Jag har tvingats avbryta mitt samarbete med Lunar så därför är bloggintäkterna något lägre. För att förtydliga så har jag inte sålt av något i mitt Lunar-innehav (som nu förs över till SaveLend). Dock är jag lite fundersam kring hur jag ska göra nu när det varit allt för många förändringar på senare tid.

 

Lön 29 603 kr
Bloggintäkter 7 437 kr
Övrigt 0 kr
SUMMA 37 040 kr

Samtliga av inkomsterna är redovisade netto, d.v.s. efter avdragen skatt. Utdelningen räknar jag inte med under inkomster då denna återinvesteras direkt.

Sparande

Trots alla utgifter så har jag valt att spara 10% av lönen den här månaden. Det är lite som att gå i fotspåren från Per H Börjesson som alltid pratar om att envar kan spara i snitt 10% under ett år. Jag är väl beredd att hålla med om det. Alltid finns det några utgifter som man kan fundera över vilket värde de faktiskt ger dig.

Avanza 3 704 kr + 18 058 kr (utdelning)
Lunar 0 kr
Tessin 0 kr
SUMMA 21 762 kr

 

 

Fördelen är som vanligt att utdelningarna idag utgör en stor del av lönen

Sparkvot

Räknar vi bara på mitt nysparande och exkluderar utdelningen så landar sparkvoten på:

%

Sparkvot

Så beräknar jag sparkvoten

Sparkvoten beräknar jag genom att ta det jag lyckas spara och dividera med samtliga intäkter (netto).

Den stora frågan är givetvis vad man ska räkna med i sparandet. Själv tar jag enbart med det jag sätter över till min portfölj och diverse andra investeringsalternativ som t.ex. Lendify. 

Jag kan tycka att ammortering till hus och CSN är helt okej att räkna med i sin sparkvot. Däremot tycker jag att det inte är ok att räkna det sparande som du gör till en utlandsresa som du och familjen tänkt åka på nästa halvår.

13
0
Kommentera gärna :)x
()
x