Höga matpriser, högre ränta och en stabilt högt dieselpris börjar verkligen kännas i plånboken. Januari är den månad då många har få sedlar kvar och i det här inlägget redogör jag för hur mycket jag lyckades spara årets första månad. 

{

”He who buys what he does not need, steals from himself”

– Swedish Proverb

Först tänkte jag vara kort informera om månadens sämsta köp. Och då tänker jag inte på sämsta aktieköp. Vi får se om det blir ett koncept som stannar kvar i dessa inlägg eller om jag utvecklar det till månadens bästa köp.

Priset går i alla fall till den här liraren:

air up är då flaskan som smaksätter ditt vatten utan att faktiskt smaksätta det. Tanken är att doften från podden som du sätter på flaskan ska lura hjärnan att vattnet smakar exempelvis päron.

Ursäkta om jag säger det men det här var ren skit. Konstigt att man går på sånt här ändå 2023.

Till mitt försvar var jag skeptisk men fru KTM tyckte det skulle vara en kanongrej. Nu står flaskan mest då den är fruktansvärt dålig att dricka ur. Tung är den också. Av någon anledning känns det som att den rymmer galet lite vatten till råga på allt. 

Kanske någon tycker om denna men mitt egna tips är att undvika skiten.

 

Det är inte bara jag som tycker att januari är den värsta månaden. Det handlar det inte om att det är lite pengar i plånboken för ärligt talat känner jag ingen skillnad. Ute är det kallt, det är långt kvar till sommaren, julen är över, få lediga dagar. Behöver jag fortsätta?

För egen del är det sommaren där det blir allra minst sparande och jag har själv svårt att förstå varför januari skulle vara en snål-månad.

Inkomster

Här ser du lönen efter skatt som jag fick under december och som jag levde på nu i ruttna januari. Det blev lite övertidstimmar även om jag nu försöker undvika så mycket övertid som möjligt och i stället ta från min flex-bank.

Jag har läst om allt för många som ångrar att man inte tillbringade mer tid tillsammans med barnen medan de är små. Något måste det ligga i det tänker jag…

 

 

Lön 31 092 kr
Bloggintäkter 10 196
Övrigt 0 kr
SUMMA  41 288 kr

Samtliga av inkomsterna är redovisade netto, d.v.s. efter avdragen skatt. Utdelningen räknar jag inte med under inkomster då denna återinvesteras direkt.

Sparande

Som vanligt går majoriteten av sparandet in till Avanza där jag bygger min utdelningsportfölj. Hos Lunar har jag ett månatligt sparande på 1000 kr varje månad och jag såg även till att föra över 1000 kr till Tessin. Det var länge sedan jag sköt in pengar till Tessin men det får bli ändring på det nu 2023.

Avanza 23 500 kr
Lunar 1000 kr
Tessin 1000 kr
SUMMA 25 500 kr

 

Sparkvot

Räknat på ovanstående inkomster och sparande blir då sparkvoten…

%

Sparkvot

Så beräknar jag sparkvoten

Sparkvoten beräknar jag genom att ta det jag lyckas spara och dividera med samtliga intäkter (netto).

Den stora frågan är givetvis vad man ska räkna med i sparandet. Själv tar jag enbart med det jag sätter över till min portfölj och diverse andra investeringsalternativ som t.ex. Lendify. 

Jag kan tycka att ammortering till hus och CSN är helt okej att räkna med i sin sparkvot. Däremot tycker jag att det inte är ok att räkna det sparande som du gör till en utlandsresa som du och familjen tänkt åka på nästa halvår.

12
0
Kommentera gärna :)x
()
x